521
Από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στους FT - H παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το θέμα του Ταμείου Ανάπτυξης δεν ήταν τυχαία | INTIMEnews

Το «κρυφό» εύρημα των δημοσκοπήσεων και το σχέδιο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 08:48
Από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στους FT - H παρέμβαση του Πρωθυπουργού για το θέμα του Ταμείου Ανάπτυξης δεν ήταν τυχαία
|INTIMEnews

Το «κρυφό» εύρημα των δημοσκοπήσεων και το σχέδιο Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 08:48

Αν διαβάσει κανείς επιφανειακά τις δύο δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο, της Marc για το «Πρώτο Θέμα» και της Metron Analysis για το «Βήμα», το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι, σε αυτή τη φάση, η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή. Εναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, όχι μόνο δεν έχει φθαρεί το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά τα ποσοστά της ΝΔ είναι καλύτερα και από τις περυσινές εκλογές, ενώ η προσωπική εικόνα του πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι συντριπτική.

Κι όμως, ειδικά η δημοσκόπηση της Metron αποκαλύπτει αυτό που ανησυχεί και το κυβερνητικό επιτελείο: τον έντονο προβληματισμό της κοινωνίας για την οικονομία. Το 40% ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, ενώ ακολουθεί με 16% η ανησυχία για την εξέλιξη της ανεργίας. Η δημοσκοπική αυτή αποτύπωση δεν είναι άγνωστη στα κυβερνητικά στελέχη. Κεντρικός υπουργός, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σε συζήτηση με το Protagon υπογράμμιζε ότι ο Οκτώβριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Πολλώ δε, αν ο τουρισμός δεν έχει κινηθεί στα δεδομένα του καλού σεναρίου που έχουν προδιαγραφεί. Όσο, μάλιστα, η επιδημιολογική κατάσταση σε ορισμένες χώρες επιβάλλει την απόφαση να κλείνουν τα ελληνικά σύνορα, όπως έγινε χθες και ως τις 15/7 για τη Σερβία, τα δύσκολα είναι μπροστά.

Το Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζει. Γι’ αυτό και, όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχουν εφεδρείες. Το πακέτο €3,5 δισ. που ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τη Βουλή ήταν ανακούφιση, ιδίως για επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά πολλά εμπόδια είναι ακόμα μπροστά. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αξιολογεί τα δεδομένα για τις δυνατότητες επιπρόσθετων παροχών. Για παράδειγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε τώρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε οριζόντια βάση. Ίσως το κάνει από το βήμα της ΔΕΘ, με άμεση εφαρμογή, από το φετινό φθινόπωρο. Η λογική είναι ότι «πυρομαχικά» υπάρχουν και θα πέφτουν, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αλλωστε, η χώρα έχει μπροστά της και τη μάχη για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχει μεγάλες δυσκολίες.

Οι «φειδωλοί» του Βορρά εξακολουθούν να είναι δύσκολοι αντίπαλοι και να ζητούν να δοθούν περισσότερα ποσά σε δάνεια έναντι επιχορηγήσεων. Η Μέρκελ προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση, αλλά δεν έχει διαφανεί ακόμα φως στο τούνελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Σε μια συνέντευξη με την editor των Financial Times Roula Khalaf τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί «καμία πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση πέραν του φυσιολογικού πλαισίου του ευρωπαϊκού εξαμήνου». Με άλλα λόγια, όχι δάνεια, όχι μνημόνια, όχι μνημονιακή εποπτεία.

Δεν είναι μια τυχαία παρέμβαση και ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό στερέωμα δεν είναι απλώς ένας ακόμα πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας, αλλά μιας χώρας που και πέτυχε στην πανδημία και εφαρμόζει μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που συμφέρει το αφήγημα των Βρυξελλών.

Αν η συμφωνία κλειδώσει ως τις 20 Ιουλίου, η Ελλάδα θα έχει σημαντικά όπλα για να κάνει το αναπτυξιακό rebound από το 2021. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, ήδη περιμένει το πρώτο draft της επιτροπής Πισσαρίδη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο αυτή την εβδομάδα. Η προοπτική της εισροής περισσότερων κεφαλαίων με τη μορφή των επιχορηγήσεων, δε, ίσως ξεκλειδώσει και πιο τολμηρές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, για να αντιμετωπιστεί η εύλογη ανησυχία για την οικονομία.

Και, βεβαίως, σε αυτό το περιβάλλον, πού σκέψεις για εκλογές…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...