305
Μακρόν και Μπλανκέ σε σχολείο του Μελάν, λίγο έξω από το Παρίσι | EPA/Thibault Camus/POOL

Το «μοντέλο της Γαλλίας» για τη λειτουργία των σχολείων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 19:19
Μακρόν και Μπλανκέ σε σχολείο του Μελάν, λίγο έξω από το Παρίσι
|EPA/Thibault Camus/POOL

Το «μοντέλο της Γαλλίας» για τη λειτουργία των σχολείων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 19:19

Μόνο οι εμβολιασμένοι μαθητές της Γαλλίας θα βρίσκονται στην τάξη, αν υπάρξει κάποιο κρούσμα κορονοϊού – αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι θα παίρνουν την άγουσα για τα σπίτια τους και θα εκπαιδεύονται εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας του Μακρόν Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και είναι στοιχεία που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «πρωτόκολλο υγείας» περί επιστροφής των μαθητών στα γαλλικά σχολεία από τις 2 Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι και το βασικό μέτρο όλου του κυβερνητικού πακέτου για την εκπαίδευση.

Ωστόσο, ελλείψει εμβολίων καταλλήλων για μικρά παιδιά και νήπια, στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν άλλα μέτρα. Αν εκεί βρεθεί παιδάκι με κορονοϊό, το σχολείο θα κλείσει μία εβδομάδα και η διδασκαλία θα γίνει ηλεκτρονικώς. Καθώς τα κάτω των 12 χρόνων παιδιά δεν εμβολιάζονται προς το παρόν, η λήψη της συγκεκριμένης εξαίρεσης κρίθηκε αναγκαία. Σε περίπτωση εξασθένισης της πανδημίας θα αρθεί και το μέτρο της υγειονομικής μάσκας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση – «Ομως φοβάμαι ότι αυτή η περίπτωση είναι απίθανο σενάριο» είπε ο Μπλανκέ.

Σε ό,τι αφορά την κεντρική στόχευση του γαλλικού κράτους για τη νεολαία και σε σχέση με την πανδημία, ο Μπλανκέ εξήγησε ότι η «λογική της κυβέρνησης Μακρόν είναι ο μέγιστος δυνατός εμβολιασμός των μαθητών». Το «πάσο» δεν θα απαιτείται κατά την είσοδο στο σχολείο, ωστόσο «τα σχολεία θα γίνουν κέντρα εμβολιασμού, καθώς στόχος είναι «ο πλήρης εμβολιασμός μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου». Είπε ο Μπλανκέ: «Εχει εμβολιαστεί το 80% των εκπαιδευτικών, τώρα πρέπει να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100%». Για τους δασκάλους δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός προς το παρόν, αλλά θα εξεταστεί και πάλι το ζήτημα λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Το «πρωτόκολλο υγείας» το οποίο αφορά την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες προκάλεσε ακόμη περισσότερες διαμαρτυρίες στη Γαλλία. Οι αποφάσεις του Μακρόν στο ζήτημα του εμβολιασμού έχουν προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες των αντεμβολιαστών και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν σπεύδει να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...