702
Οι Βραζιλιάνοι έδωσαν παράσταση το βράδυ της Δευτέρας. Και έδειξαν να το διασκεδάζουν | Reuters

Το «jogo bonito» των Βραζιλιάνων

Sportscaster Sportscaster 6 Δεκεμβρίου 2022, 17:46
Οι Βραζιλιάνοι έδωσαν παράσταση το βράδυ της Δευτέρας. Και έδειξαν να το διασκεδάζουν
|Reuters

Το «jogo bonito» των Βραζιλιάνων

Sportscaster Sportscaster 6 Δεκεμβρίου 2022, 17:46

Ο Πελέ παρακολούθησε τον αγώνα της Βραζιλίας με τη Νότιο Κορέα από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται εδώ και μερικές μέρες. Παρά τις δύσκολες ώρες που περνάει, ήθελε να στείλει στους παίκτες της «Σελεσάο» τη θετική του σκέψη, να τους εμπνεύσει. Τα κατάφερε. Κι εκείνοι, εκτός από τα πανό με τη φωτογραφία του, τις ευχές και τις αφιερώσεις, τον τίμησαν με το «jogo bonito», το «ωραίο παιχνίδι». Πέτυχαν τέσσερα γκολ στο πρώτο 45λεπτο -από το 1954 είχε να συμβεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου- και διαδήλωσαν ότι το θεαματικό, αλέγρο ποδόσφαιρο που ο Πελέ βάπτισε με αυτές τις δυο λέξεις, αλλά και διαφήμισε ως η προσωποποίησή του, εξακολουθεί να υπάρχει.

Το βράδυ της Δευτέρας οι απόγονοί του ξύπνησαν υπέροχες μνήμες στους φιλάθλους κάποιας ηλικίας. Της Βραζιλίας του 1970 -ίσως, της πιο θεαματικής εθνικής ομάδας που εμφανίστηκε ποτέ-, αλλά και εκείνης του Τελέ Σαντάνα στη δεκαετία των ‘80s. Ηταν εξίσου γοητευτική, αν και με πολύ διαφορετικό τρόπο. Για να φτάσει η μπάλα από το ένα τέρμα στο άλλο, περνούσε από τα πόδια όλων των παικτών της. Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, το λέμε «build up» και το θεωρούμε αυτονόητο, αλλά τότε δεν ήταν.

Οι παίκτες της Βραζιλίας σήκωσαν ένα πανό-στήριξης για τον μεγάλο Πελέ

Στην εποχή της απόλυτης τακτικής πειθαρχίας, της σκοπιμότητας και του στραγγαλισμού της ατομικής πρωτοβουλίας των παικτών, οι Βραζιλιάνοι μας χάρισαν ένα ματς βγαλμένο από εκείνα τα χρόνια. Επαιξαν το «jogo bonito», που είναι αυτοσχεδιασμός, φαντασία και δημιουργία. Τέχνη. Διασκέδαση. Ανοιξαν το σκορ, μόλις, στο 7ο λεπτό. Με τον Βινίσιους, ο οποίος στα 22 του έχει ωριμάσει και δείχνει έτοιμος για σπουδαία πράγματα. Εξι λεπτά αργότερα κέρδισαν πέναλτι, και το μετέτρεψε σε γκολ ο Νεϊμάρ. Συμπλήρωσε επτά τέρματα σε Μουντιάλ (ο Πελέ έχει οκτώ), και έγινε ο τρίτος Βραζιλιάνος που σκοράρει σε τρία διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα, μετά τον Πελέ και τον Ρονάλντο – το «Φαινόμενο».

Το τρίτο γκολ, στο 29’, ήταν μαγικό. Ο Ρισάρλισον έκανε τρία «γκελ» με το κεφάλι, σαν αυτά που κάνουν οι ζογκλέρ στο τσίρκο, ύστερα κοντρόλ, πέρασε έναν αντίπαλο και έφτιαξε ένα εντυπωσιακό «τριγωνάκι» με τον Μαρκίνιος και τον Τιάγκο Σίλβα, οι οποίοι, σημειωτέον, είναι κεντρικοί αμυντικοί. Παρέλαβε ξανά την μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή της Νότιας Κορέας, και την έστειλε στα δίχτυα. Στο 36’ το σκορ είχε γίνει 4-0. Οσο οι Βραζιλιάνοι πατούσαν το γκάζι, κάθε επιθετική τους προσπάθεια μύριζε γκολ.

Εξαλλοι πανηγυρισμοί στο γκολ του Πακετά

Ας μη βιαστούμε να στέψουμε τη Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια. Αλλωστε, κι εκείνη την υπέροχη ομάδα στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία, που πετούσε σπίθες, την έστειλε σπίτι της «κάποιος» Πάολο Ρόσι. Που εμφανίστηκε από το πουθενά και, μετά το τουρνουά, επέστρεψε στο πουθενά. Το ποδόσφαιρο είναι «jogo bonito» και γι’ αυτό: επειδή σε ένα ματς, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Για τη Βραζιλία, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Την Παρασκευή θα βρει μπροστά της την Κροατία. Και στη συνέχεια, αν προκριθεί, τον νικητή του αγώνα Ολλανδίας – Αργεντινής. Ολες τους είναι πολύ καλύτερες ομάδες από τη Νότια Κορέα, η οποία, επιπλέον, αντιμετώπισε τη «Σελεσάο» με αφέλεια. Μετά το 1-0 έπαιξε υπερβολικά ανοιχτά, αφήνοντας πολλούς ελεύθερους χώρους στους υπερηχητικούς Βραζιλιάνους. Αυτό το 4-1 δεν προσφέρεται για συμπεράσματα. Αξίζει, όμως, το χειροκρότημα των φίλων του καλού ποδοσφαίρου.

Ο Νεϊμάρ θέλει να οδηγήσει την Βραζιλία στην κατάκτηση του τροπαίου

Η Βραζιλία είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οχι επειδή συνέτριψε τη Νότια Κορέα, αλλά γιατί οι μεσοεπιθετικοί της -Πακετά, Νειμάρ, Βινίσιους, Ραφίνια και Ρισάρλισον- είναι ικανοί να… κρύψουν την μπάλα. Γιατί οι αναπληρωματικοί τους -ο Ροντρίγκο, ο Αντονι και ο Μαρτινέλι- θα ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι στις περισσότερες από τις υπόλοιπες φιναλίστ αυτού του Μουντιάλ. Γιατί τέτοιους top class αμυντικούς -Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Μιλιτάο, Ντανίλο, Καζεμίρο- δεν είχε ποτέ. Οπως δεν είχε και γκολκίπερ σαν τον Αλισον.

Είτε κατακτήσουν την Κούπα είτε όχι, οι Βραζιλιάνοι μας γύρισαν για λίγο πίσω στο χρόνο. Οσο κι αν η υποχρέωση της επιτυχίας τους βαραίνει, τίμησαν την κληρονομιά τους, μας έδειξαν ότι θέλουν και μπορούν να παραμένουν διαφορετικοί. Η ιδιαίτερη στάση τους απέναντι στο ποδόσφαιρο, τους έχει οδηγήσει σε θριάμβους (πέντε τρόπαια) και σε τραγωδίες (την «7άρα» από τους Γερμανούς το 2014). Αλλά αυτοί είναι, και δεν σκοπεύουν να αλλάξουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...