231
Η διακεκομμένη γραμμή στη μέση περίπου χωρίζει το «σήμερα» (στα αριστερά) από το «χθες» | Google Mars/Guardian

Το Νίουε θέλει να ταξιδέψει στον χρόνο για να συγχρονιστεί με τη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 16:45
Η διακεκομμένη γραμμή στη μέση περίπου χωρίζει το «σήμερα» (στα αριστερά) από το «χθες»
|Google Mars/Guardian

Το Νίουε θέλει να ταξιδέψει στον χρόνο για να συγχρονιστεί με τη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 16:45

Δυτικά από τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, ένα μάλλον αυθαίρετο όριο στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι «σήμερα», ανατολικά είναι ακόμη «χθες». Τα μικρά νησιωτικά κράτη του ωκεανού βρίσκονται σε διαφορετικές ημέρες, και ας μην απέχουν παρά μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Ενα από αυτά θέλει να βρεθεί μια ημέρα μπροστά, δηλαδή να περάσει από το χθες στο σήμερα.

Το Νίουε, ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, ζητεί να περάσει στην άλλη άκρη της Γραμμής και έτσι να μετρά τον χρόνο 23 ώρες μπροστά από αυτό που μετρά σήμερα.

Επικαλείται για αυτό τους στενούς δεσμούς του με τη Νέα Ζηλανδία, που είναι δυτικά της Γραμμής και άρα προπορεύεται.

Τόσο στενοί δεσμοί ώστε το 95% του πληθυσμού του νησιού ζει στη Νέα Ζηλανδία και κυρίως το Οκλαντ, ανέφερε ο Guardian. Οι κάτοικοι του Νίουε είναι αυτόματα και Νεοζηλανδοί, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έχει την ευθύνη για την άμυνα και τις εξωτερικές σχέσεις του κρατιδίου. Γιατί να μην συγχρονίσουν και τα ημερολόγιά τους;

Αν και κατατέθηκε μια πρόταση στο Κοινοβούλιο του νησιού χωρίς να περάσει, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει το θέμα ανοιχτό και να εξετάσει τα υπέρ και τα κατά.

Η Διεθνής Γραμμή περίπου ταυτίζεται με τον 180ο μεσημβρινό, το αντιδιαμετρικό σημείο στον μεσημβρινό 0 που περνά από το Γκρίνουιτς στο Λονδίνο. Στην πράξη υπάρχουν κάποιες εσοχές που χωρίζουν σχετικά κοντινά νησιωτικά συμπλέγματα. Ετσι παρά το ότι απέχουν μόλις 600 χιλιόμετρα, στο Νίουε είναι «χθες», αλλά στη Τόγκα «σήμερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...