209
Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο | EPA/FILIP SINGER

Το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας» εμφανίστηκε και στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 17:06
Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο
| EPA/FILIP SINGER

Το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας» εμφανίστηκε και στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2021, 17:06

Δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο εμφάνισαν συμπτώματα του μυστηριώδους «συνδρόμου της Αβάνας», μιας πάθησης που θεωρείται ότι οφείλεται στη στοχευμένη χρήση μικροκυματικής ακτινοβολίας.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα οι οποίοι -σύμπτωση ή όχι- είχαν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Ρωσία. Η γυναίκα, όπως αναφέρουν οι Times που επικαλούνται την Bild, είναι στην ομάδα άμυνας κατά των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων και ο άνδρας σε ομάδα για τον αγωγό NordStream 2. Και οι δύο έχουν μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις έγιναν στις κατοικίες τους. Μέλη της οικογένειάς τους έχουν εμφανίσει και αυτά συμπτώματα του συνδρόμου.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2016 σε αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα, αργότερα όμως και στην Κίνα, τη Ρωσία, την Αυστρία και (χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί) στην Πολωνία, την Ταϊβάν, τη Γεωργία και την ίδια την Ουάσινγκτον.

Τα θύματα αναφέρουν ότι έχουν ναυτία, ισχυρούς πονοκεφάλους, πόνο στα αφτιά, κόπωση, αϋπνία και νωθρότητα. Ενας ασθενής με το σύνδρομο, έπειτα από εξέταση σε στρατιωτικό νοσοκομείο, βρέθηκε να έχει εγκεφαλικά τραύματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί το ωστικό κύμα μιας έκρηξης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι το έχουν αποδώσει σε έκθεση σε μικροκυματική ακτινοβολία.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν επιβεβαίωσε τα περιστατικά του Βερολίνου. Παραδέχτηκε όμως ότι συνέστησε ομάδα εργασίας για τη μελέτη των περίπου 200 περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...