478
Καρέ από την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας στο Λονδίνο, το μακρινό 1972. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα το Σάββατο για να γιορτάσουν τον μισό αιώνα ζωής του λονδρέζικου Pride | 'Simon Watney'/Handout via REUTERS

Το Λονδίνο γιόρτασε τα 50 χρόνια από το πρώτο Pride

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 21:06
Καρέ από την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας στο Λονδίνο, το μακρινό 1972. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα το Σάββατο για να γιορτάσουν τον μισό αιώνα ζωής του λονδρέζικου Pride
| 'Simon Watney'/Handout via REUTERS

Το Λονδίνο γιόρτασε τα 50 χρόνια από το πρώτο Pride

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2022, 21:06

Με βαμμένα τα πρόσωπα, με άφθονο γκλίτερ και με σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ένα μεγάλο, πολύχρωμο πλήθος παρέλασε το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας, το πρώτο Pride, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας την υπόσχεση ότι «η μάχη συνεχίζεται».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και περίπου 600 οργανώσεις αναμενόταν να δώσουν το «παρών» σε αυτήν την εκδήλωση που είναι «η μεγαλύτερη και πιο συμπεριληπτική στην ιστορία», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη Πορεία Υπερηφάνειας που διοργανώθηκε μετά την έναρξη της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας είχαν ακυρωθεί οι προηγούμενες την τελευταία διετία.

Μετέχοντες και οι μετέχουσες στο Pride του Λονδίνου κρατούν μία μεγάλη σημαία με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας / REUTERS/Henry Nicholls

Η πορεία, που ξεκίνησε το μεσημέρι από το Χάιντ Παρκ για να φτάσει στο Γουάιτχολ, στην καρδιά του Λονδίνου, αποτίνει φόρο τιμής στο πρώτο Pride που οργανώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1972. Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν τότε σε εκείνην την συγκέντρωση, που διοργανώθηκε μόλις πέντε χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα.

Τα πολλά χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ σημαίας έκαναν την εμφάνισή τους σε κάθε είδους αξεσουάρ, όπως και σε ομπρέλες / REUTERS/Henry Nicholls

Οι ακτιβιστές χρειάστηκαν «απίστευτο θάρρος» εκείνη την εποχή, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στις πέντε δεκαετίες που πέρασαν από τότε, οι συμμετέχοντες στο Pride έφτασαν τις δεκάδες χιλιάδες και η συγκέντρωση, στην αρχή πολύ πολιτική, πήρε πιο εορταστική χροιά.

Στην πορεία εθεάθησαν πλακάτ που έγραφαν: «Ημουν εκεί το 1972. Ο αγώνας συνεχίζεται για την ελευθερία των ΛΟΑΤΚΙ στον κόσμο».

Σύμφωνα ωστόσο με τον ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ Πίτερ Τάτσελ, ορισμένοι από εκείνους που συμμετείχαν την πρώτη πορεία μποϊκοτάρισαν το φετινό Pride, χαρακτηρίζοντάς την πορεία του Σαββάτου «απολιτικοποιημένη και εμπορευματοποιημένη», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

REUTERS/Henry Nicholls

Για τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, σκοπός της Πορείας είναι το «να υπερασπιστούμε έναν πιο ανοιχτό κόσμο, χωρίς αποκλεισμούς». Οπως υπογράμμισε, οι άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας διατρέχουν πάντα τον κίνδυνο να πέσουν θύματα διακρίσεων, προκαταλήψεων και βίας.

«Σήμερα κάνουμε πορεία για εκείνους που βρίσκονται στο Οσλο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κοντά σε ένα γκέι μπαρ στη νορβηγική πρωτεύουσα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων αλλά και την αναβολή του τοπικού Pride (περισσότερα εδώ).

REUTERS/Henry Nicholls
REUTERS/Henry Nicholls

Αξίζει να αναφερθεί πως στις εκδηλώσεις στη βρετανική πρωτεύουσα συμμετείχαν και διαδηλωτές που εξέφρασαν την υποστήριξή τους την Ουκρανία.

Ανάμεσα σε άλλα, κράταγαν ένα πανό που έγραφε: «Αν υπερασπίζεσαι την ελευθερία, υπερασπίζεσαι την Ουκρανία».

REUTERS/Henry Nicholls

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...