Λίγο πριν από την τελευταία υποστολή, η σημαία κυμάτιζε μπροστά στο Καπιτώλιο της Πολιτείας | REUTERS/Suzi Altman
Επικαιρότητα

Το Μισισιπή αφαίρεσε το έμβλημα των Νοτίων από τη σημαία του

Το μπλε Χ με τα αστέρια ήταν το τελευταίο απομεινάρι του Αμερικανικού Εμφυλίου, το οποίο είχε προστεθεί μάλιστα δεκαετίες μετά το τέλος της πολεμικής σύγκρουσης
Protagon Team

Παρελθόν είναι το έμβλημα της Συνομοσπονδίας των Νότιων από τη σημαία του Μισισιπή μετά την επικύρωση του σχετικό νόμου από τον κυβερνήτη της Πολιτείας.

Το πολεμικό έμβλημα της Συνομοσπονδίας στη σημαία ήταν ένα μπλε Χ σε κόκκινο φόντο και 13 λευκά αστέρια, όσα οι Πολιτείες που αποτελούσαν την Συνομοσπονδία. Είχε προστεθεί το 1894, τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Εμφυλίου. Αφαιρέθηκε γιατί θεωρήθηκε υπενθύμιση του καθεστώτος της δουλείας.

«Κατανοώ την ανάγκη να μπει στην Ιστορία η σημαία του 1894 και να βρούμε μια σημαία που συμβολίζει καλύτερα όλο το Μισισιπή», δήλωσε ο Τέιτ Ριβς σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι όσοι θέλουν αλλαγή δεν προσπαθούν να διαγράψουν την Ιστορία. Αυτή δεν είναι μια πολιτική χειρονομία, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενωθούμε ως μια οικογένεια του Μισισιπή, να συμφιλιωθούμε και να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, πριν υπογράψει αυτόν τον νόμο.

Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής για το σχεδιασμό μιας νέας πολιτειακής σημαίας. Οι πολίτες του Μισισιπή –το 38% των οποίων είναι Αφροαμερικανοί- θα πρέπει να ψηφίσουν για τη νέα σημαία τον Νοέμβριο. Εάν την απορρίψουν, η πολιτεία δεν θα έχει σημαία έως ότου εγκριθεί μια καινούργια.

Το Μισισίπι ήταν η τελευταία αμερικανική πολιτεία που είχε στη σημαία της το έμβλημα της Συνομοσπονδίας. Οι πολίτες είχαν ψηφίσει υπέρ της διατήρησης της σημαίας το 2001.

Η αντικατάσταση της σημαίας – μακροχρόνια πηγή διαμάχης σε μια από τις νότιες πολιτείες που αποσχίστηκαν και πολέμησαν ενάντια στην κατάργηση της δουλείας στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1861-1865 – έρχεται μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεσότα.

Ο θάνατός του προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα ενάντια στη φυλετική αδικία και την αστυνομική βαρβαρότητα και αναβίωσε αιτήματα για την απομάκρυνση αγαλμάτων ηγετών της Συνομοσπονδίας, του Χριστόφορου Κολόμβου και άλλων που θεωρούνται σύμβολα ρατσισμού και αποικιακής καταπίεσης.