342
Μεξικάνος πολίτης φορώντας το σήμα κατατεθέν της χώρας του | Reuters

Το Μεξικό ζητάει να αποκτήσουν ΠΟΠ τα… σομπρέρο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 18:47
Μεξικάνος πολίτης φορώντας το σήμα κατατεθέν της χώρας του
|Reuters

Το Μεξικό ζητάει να αποκτήσουν ΠΟΠ τα… σομπρέρο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 18:47

«Δώστε επιτέλους στα σομπρέρο μας ΠΟΠ»!

Αυτό φωνάζουν οι επίσημες Αρχές του Μεξικόύ στην ΕΕ, με την οποία ολοκλήρωσαν πριν λίγο καιρό τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική συμφωνία των δύο μερών.

Με τη νέα συμφωνία ΕΕ-Μεξικού, πρακτικά όλο το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο μερών θα είναι αδασμολόγητο.

Σημειώνεται ότι το Μεξικό είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στη Λατινική Αμερική με το διμερές εμπόριο αγαθών να ξεπερνά τα 66 δισ. ευρώ και των υπηρεσιών τα 19 δισ. – σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 και 2018 αντίστοιχα.

Οι εξαγωγές αγαθών της ΕΕ υπερβαίνουν τα 39 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το διμερές εμπόριο έχει υπερτριπλασιαστεί μετά την εφαρμογή της πρώτης συμφωνίας το 2001.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι το Μεξικό θα σεβαστεί την ΠΟΠ για συνολικά 572 ευρωπαϊκά φαγητά και ποτά (όπως η γαλλική σαμπάνια, η ελληνική φέτα ή η ιταλική παρμεζάνα, ενώ αντίστοιχα η ΕΕ θα σεβαστεί την ΠΟΠ συνολικά 26 φαγητών και ποτών με προέλευση το Μεξικό.

Στην όλη συμφωνία βέβαια, υπάρχει ένα «αγκάθι»:

Η τελική διατύπωση για αντικείμενα όπως η τυπική μεξικανική κεραμική και τα χαρακτηριστικά καπέλα σομπρέρο δεν είναι νομικά δεσμευτική για την ΕΕ αλλά αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό πεδίο όπου θα «δοκιμαστούν» οι κανόνες της ΕΕ σε προϊόντα εκτός των τροφίμων μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Για εμάς, είναι θέμα αρχής να αναγνωριστούν αυτά τα προϊόντα ως αντικείμενα με ΠΟΠ», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Μπέικερ, πρώην υφυπουργός Εμπορικών Σχέσεων του Μεξικού.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, το πρακτικό πρόβλημα για το Μεξικό είναι ότι η ΕΕ δεν διαθέτει ακόμη ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο όσον αφορά σε «προστασίες» αγαθών που δεν ανήκουν σε τρόφιμα και ποτά.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ διερευνά ήδη κάποιους τρόπους βελτίωσης του υπάρχοντος συστήματος ΠΟΠ για όλα τα μη γεωργικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες εξετάζουν από το 2011 κιόλας το κατά πόσο μπορούν να επεκτείνουν το σύστημα ΠΟΠ πέρα ​​από τα τρόφιμα και τα ποτά.

Οι πρώτες σκέψεις για ΠΟΠ σε αγαθά πλην ποτών και φαγητών κάνουν λόγο για προϊόντα όπως το φημισμένο ιταλικό μάρμαρο της Καράρα ή τα διαμάντια της Αμβέρσας του Βελγίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...