1222
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός. Ο Ζάεφ φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα και ο Τσίπρας φέρεται να τον ενθάρρυνε να πει την αλήθεια στον λαό. «Και δεν θα χάσεις»... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Το «Μακεδονία-Σκόπια» και άλλες ιστορίες από τη συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2018, 08:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2018, 12:01
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός. Ο Ζάεφ φέρεται να είπε ότι δεν μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα και ο Τσίπρας φέρεται να τον ενθάρρυνε να πει την αλήθεια στον λαό. «Και δεν θα χάσεις»...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ ANDREA BONETTI

Το «Μακεδονία-Σκόπια» και άλλες ιστορίες από τη συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2018, 08:25
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/01/2018, 12:01

To τι πραγματικά είπαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στη δίωρη συνάντησή τους στο Νταβός το ξέρουν οι δυο τους, άντε και ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ που μπήκαν μετά μέσα στο δωμάτιο. Με έναν τρόπο, βέβαια, φαίνεται πως το ξέρουν και οι γνωστοί «κυβερνητικοί κύκλοι» που έσπευσαν το πρωί της Πέμπτης, μέσω των κρατικών καναλιών ενημέρωσης, να μας δώσουν μια εικόνα για το τι ειπώθηκε.

Σύμφωνα λοιπόν με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης, ο Ζόραν Ζάεφ είπε στον συνομιλητή του ότι στο παρελθόν «κυβερνήσεις της Ελλάδας» είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία – Σκόπια», όπως επίσης είχαν δεχτεί «άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν» και διπλή χρήση, άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό – αλλά ο κ. Τσίπρας, μας ενημέρωσαν από το Μαξίμου, του το ξέκοψε, του είπε: «βρισκόμαστε στο 2018, το “έναντι όλων” είναι έναντι όλων».

H πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, διέψευσε ότι υπήρξε ποτέ συμφωνία της ελληνικής πλευράς στη διπλή ονομασία. «Ποτέ δεν είδα κυβέρνηση να δέχεται διπλή ονομασία, δεν υπάρχει πουθενά στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών κάτι τέτοιο» είπε. Και στην παρατήρηση ότι μια τέτοια «συμφωνία» μπορεί να είχε γίνει προφορικά, η πρώην υπ. Εξωτερικών απάντησε: «Πολύ αμφιβάλλω». Ωστόσο, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του επίσης στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «υπάρχουν έγγραφα», αρνούμενος να αποκαλύψει επί ποίας κυβέρνησης.

Ας επιστρέψουμε στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, όπως την είδαν από το Μαξίμου.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι φρόντισαν να περιγράψουν τον Πρωθυπουργό σε αυτή τη συζήτηση ως ανοιχτό και ειλικρινή απέναντι στον σκοπιανό ομόλογό του. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται»  θριαμβολόγησαν από το Μαξίμου. Και είπαν ότι ο κ. Τσίπρας ενθάρρυνε τον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει και να πει «την αλήθεια στον λαό» του, όπως έκανε και ο ίδιος, και δεν θα χάσει από κάτι τέτοιο. Τώρα βέβαια, το πότε είπε την αλήθεια ο κ. Τσίπρας είναι ένα θέμα. Ισως να εννοούν οι κυβερνητικοί κύκλοι τις εκλογές του 2015, διότι η αλήθεια στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ αγνοείται.

Από την κυβέρνηση τόνισαν ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον μιλάμε για μια σύνθετη ονομασία που ισχύσει έναντι όλων, και προφανώς και περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσαν, συντελέστηκε πρόοδος με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν. «Τονίζουμε την μετονομασία της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων από Μέγας Αλέξανδρος σε οδό Φιλίας, όπως επίσης και τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων» σχολίασαν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, για να συμπληρώσουν: «Πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, τη χαιρετίζουμε, και θεωρούμε πως είναι ένα πρώτο προωθητικό βήμα».

Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας, ανακοινώθηκαν από τον κ. Τσίπρα και αφορούν επί παραδείγματι την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Στο σημείο αυτό, ο Ζόραν Ζάεφ ισχυρίστηκε πως στο παρελθόν κυβερνήσεις της Ελλάδας είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως επίσης είχαν δεχτεί άλλες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Οι κυβερνητικοί κύκλοι δεν μας διαφώτισαν ποιες κυβερνήσεις εννοούσε ο Σκοπιανός· αρκεί να περιγραφεί ότι ο κ. Τσίπρας αντέδρασε και το ξέκοψε.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου: «Εκεί ο Ζόραν Ζάεφ κατανόησε ότι το “Μακεδονία – Σκόπια” δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση, και όχι στη βάση του ”Μακεδονία – Σκόπια”. Η θέση μας είναι σαφής. Είμαστε στο 2018… Το “έναντι όλων” είναι έναντι όλων, και πρέπει να βρούμε μια πραγματική λύση για τη οποία θα είστε και εσείς περήφανοι, και άρα θα μπορείτε να την υποστηρίξετε και εσείς στο εσωτερικό σας».

«Συνοψίζοντας τη δική μας θέση πρώτα συζητάμε και και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε εικόνα αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ» είπαν από το Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το «έναντι όλων» επέμεινε επίσης στο θέμα του Συντάγματος. Ο Ζόραν Ζάεφ του απάντησε πως είναι δύσκολο και είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. «Σε σχέση με αυτό, η συζήτηση θα συνεχιστεί» διευκρίνισαν από το Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας πάντως, όπως ανέφεραν οι κυβερνητικοί κύκλοι, τον προέτρεψε: «Πες την αλήθεια στο λαό σου όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις».

Εδωσε πολλά πήρε λίγα

Από τη Νέα Δημοκρατία, τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το θέμα έσπευσε να σχολιάσει ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος:

«Τα πρώτα συμπεράσματα, από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι τρία:

1. Δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

2. Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.

Επιπλέον, αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται. Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

3. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.

Περιμένουμε η Κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια στα τρία αυτά πρώτα ερωτήματα.

Κατά τα λοιπά επιφυλασσόμαστε για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».

Από το ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά στράφηκε κατά δύο πλευρών. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διπλωματία «εν κρυπτώ» αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ακροδεξιά στροφή».

«Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στράφηκε ωστόσο και εναντίον του προέδρου της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

«Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα», κατέληξε.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter καλωσόρισε τη δήλωση Ζάεφ περί αλλαγής ονομάτων στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...