Το ταξίδι του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Κίεβο ίσως αποβεί κρίσιμο για το Ουκρανικό | EPA/Tom Williams / POOL
Επικαιρότητα

Τι έστειλε στο Κίεβο τον διευθυντή της CIA

Ο Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στην Ουκρανία και συζήτησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην κρισιμότερη φάση του πολέμου, καθώς οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις υποδομές και οι Ουκρανοί επιχειρούν να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα
Protagon Team

Για τον συντάκτη της Corriere Γκουίντο Ολίμπιο, o διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ήταν πάντα ο άνθρωπος των κρίσεων: «Αυτός ειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και μάλιστα δεν ακούστηκε. Πήγε και στη Μόσχα, με σκοπό να προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για τους κινδύνους τέτοιας ενέργειας και για να ξεκαθαρίσει ότι γνώριζε τις ρωσικές κινήσεις. Κατόπιν, εγγυήθηκε την υποστήριξη στην ουκρανική αντίσταση και πλέον εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο».

Αυτή η επανεμφάνιση του Μπερνς ήταν σημαντική, διότι έγινε σε κομβική για το Ουκρανικό στιγμή. «Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας πραγματοποίησε μυστική αποστολή στο Κίεβο τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο ο πόλεμος βρίσκεται σε πολύ λεπτή φάση. Οι Ουκρανοί προσπαθούν να καταλάβουν τη Χερσώνα, οι εισβολείς συνεχίζουν να καταστρέφουν υποδομές με πυραύλους και drones».

Αυτά είναι τα στοιχεία του ήδη γνωστού πολεμικού ρεπορτάζ. Η Corriere, όμως, σημείωσε ότι στη Δύση υπάρχουν και ορισμένοι προβληματισμοί, ενδεχομένως λιγότερο γνωστοί: «Στη Δύση δεν λείπουν οι απορίες όσον αφορά τα όρια της βαριάς δέσμευσης. Ως εκ τούτου, οι άμεσες, πρόσωπο με πρόσωπο επαφές έχουν επίσης την πολιτική αξία τους, χρησιμεύουν για τη δημιουργία γραμμών και για την αντιμετώπιση ζητημάτων που υπερβαίνουν τις επιχειρησιακές πτυχές».

Δηλαδή, ο Μπερνς μπορεί και να μετέφερε κάποιο μήνυμα στον Ζελένσκι, το οποίο σχετίζεται με τα περιθώρια που έχει η κυβέρνηση του Κιέβου να συζητήσει ή να μη συζητήσει με τους Ρώσους την άμεση κατάπαυση του πυρός. «Το επίφοβο πυρηνικό μέτωπο είναι υπό επιτήρηση, αφού οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρήση τακτικών ατομικών όπλων από τον Πούτιν», κατέληξε ο συντάκτης της Corriere.