312
Ο τραγουδιστής των Radiohead, Τομ Γιορκ, σε συναυλία τους στο Βερολίνο, το 2012 | EPA

Το «κόλπο» των Radiohead με τους χάκερ και τη σωτηρία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 14:12
Ο τραγουδιστής των Radiohead, Τομ Γιορκ, σε συναυλία τους στο Βερολίνο, το 2012
|EPA

Το «κόλπο» των Radiohead με τους χάκερ και τη σωτηρία του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 14:12

Οταν χάκερ έκλεψαν ακυκλοφόρητο υλικό των Radiohead ζητώντας λύτρα 130.000 ευρώ για να μην το διαρρεύσουν, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η πράξη τους θα βοηθούσε μία περιβαλλοντική οργάνωση.

Το βρετανικό συγκρότημα απάντησε στον εκβιασμό κυκλοφορώντας το υλικό έναντι 20 ευρώ και δίνοντας τα έσοδα στην οργάνωση Extinction Rebellion που μάχεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Οι χάκερ μπήκαν στα ψηφιακά αρχεία του τραγουδιστή Τομ Γιορκ και έκλεψαν 18 ώρες παλιών ακυκλοφόρητων ηχογραφήσεων και υλικού από πρόβες, που δεν είχαν ακούσει ξανά οι φαν.

Οι ηχογραφήσεις είχαν γίνει μεταξύ του 1995 και ’98, την εποχή που η μπάντα έγραφε και ηχογραφούσε το θρυλικό OK Computer του 1997, που θεωρείται το πιο πετυχημένο και καλύτερο άλμπουμ τους.

Οταν οι χάκερ δεν πήραν τα χρήματα που ζήτησαν, το διέρρευσαν online. Απαντώντας, η μπάντα το κυκλοφόρησε επίσημα έναντι 20 ευρώ.

Σύμφωνα με τους Times, το υλικό περιέχει εναλλακτικές ηχογραφήσεις και ενορχηστρώσεις γνωστών τραγουδιών τους, συναυλίες, πρόβες και αυτοσχεδιασμούς.

Τα μέλη των Radiohead προειδοποίησαν τους θαυμαστές τους ότι το υλικό δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως αυτοί βρήκαν πολλά πράγματα που τους τράβηξαν την προσοχή. «Οι ηχογραφήσεις μας προσφέρουν μία μοναδική και υπέροχη ευκαιρία να δούμε μία μπάντα την περίοδο που γράφει το αριστούργημά της», έγραψε ένας φαν.

Για τις επόμενες 18 ημέρες, το υλικό διατίθεται στο Bandcamp, ένα ηλεκτρονικό δισκοπωλείο. «Για 20 ευρώ, μπορείτε να διαπιστώσετε μόνοι σας αν έπρεπε να είχαμε πληρώσει τα λύτρα», είπε ο Τζόνι Γκρίνγουντ, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος.

«Καλό να υπάρχει εκεί έξω το υλικό μέχρι να το βαρεθούμε όλοι και να πάμε παρακάτω», είπε ο Τομ Γιορκ.

Εκτός από τους θαυμαστές πάντως, κερδισμένη από τους χάκερ βγαίνει η οργάνωση Extinction Rebellion, που δήλωσε ότι ευχαριστεί τους Radiohead για το δώρο και την υποστήριξη. «Η κλιματική και οικολογική κρίση απαιτεί κουράγιο, αλήθειες και γενναιοδωρία, όσο ποτέ άλλοτε. Είμαστε ευγνώμονες στους Radiohead που μας δείχνουν πώς μπορεί να γίνει αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...