697
H εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων φωτογραφία από τις συγκρούσεις στη Μασσαλία) συχνά τροφοδοτείται από διάφορους μύθους που προέρχονται από τα social media, τονίζουν οι γαλλικές Αρχές | REUTERS/ Jean-Paul Pelissier

Το μακρύ χέρι της Μόσχας στα Κίτρινα Γιλέκα;

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 15:25
H εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων φωτογραφία από τις συγκρούσεις στη Μασσαλία) συχνά τροφοδοτείται από διάφορους μύθους που προέρχονται από τα social media, τονίζουν οι γαλλικές Αρχές
|REUTERS/ Jean-Paul Pelissier

Το μακρύ χέρι της Μόσχας στα Κίτρινα Γιλέκα;

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2018, 15:25

Ερευνα ξεκίνησε στην Γαλλία για ενδεχόμενη ρωσική επιρροή στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων έπειτα από αναφορές ότι λογαριασμοί σε κοινωνικά μέσα που συνδέονται με τη Μόσχα έχουν εστιάσει τη δραστηριότητά τους στο κίνημα. Σύμφωνα με την οργάνωση «Συμμαχία για την Διασφάλιση της Δημοκρατίας», η οποία παρακολουθεί την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, περίπου 600 λογαριασμοί στο Twitter γνωστοί για τη φιλορωσική τους δραστηριότητα εκπέμπουν μηνύματα υπό το hashtag των Κίτρινων Γιλέκων (#giletsjaunes). Οι αρχές ασφάλειας της Γαλλίας έχουν αρχίσει να ψάχνουν το θέμα, δήλωσε την Κυριακή ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Οι λογαριασμοί Twitter που έχουν μπει στο στόχαστρο της «Συμμαχίας» ως εργαλεία ρωσικής επιρροής συνήθως περιλαμβάνουν αμερικανικές ή βρετανικές ειδήσεις. Oμως τουλάχιστον εδώ και μία εβδομάδα παρατηρείται πολύ έντονη δραστηριότητά τους όσον αφορά τις γαλλικές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τον Μπρετ Σκάφερ, αναλυτή κοινωνικών μέσων της εν λόγω οργάνωσης της Ουάσινγκτον. «Αυτή είναι μια αρκετά ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ενίσχυση της σύγκρουσης» για ακροατήρια εκτός Γαλλίας, ανέφερε ο αναλυτής στο Bloomberg.

Οι ισχυρισμοί που εμφανίζονται σε μηνύματα των συγκεκριμένων λογαριασμών περί αστυνομικής δυσαρέσκειας -η οποία δεν φαίνεται να στηρίζεται με γεγονότα- ομοιάζει με άλλες εκστρατείες παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου, κατά τις οποίες επιχειρήθηκε η όξυνση της δυσπιστίας προς τις δυτικές κυβερνήσεις και η καλλιέργεια του αισθήματος ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες βρίσκονται σε παρακμή, είπε ο Σκάφερ.

Πολλά από τα tweets που εντοπίστηκαν ως «ύποπτα» για την ενδεχόμενη επιχείρηση ρωσικής επιρροής προέρχονται από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Sputnik, Russia Today (RT) και Ruptly, τα οποία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των κινητοποιήσεων στη Γαλλία. Το RT δήλωσε ότι 12 δημοσιογράφοι του τραυματίστηκαν κατά τις διαδηλώσεις, «πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη οργάνωση ειδήσεων», σημειώνει το Bloomberg.

To Sputnik και το RT ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής αστυνομίας δεν υποστηρίζει πλέον τον πρωθυπουργό Μακρόν και ότι βρίσκεται δίπλα στους διαδηλωτές. Ως πηγές για αυτήν την «είδηση» αναφέρονταν οι εκπρόσωποι δύο μικρών σωματείων της αστυνομίας τα οποία δεν κέρδισαν πάνω από 4% στις συνδικαλιστικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από λίγες ημέρες. Τα ίδια μέσα ενημέρωσης ανέρτησαν και ένα βίντεο -ευρέως διαδεδομένo στη γαλλική σφαίρα των social media- με αστυνομικούς στη νοτιοδυτική πόλη του Πω οι οποίοι έβγαλαν τα κράνη τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές, όπως αναφέρθηκε από τα ρωσικά μέσα. Εκπρόσωποι της τοπικής αστυνομίας και δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στη σκηνή δήλωσαν ότι αυτού του είδους η ερμηνεία είναι αναληθής και ότι κάποιοι αξιωματικοί απομάκρυναν τα κράνη τους για να μιλήσουν με τους διαδηλωτές και μετά τα ξαναέβαλαν.

Όταν το Bloomberg επικοινώνησε με τα ρωσικά μέσα σχετικά με το θέμα, το Sputnik προχώρησε σε διόρθωση σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις προς το παρόν» για την συμπαράσταση των αστυνομικών στους διαδηλωτές στο Πω, ενώ το RT υποστήριξε ότι βασίστηκε σε δηλώσεις από τον επικεφαλής ενός μικρού σωματείου της αστυνομίας και ότι και άλλα μέσα έχουν αναπαράξει τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για τη χρήση social media ώστε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ το 2016 καθώς και για άλλες επιχειρήσεις επηρεασμού της κοινής γνώμης. Ανάμεσα σε άλλα έχουν καταγγελθεί και προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν ψευδείς ειδήσεις και κυβερνοεπιθέσεις για να πληγεί η εκστρατεία γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν το 2017, οι οποίες όμως απέτυχαν.

Τότε ο Μακρόν είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης διαδίδουν fake news, επειδή διατηρούσε σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία σε σχέση με τους αντιπάλους του, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου και τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν. Αξιομνημόνευτη «είδηση» που είδε το 2017 το φως της δημοσιότητας ήταν ότι ο Μακρόν ζούσε «διπλή ζωή» και ότι υποστηριζόταν από ένα «πλούσιο γκέι λόμπι», όπως είχε μεταδόσει το Sputnik. Επιπλέον, ψευδο-ιστότοπος που έμοιαζε με site βελγικής εφημερίδας φιλοξένησε την «αποκάλυψη» ότι η εκστρατεία του Μακρόν χρηματοδοτούνταν από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την East Stratcom, την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθεί τις ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, το συγκεκριμένο συμβάν είχε εντυπωσιακές ομοιότητες με προηγούμενο που είχε εντοπιστεί σε σύνδεση με «ρωσικό εργοστάσιο τρολ».

Τέλος, διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της καμπάνιας του Μακρόν είχαν δεχθεί επιθέσεις «ψαρέματος» που έμοιζαν σε αυτές που δέχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με ψευδείς ειδήσεις ή κυβερνοεπιθέσεις κατά του Μακρόν, χαρακτηρίζοντας «συκοφαντικές» τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...