Τα κρούσματα στο Ισραήλ φτάνουν ξανά στα επίπεδα του Απριλίου | REUTERS/Mussa Qawasma/File Photo
Επικαιρότητα

Το Ισραήλ μιλά πλέον για δεύτερο κύμα κορονοϊού

Επιστημονική επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση Νετανιάχου ότι, χωρίς άμεσα μέτρα, η χώρα μπορεί να μην απέχει πολύ από ένα δεύτερο lockdown
Protagon Team

Η χώρα έχει εισέλθει στο δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονoϊού, τόνισε σε συνέντευξή Τύπου ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ Γιούλι Εντελσταϊν, ο οποίος συνέστησε μάλιστα την επαναφορά μέτρων κατά της διάδοσης.

«Οι περιορισμοί θα αφορούν συναθροίσεις, γαμήλιες τελετές και χώρους εβραϊκής λατρείας», δήλωσε ο Εντελσταϊν,

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ένα άτομο πέθανε τις προηγούμενες 24 ώρες και επιβεβαιώθηκαν 218 νέα κρούσματα. Την Πέμπτη, η χώρα ανέφερε 668 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μετά τις 3 Απριλίου, όταν διαγνώστηκαν 819 μολύνσεις.

Από το ξέσπασμα της επιδημίας οι νεκροί στη χώρα φτάνουν τους 318.

Το γράφημα από τη Haaretz δείχνει καθαρά ότι τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σε επίπεδα που παρατηρούνταν στις χειρότερες στιγμές της πανδημίας

Η Haaretz αναφέρεται σε δημοσίευμά της στον κώδωνα κινδύνου που έχει ηχήσει στην κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου από την επιστημονική ομάδα η οποία συμβουλεύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας ότι τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες και ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η χώρα απέχει μερικές εβδομάδες μόνο από ένα νέο lockdown. «Χάθηκε ο έλεγχος της πανδημίας», γράφουν χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση στο Κανάλι 12 έδειξε ότι μόνο το 35% των πολιτών στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην ισραηλινή οικονομία. Αντίθετα το 58% δίνει θετική «ψήφο» στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου χειρίστηκε την υγειονομική διάσταση

Άλλη δημοσκόπηση, στο Κανάλι 13, έδειξε ότι οκτώ στους 10 πολίτες φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα, 57% λένε ότι θα τηρήσουν τους περιορισμούς της κυβέρνησης και 34% ότι θα τηρήσουν τις νέες οδηγίες «όσο περισσότερο μπορούμε». Μόλις 6% δηλώνουν ότι δεν θα πειθαρχήσουν.