387
Το νησί Σομαρόι, τόπος μόνιμης κατοικίας για 350 Νορβηγούς | Wikipedia

Το νορβηγικό νησί που θέλει να γίνει η πρώτη «αχρονική» περιοχή στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 22:41
Το νησί Σομαρόι, τόπος μόνιμης κατοικίας για 350 Νορβηγούς
|Wikipedia

Το νορβηγικό νησί που θέλει να γίνει η πρώτη «αχρονική» περιοχή στον κόσμο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 22:41

Αν πάτε στο Σομαρόι, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ξεχάστε τα ρολόγια σας, καθώς είτε είναι 1 το μεσημέρι είτε 1 μετά τα μεσάνυχτα, είναι ένα και το αυτό.

Ή τουλάχιστον, αυτό θέλουν να πετύχουν οι κάτοικοι του νορβηγικού νησιού, ανακηρύσσοντας τον τόπο κατοικίας τους «την πρώτη αχρονική περιοχή στην υφήλιο».

Το νησί, το όνομα του οποίου σημαίνει «καλοκαιρινό νησί» θέλει να πετάξει εντελώς τα ρολόγια και να ανακηρυχθεί το πρώτο μέρος στον κόσμο χωρίς ξεκάθαρη ζώνη ώρας.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian, στο Σομαρόι ο ήλιος δεν δύει από τις 18 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου -δηλαδή σχεδόν για 70 ημέρες- και οι ντόπιοι, έχοντας αντίστοιχα υπομείνει τη μακρά πολική νύχτα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, τότε που ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου, αξιοποιούν στο έπακρο αυτούς τους πολύτιμους μήνες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη συμβατική χρονομέτρηση.

«Υπάρχει συνεχώς ήλιος, οπότε και εμείς ενεργούμε ανάλογα» λέει ο Οβε Χβέντινγκ.

«Στη μέση της νύχτας [που έχει φως] τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο, οι άνθρωποι βάφουν τα σπίτια τους ή κουρεύουν το γκαζόν και οι έφηβοι πάνε για βουτιές» συμπληρώνει ο Χβέντινγκ που ηγείται της κίνησης αυτής.

Το Σομαρόι στον νορβηγικό βορρά

«Πώς μπορείς να μαντέψεις τι ώρα είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν δεν υπάρχει νύχτα;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι του νησιού στην σελίδα «Time-Free Zone» στο Facebook.

«Εδώ, στην Time-Free zone Sommarøy απολαμβάνουμε κάθε λεπτό του ήλιου και ναι, ένας καφές με φίλους στην παραλία στις 2 τα ξημερώματα είναι κάτι το φυσιολογικό» λένε.

Οι κάτοικοι του νησιού υπέγραψαν μια αίτηση για μια «αχρονική ζώνη» και στις 13 Ιουνίου την παρέδωσαν στον τοπικό βουλευτή Κεντ Γκούντμουνσεν, ο οποίος θα την πάει στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση.

Στόχος τους, όπως λένε, είναι να απαλλαγούν από τις παραδοσιακές ώρες λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και του ωραρίου στο σχολείο και στην εργασία τους.

Θέλουν να μπορούν «να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν» γιατί η σχέση τους με τον χρόνο είναι πολύ διαφορετική από οπουδήποτε αλλού.

Οι επισκέπτες του νησιού, στο μεταξύ, έχουν αποδεχτεί τόσο ένθερμα την ιδέα, ώστε κάποιοι εξ αυτών αφήνουν τα… ρολόγια τους στη γέφυρα που οδηγεί στο νησί, ως μια ένδειξη πως με την άφιξη τους στο Σομαρόι… δεν έχουν πλέον ανάγκη να μάθουν τι ώρα είναι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...