344
Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις: όσον αφορά την προσαρμογή στους κανόνες της Ευρωζώνης, ο Σαλβίνι αντιδρά ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είναι νομιμόφρων | REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo

Το ιταλικό χρέος «υπενθυμίζει» στον Σαλβίνι την τύχη του Μπερλουσκόνι…

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 19:27
Ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις: όσον αφορά την προσαρμογή στους κανόνες της Ευρωζώνης, ο Σαλβίνι αντιδρά ενώ ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είναι νομιμόφρων
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane/File Photo

Το ιταλικό χρέος «υπενθυμίζει» στον Σαλβίνι την τύχη του Μπερλουσκόνι…

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2019, 19:27

Προειδοποίηση προς τoν αρχηγό της Λέγκας, αντιπρόεδρο, υπουργό Εσωτερικών και γενικό κουμανταδόρο στην ιταλική κυβέρνηση Ματέο Σαλβίνι απευθύνει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, θυμίζοντας την τύχη του πάλαι ποτέ κραταιού Καβαλιέρε: «Πρόσεξε να μην το παρακάνεις και καταλήξεις σαν τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος διώχτηκε το 2011» γράφει το βρετανικό φύλλο.

Τον Νοέμβριο του 2011 όντως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε παραιτηθεί – «οικειοθελώς και αυτοβούλως» έλεγε η σχετική ανακοίνωση τότε, συνδέοντας την παραίτηση με «κοινοβουλευτικές εξελίξεις», αλλά η αλήθεια είναι ότι είχαν δράσει με πιεστικό τρόπο οι αγορές έπειτα από την επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων της Ιταλίας και την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της.

Σήμερα η Ιταλία των συγκυβερνώντων δεξιολαϊκιστών κατάφερε κάτι «σπουδαίο»: να την απειλεί η Κομισιόν με κυρώσεις περί τα 3-3,5 δισ. ευρώ, αφού το αυξημένο δημόσιο χρέος της έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.

Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κοιτάξουν τις δικές τους «καλοσύνες» και τα δικά τους «κατορθώματα» στο πεδίο που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο επιχειρούν να παραδώσουν μαθήματα στους Ιταλούς μέσω του κυρίου άρθρου των Φ.Τ. και επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του Σαλβίνι.

Γράφουν ότι το ζήτημα δεν είναι οι επαπειλούμενες κυρώσεις, καθώς «η Ευρώπη έχει ελάχιστη επιθυμία να τις εφαρμόσει», αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, αυτές θα σφυρίξουν τη λήξη της κυβέρνησης Κόντι, αν δεν σταματήσουν οι «απερίσκεπτες ενέργειες» του Σαλβίνι. Βεβαίως αν η ιταλική κυβέρνηση πειθαρχήσει δημοσιονομικά, το πράγμα αλλάζει.

Το βρετανικό έντυπο πιθανολογεί ότι ο Σαλβίνι, ως αριβίστας, θέλει να εκμεταλλευτεί την προφανή αδυναμία μιας Κομισιόν υπό ανασυγκρότηση, ώστε ο ίδιος να κερδίσει χρόνο για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού. Γράφουν: «Τίποτα δεν εξυπηρετεί τους πολιτικούς στόχους του καλύτερα από μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες η οποία όμως σταματά λίγο πριν δημιουργήσει πανικό στις αγορές… Αυτό του επιτρέπει να λάμπει σαν κυρίαρχος στην ιταλική πολιτική σκηνή, με νέο, σκληρό στυλ».

Και ήρθε η ώρα της προειδοποίησης και της νουθεσίας έφθασε: «Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενεργώντας υπεύθυνα προς τους εταίρους της στην Ευρωζώνη και προωθώντας εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Αν ο Σαλβίνι είναι σε θέση να κάνει τέτοια βήματα; Α, αυτό είναι μία άλλη συζήτηση…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...