435
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο, τον Δεκέμβριο | EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Το Κρεμλίνο απειλεί: Αν στείλετε τανκς, οι Ουκρανοί θα υποφέρουν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 13:23
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο, τον Δεκέμβριο
|EPA/VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Το Κρεμλίνο απειλεί: Αν στείλετε τανκς, οι Ουκρανοί θα υποφέρουν

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 13:23

Την ώρα που ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, με τη Γερμανία να μην έχει αποφασίσει ακόμα οριστικά, το Κρεμλίνο έστειλε το δικό του μήνυμα στη Δύση.

«Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν», αν φτάσουν Leopard 2 στο Κίεβο, προειδοποίησε τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διαφωνίες στην Ευρώπη, ανάμεσα στη Γερμανία και τους συμμάχους της για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη «νευρικότητα» που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

«Μα φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης). Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ψευδοστήριξη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει για το 2024»

Εξάλλου, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2024, όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του, προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για το ζήτημα.

Οι εικασίες για τα σχέδια του Πούτιν για το 2024, όταν με βάση το ρωσικό Σύνταγμα θα διενεργηθούν εκλογές, πληθαίνουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα», είπε ο εκπρόσωπός του.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητοι παρατηρητές και δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές εκλογές δεν είναι ελεύθερες ή δίκαιες με τον Πούτιν να έχει καταστείλει, εξορίσει ή φυλακίσει όλους τους βασικούς αντιπάλους του στη χώρα στη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Εχουν υπάρξει εξάλλου ευρείες καταγγελίες για εκλογική νοθεία, τις οποίες έχει απορρίψει το Κρεμλίνο.

Οσον αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της παραστρατιωτικής Ομάδας Βάγκνερ, ο Πεσκόφ απέρριψε τη σημασία τους λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία πρακτική επίπτωση, όχι μόνο για την οργάνωση αλλά ούτε και για τη Ρωσία.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματική οργάνωση» την ομάδα που ίδρυσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και προανήγγειλαν νέες κυρώσεις σε βάρος της, οι οποίες θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επικοινωνία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι και στον ρώσο πρόεδρο.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι η έκθεση της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που υποστηρίζει, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα στους πυρηνικούς σταθμούς της, δείχνει τη σημασία του διαλόγου με την ΙΑΕΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News