852
| InTimenews/CreativeProtagon

Το μεγάλο δίλημμα της ΑΕΚ

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουλίου 2020, 18:40

Το μεγάλο δίλημμα της ΑΕΚ

Sportscaster Sportscaster 16 Ιουλίου 2020, 18:40

Το ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, που θα καθόριζε, εν πολλοίς, ποιος από τους δύο «Δικέφαλους» θα κατακτούσε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα (και το δικαίωμα συμμετοχής στους προκριματικούς του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ), έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρον… μόλις έληξε (0-0). Οταν μαθεύτηκε, δηλαδή, πως ο τέταρτος διαιτητής της αναμέτρησης, Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος, εντόπισε πρόβλημα στα δελτία 12 ποδοσφαιριστών των φιλοξενούμενων, και το ανέφερε στο φύλλο αγώνα.

Οι κάρτες υγείας, που τα συνοδεύουν, δεν έχουν θεωρηθεί από τις αρχές του μήνα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι συγκεκριμένοι παίκτες συμμετείχαν στον αγώνα αντικανονικά. Η ΑΕΚ μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτήν την αδιανόητη «γκάφα» του αντιπάλου της, που δεν τη συναντάς ούτε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, και να πάρει το παιχνίδι «στα χαρτιά». Αρκεί να καταθέσει -εντός 48 ωρών- μια ένσταση, που αποκλείεται να μην κερδίσει. Ο ίδιος ο ΠΑΟΚ αναγνώρισε το λάθος του, δύο στελέχη του (ο γιατρός της ομάδας, Ευθύμης Παπασούλης, και ο γενικός αρχηγός, Δημήτρης Σαραϊδάρης) παραιτήθηκαν ήδη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ενώ ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Η υπαίτια ομάδα δεν χάνει μόνο τους βαθμούς, ή τον βαθμό, που κατέκτησε στο ματς, αλλά και άλλους τρεις, που της αφαιρούνται ως τιμωρία για την αμέλειά της.

Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο πειρασμό και σε ένα ακόμη μεγαλύτερο δίλημμα. Εάν καταθέσει την ένσταση, τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι-οφ, την Κυριακή, θα έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο,τι κι αν συμβεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (Ολυμπιακός – ΑΕΚ), ή στην Τούμπα (ΠΑΟΚ – Αρης), το «εισιτήριο» για τους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι δικό της. Με δύο γύρους και μονούς αγώνες, ποτέ δεν ξέρεις… Τα 20+ εκατομμύρια ευρώ της (ενδεχόμενης) συμμετοχής της στους ομίλους είναι πολλά λεφτά, για να μην εξαντλήσεις κάθε πιθανότητα να τα εισπράξεις. Επιπλέον, η ΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να ξεκουράσει τους βασικούς της παίκτες, εν όψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο τέλος του μήνα.

Από την άλλη, όμως, η ευκαιρία της «Ενωσης» να επιδείξει τη διαφορετικότητά της, το ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο η πλειονότητα των οπαδών της καμαρώνει, είναι τεράστια. Το 2008 η ΑΕΚ έχασε τον τίτλο «στα χαρτιά», με την περιλάλητη «υπόθεση Βάλνερ». Τότε περηφανευόταν πως ήταν η «ηθική» πρωταθλήτρια, και κατηγορούσε τον Ολυμπιακό οτι δεν κέρδισε το τρόπαιο στα γήπεδα, αλλά στα γραφεία. Πολλοί «ουδέτεροι» είχαν συνταχθεί στο πλευρό της. Τι θα κάνει τώρα, σε μια αντίστοιχη περίπτωση (αντικανονικής συμμετοχής παικτών). Θα προτάξει τις αρχές της, ή το αγωνιστικό και οικονομικό της συμφέρον;

Στο σημείο αυτό, ένας οπαδός του ΠΑΟΚ θα σου μιλούσε για το «χάρτινο» πρωτάθλημα της ΑΕΚ το 2018. Αλλά, τα προπέρσινα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Τότε υπήρχε ένα καθοριστικό γκολ, που ήταν ή δεν ήταν οφ-σάιντ, και ένας οπλοφόρος (Ιβάν Σαββίδης) που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο για να… πείσει τον διαιτητή να το κατακυρώσει στην ομάδα του. Σε βάρος της ΑΕΚ. Ενώ τώρα, το ζήτημα είναι καθαρά τυπικό. Οπως ήταν το 2008, με τον Βάλνερ. Οπως ήταν και στα τέλη της δεκαετίας των ’90s, που ο Αρης πάλευε για την παραμονή του στην Α’ Εθνική, αλλά μηδενίστηκε σε ένα καθοριστικό παιχνίδι (με τον Αθηναϊκό) επειδή ο οδηγός του πούλμαν έφυγε, παίρνοντας μαζί του τα δελτία των ποδοσφαιριστών. Δεν θυμάμαι, ο ΠΑΟΚ να είχε δείξει συμπόνοια στον μεγάλο του αντίπαλο για το πάθημά του. Το σύνθημα «τιμή και δόξα στον οδηγό, που πήρε τα δελτία και πήγε στο βουνό» δονούσε για πολύ καιρό το γήπεδο της Τούμπας.

Η ΑΕΚ έχει πολλά να σκεφτεί, πριν αποφασίσει τι θα κάνει με την ένσταση. Οι ΠΑΟΚτσήδες την αντιμετωπίζουν σαν «κλέφτρα» ενός τίτλου που έπρεπε να γίνει δικός τους, και δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη αν δεν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της. Ισα, ίσα. Θα πουν οτι την καταδιώκουν οι τύψεις… Αλλά, από την άλλη, η παλιά συμμαχία Μελισσανίδη – Σαββίδη έχει αναθερμανθεί τελευταίως. Αξίζει να διαλυθεί και πάλι, για μια αβέβαιη πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;

Οσους λόγους κι αν σκεφθεί η ΑΕΚ για να μην υποβάλει ένσταση, θα βρει άλλους τόσους για να το κάνει. Στην πραγματικότητα, φορτώθηκε το πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Μπαίνει στη θέση του, και καταλαβαίνει ότι είναι άδικο για τον αντίπαλό της να χάσει τόσο «φτηνά» ό,τι με κόπο κατέκτησε στο γήπεδο. Και, ταυτοχρόνως, γνωρίζει πως εκείνος, ή ο Ολυμπιακός, σε αντίστοιχη περίπτωση, πολύ δύσκολα θα άφηναν ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία.

Είναι λάθος και ο κανονισμός. Τα δελτία υγείας δεν είναι «παίξε – γέλασε». Υπάρχουν για να πιστοποιούν οτι οι ποδοσφαιριστές είναι σε θέση να αγωνίζονται χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους από κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Η απουσία τους θα ‘πρεπε να επιφέρει, αυτομάτως, τον μηδενισμό της ομάδας που αμέλησε κάτι τόσο σοβαρό, κι όχι να εξαρτάται η τιμωρία της από τις διαθέσεις των αντιπάλων της. Ο ΠΑΟΚ έδωσε τρεις αγώνες χωρίς αυτά. Αλλά, χάρη και στους διαιτητές που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αν η ΑΕΚ φανεί μεγαλόψυχη, δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Το πιο «σοκαριστικό» το άφησα για το τέλος. Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων ενημερώθηκαν -λέει- από τους διαιτητές για το πρόβλημα πριν από την έναρξη του αγώνα, όμως συμφώνησαν, το παιχνίδι να διεξαχθεί κανονικά. Οκτώ ποδοσφαιριστές έπαιξαν, κι άλλοι τέσσερις ήταν έτοιμοι να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς τη βεβαίωση καρδιολόγου ότι είναι υγιείς. Αρκούσε που το αποφάσισαν οι παράγοντες: ο Δημητριάδης και ο Σαραϊδάρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...