356
| ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον Θάνο Μικρούτσικο με ένα συγκινητικό βίντεο

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2019, 15:07

Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε τον Θάνο Μικρούτσικο με ένα συγκινητικό βίντεο

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2019, 15:07

«Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο» είναι ο τίτλος αποχαιρετιστήριου βίντεο για τον Θάνο Μικρούτσικο, που δημοσιοποίησαν σήμερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

«Το έργο σου είναι βέλος πύρινο, που σκίζει τον χρόνο. Θα συνεχίζει τη διαδρομή του κι όταν θα χτίζουμε “τις αυριανές μας φάμπρικες, τα λαϊκά μέγαρα, τα κόκκινα στάδια”, όταν θα δικαιωθεί ο σκοπός που αφιέρωσες το ταλέντο, το μυαλό, την καρδιά σου “στην κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει”. Το έργο σου εκφράζει την ουσία, όχι μόνο μιας περιόδου, αλλά μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Άχρονο, άτοπο, ανεξάντλητο, αθάνατο, όπως αθάνατος Θάνο είσαι κι εσύ», αναφέρουν στην ανάρτηση στο YouTube μαζί με το βίντεο.

Το βίντεο το οποίο συνοδεύει αυτοσχεδιασμός του Θάνου Μικρούτσικου στο πιάνο, ξεκινά με απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκλιπών δημιουργός για τις βουλευτικές εκλογές του 2019, περιέχει φωτογραφικό υλικό από την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Προετοιμασίας του 3ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το 1977, από συναυλία στο Σπόρτιγκ το 1976 με ερμηνευτές την Μαρία Δημητριάδη και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καθώς και από τις πρόβες της πρώτης ηχογράφησης της Καντάτας για τη Μακρόνησο, το καλοκαίρι του 1976.

Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ηχογράφηση της Καντάτας, φωτογραφικό στιγμιότυπο του Θάνου Μικρούτσικου με τον Γιάννη Ρίτσο, εικόνα από τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το 1985, στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Θεσσαλονίκη το 2000, στην Αθήνα το 2015, στην Πάτρα το 2017 και από τη συμμετοχή του στο Επιστημονικό Συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ τον Ιούνιο του 2015.

Το βίντεο συνεχίζεται με στιγμιότυπα από την συναυλία που διεύθυνε στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου τον Μάρτιο του 2018 για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, όπου βαθιά συγκινημένος είπε ότι «αυτή είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής μου».

«Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να μην έρθει το χάος στο μέλλον και το αδιέξοδο, αλλά εκείνη η κοινωνία όπου ο γερο-σοφός -ο γερο-σοφός είναι ο Κάρολος Μάρξ ο άνθρωπος που άλλαξε τη σκέψη μας- όταν τον ρωτήσαν ποιά κοινωνία; λέει: Η κοινωνία όπου ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει».

Με αυτά τα λόγια του Θάνου Μικρούτσικου ολοκληρώνεται το αποχαιρετιστήριο βίντεο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News