677
|

To μεγάλο deal της Alpha Bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:35

To μεγάλο deal της Alpha Bank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:35

Στα 267 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε η αξία της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal, το 80% της οποίας μεταβιβάζεται στην Davidson Kempner (έναντι τιμήματος 213,6 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο του project Galaxy που ολοκλήρωσε η Alpha Bank.

Οπως γράφει στο σχετικό δημοσίευμά της η «Καθημερινή», τo project Galaxy αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, το τίμημα μεταβίβασης της Cepal προσαυξάνεται έως του ποσού των 68 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση επίτευξης σε βάθος χρόνου προκαθορισμένων στόχων για την τράπεζα, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται ποσό ύψους έως 17 εκατ. ευρώ, καταβλητέο εφόσον η συναλλαγή περιλαμβάνει μόχλευση.

Η Alpha Bank, ως επικεφαλής κοινοπρακτικού σχήματος, έχει συμφωνήσει με την Davidson Kempner τους βασικούς όρους για τη χορήγηση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως 120 εκατ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας εναπόκειται, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στη διακριτική ευχέρεια της Davidson Kempner.

Σε δήλωσή του ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σημειώνει ότι «πρόκειται για μια συναλλαγή-ορόσημο για την τράπεζα, η οποία προχωράει με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στην Ελλάδα. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής επιτρέπει στην τράπεζα να υλοποιήσει τη στρατηγική της για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, επιταχύνοντας την εφαρμογή του σχεδίου μετασχηματισμού της και βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη».

Η τιτλοποίηση έχει ενταχθεί στον «Ηρακλή» για την παροχή εγγύησης στο senior τμήμα των ομολόγων της τιτλοποίησης, αξίας 3,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής συμφωνήθηκε να πωληθεί σε εταιρεία, την οποία διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner, το 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (mezzanine) εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας 6,26 δισ. ευρώ έναντι τιμήματος που καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Η συνολική αξία του 100% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής ικανότητας εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα της Alpha Bank, συμπεριλαμβανομένων των senior ομολογιών και του τιμήματος πώλησης των mezzanine και junior ομολογιών, αντιστοιχούν περίπου στο 35% της συνολικής λογιστικής αξίας του μεταβιβασθέντος χαρτοφυλακίου. Η Alpha Bank θα διατηρήσει το 5% των mezzanine και junior τίτλων και σκοπεύει να διανείμει το 44% των υπολειπόμενων ομολόγων στους μετόχους.

Η συμφωνία θεωρείται σημαντική συνολικά για το τραπεζικό σύστημα, καθώς το Galaxy αναλογεί περίπου στο 20% των συνολικών καταγγελθέντων δανείων του τραπεζικού τομέα.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β΄ τριμήνου του 2021 και θα οδηγήσει στη δραστική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank στην Ελλάδα, οι οποίοι θα διαμορφωθούν στο 24% και 13% αντίστοιχα, από 43% και 29% τον Σεπτέμβριο του 2020. Η Alpha Bank θα καταρτίσει με την Cepal 13ετή σύμβαση με δικαίωμα παράτασης για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 10,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται στις τιτλοποιήσεις Galaxy, των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λιανικής και επιχειρήσεων της τράπεζας στην Ελλάδα ύψους 8,9 δισ. ευρώ, καθώς και αντίστοιχων μελλοντικών ροών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον θα διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών ύψους 4,6 δισ. ευρώ και καθίσταται έτσι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων στη χώρα.

Η επίπτωση του project Galaxy στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank υπολογίζεται στις 280 μονάδες βάσης περίπου. Να σημειωθεί ότι, με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 18,3%, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων 3,4 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ορίου.

Η διοίκηση της Alpha Bank προτίθεται να ενισχύσει τα εποπτικά κεφάλαιά της μέσω εκδόσεων Tier II και ΑΤ1. Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινώσει, δρομολογεί την έκδοση ομολόγου Tier II 500-600 εκατ. ευρώ, κίνηση που θα προσδώσει στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας περί τις 150 μονάδες βάσης. Μαζί με τις πρόσθετες ενέργειες δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, τα εποπτικά κεφάλαια θα ενισχυθούν συνολικά έως και 220 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 2,2%, απορροφώντας σημαντικό μέρος της επίπτωσης Galaxy. Με το κεφαλαιακό απόθεμα που θα δημιουργηθεί, η Alpha θα απορροφήσει τη ζημία που θα προκληθεί από τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, που είναι και ο στόχος έναντι του SSM.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...