Ενα μωρό που τράβηξε τα πάνδεινα τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής του | Facebook/Margaret Hawkins Boemer
Επικαιρότητα

Το μωρό που γεννήθηκε δύο φορές!

Η ιατρική επιστήμη στο μεγαλείο της: Ομάδα χειρουργών επενέβησαν στα μισά της εγκυμοσύνης μίας μητέρας για να σώσουν το μωρό της με μία επικίνδυνη επέμβαση. Στον πρώτο τοκετό αφαίρεσαν τον όγκο που «έκλεβε» αίμα από το έμβρυο. Στον δεύτερο τοκετό γεννήθηκε ένα υγιέστατο κοριτσάκι
Protagon Team

Ο τοκετός είναι επώδυνος και για το έμβρυο. Ξαφνικά από ένα περιβάλλον ζεστό, υγρό, τόσο οικείο, βγαίνει σε μία εντελώς ξένη, ξερή, κρύα ατμόσφαιρα. Φανταστείτε πόσο εκνευριστικό θα είναι να πρέπει να ζήσει αυτή την εμπειρία δύο φορές! Η μικρή Λίνλεϊ Χόουπ έκανε την εμφάνισή της το καλοκαίρι. Αλλά είχε ξανακάνει ένα πέρασμα πέντε ωρών τρεις μήνες νωρίτερα.

Μόλις 23 εβδομάδες και πέντε ημέρες μετά τη σύλληψή της, οι γιατροί έκαναν επέμβαση καισαρικής, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στο μικροσκοπικό σώμα της και να αφαιρέσουν έναν πολύ επικίνδυνο όγκο που αναπτυσσόταν στη σπονδυλική της στήλη. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στους εννέα πρώτους μήνες ζωής, η Λίνλεϊ πέρασε πολλά. Εχασε το δίδυμο αδερφάκι της τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης. Είχε ήδη υποστεί μία πολύ σύντομη συγκοπή. Τελικά, ένας υπέρηχος ρουτίνας στην 16η εβδομάδα κύησης έδειξε ότι κάτι πήγαινε πολύ στραβά.

«Ιεροκοκκυγικό τεράτωμα». Είναι η συχνότερη νεοπλασία στα νεογνά -την εκδηλώνουν ένα στα 35.000 μωρά- και αναπτύσσεται στην περιοχή του ιερού οστού. Οταν εκδηλωθεί νωρίτερα από την 30ή εβδομάδα (7ο μήνα), σχετίζεται με πολύ υψηλό ποσοστό ενδομήτριου θανάτου. Επιστημονικά μιλώντας, προκαλεί την εκτροπή της κυκλοφορίας του αίματος, από τον πλακούντα προς τον όγκο. Ο όγκος προσπαθεί να ρουφήξει αίμα, το οποίο όμως χρειάζεται και το έμβρυο για να αναπτυχθεί. «Προκύπτει ανταγωνισμός», όπως εξήγησε στο CNN, ένας από τους παιδίατρους που την εξέτασαν. Αν κερδίσει ο όγκος, η καρδιά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και διακόπτει τη λειτουργία της.

Η μαμά και ο μπαμπάς καλωσορίζουν την κόρη τους για δεύτερη φορά (Facebook/Margaret Hawkins Boemer)

Η συμβουλή των γιατρών προς τη μητέρα, Μάργκαρετ Μπέμερ, ήταν να τερματίσει την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εκείνη έκανε την έρευνά της online και εντόπισε αντίστοιχες περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. Το Εμβρυακό Παιδιατρικό Κέντρο του Τέξας το επιβεβαίωσε: υπάρχει μία επέμβαση που μπορεί να σώσει τη ζωή του εμβρύου. Αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας ήταν μόλις 50 – 50. «Η απόφαση ήταν εύκολη για εμάς», είπε.

Η επέμβαση έγινε όταν το έμβρυο παρουσίαζε σημάδια συγκοπής. Διήρκεσε συνολικά πέντε ώρες. Ηταν η πρώτη φορά που το έμβρυο ερχόταν σε επαφή με την εξωτερική ατμόσφαιρα. Πρώτα προέβαλαν πόδια του και ύστερα το κεφάλι. Αμέσως οι χτύποι της καρδιάς άρχισαν να επιβραδύνουν – το μικρό πλάσμα δεν ήταν έτοιμο να αποχωριστεί το περιβάλλον του. Σε κάποια φάση, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η καρδιά σταμάτησε εντελώς να πάλλεται. Επενέβη ειδικός χορηγώντας φάρμακα και κάνοντας μετάγγιση αίματος και γρήγορα επανήλθε σε λειτουργία.

Ο όγκος ήταν τεράστιος, σχεδόν στο μέγεθος του μωρού. Αυτό έκανε τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα. Επρεπε να ανοίξουν κι άλλο τη μητέρα για να τον αφαιρέσουν. Ουσιαστικά αναγκάστηκαν να βγάλουν σχεδόν όλο το μωρό έξω από τον χώρο του. «Κρεμόταν στον αέρα!», εξήγησε ένας από τους παιδιατρικούς χειρουργούς ο Ντάρελ Κας. «Ολο το αμνιακό υγρό χύθηκε έξω. Ηταν αρκετά δραματικό το σκηνικό».

Είναι κορίτσι και είναι υγιές! (Facebook/Margaret Hawkins Boemer)

Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου αφαιρέθηκε. Μέσα από το δοχείο είχε το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Το μωρό βυθίστηκε πίσω στον προστατευμένο κόσμο του. Στο βίντεο φαίνεται ένας από τους χειρουργούς να σπρώχνει ελαφρά ένα ποδαράκι που προεξείχε. Το δράμα τελείωσε, και οι χειρουργοί έραψαν τη μητέρα η οποία έπρεπε να περάσει το υπόλοιπο της κύησης στο κρεβάτι και με έντονους πόνους.

Ο όγκος άρχισε να αναπτύσσεται ξανά. Οκτώ ημέρες μετά τη δεύτερη και τελική γέννα, οι χειρουργοί αφαίρεσαν το υπόλοιπο. Η μικρή Λίνλεϊ πρέπει να υποβάλλεται σε θεραπείες μέχρι να κλείσει τα 18 της γιατί η μάζα του όγκου πίεζε το πόδι της σε μία εξωθημένη θέση. «Ελπίζουμε και προσευχόμαστε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται», είπε η μητέρα της.