244
Οι κυψέλες της Νοτρ Νταμ στην ταράτσα του σκευοφυλακίου δίπλα στον καθεδρικό ναό | Facebook

Το… όγδοο θαύμα της Νοτρ Νταμ: 200.000 μέλισσες επιβίωσαν της πύρινης κόλασης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 10:53
Οι κυψέλες της Νοτρ Νταμ στην ταράτσα του σκευοφυλακίου δίπλα στον καθεδρικό ναό
|Facebook

Το… όγδοο θαύμα της Νοτρ Νταμ: 200.000 μέλισσες επιβίωσαν της πύρινης κόλασης

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2019, 10:53

Οι περίπου 200.000 μέλισσες στις κυψέλες της Παναγίας των Παρισίων επιβίωσαν από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τη στέγη του καθεδρικού ναού τη Δευτέρα, με πολλούς να κάνουν λόγο για το… όγδοο θαύμα της Νοτρ Νταμ.

«Οι μέλισσες είναι ζωντανές», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μελισσοκόμος Νικολά Γκεάν ο οποίος ασχολείται με τις κυψέλες της Νοτρ Νταμ που βρίσκονται στην ταράτσα του σκευοφυλακίου, δίπλα στον καθεδρικό ναό.

«Στην αρχή, σκέφτηκα ότι οι τρεις κυψέλες είχαν καεί, δεν είχα καμία πληροφορία. Όμως στη συνέχεια μπόρεσα να δω στις δορυφορικές εικόνες ότι δεν είχε συμβεί αυτό και ο εκπρόσωπος του καθεδρικού μού επιβεβαίωσε ότι έμπαιναν και έβγαιναν από τις κυψέλες», συνεχίζει.

Ο Γκεάν έλαβε μηνύματα και τηλεφωνήματα από όλο τον κόσμο από ανθρώπους που ρωτούσαν αν οι μέλισσες είχαν καεί από τη φωτιά.

«Ήταν απροσδόκητο. Έλαβα τηλεφωνήματα από την Ευρώπη, βέβαια, αλλά και από τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική», λέει.

Ο Γκεάν φροντίζει τα αγαπημένα του μελίσσια

Σε περίπτωση πυρκαγιάς και με τις πρώτες ενδείξεις καπνού, οι μέλισσες «μπουκώνονται» μέλι και προστατεύουν τη βασίλισσά τους.

«Αυτό το είδος (η ευρωπαϊκή μέλισσα) δεν εγκαταλείπει την κυψέλη του. Δεν έχουν πνεύμονες αλλά το διοξείδιο του άνθρακα τις αποκοιμίζει», εξηγεί ο Γκεάν, ο οποίος ελπίζει να ξαναδεί τις μέλισσές του «την ερχόμενη εβδομάδα».

Κάθε κυψέλη παράγει κατά μέσο όρο κάθε χρόνο 25 κιλά μέλι, που πωλείται στο προσωπικό της Παναγίας των Παρισίων, το οποίο τις φιλοξενεί από το 2013.