256
Στιγμιότυπο από την αναχαίτιση των αεροσκαφών που πραγματοποίησε το Ισραήλ | bbc

Το Ισραήλ αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2022, 18:38
Στιγμιότυπο από την αναχαίτιση των αεροσκαφών που πραγματοποίησε το Ισραήλ
|bbc

Το Ισραήλ αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2022, 18:38

Το Ισραήλ κατέρριψε τρία μη οπλισμένα «εχθρικά» μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, τα οποία προέρχονταν από τον Λίβανο και πλησίαζαν σε εξέδρες φυσικού αερίου στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ, όπως ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας το Σάββατο

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν.

Και τα τρία αναχαιτίστηκαν από τις ισραηλινές αεροναυτικές δυνάμεις, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ κατευθύνονταν προς το κοίτασμα του Καρίς.

Και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ως υπεύθυνη αναφέροντας στην ανακοίνωσή του ότι η οργάνωση αυτή «εμποδίζει το κράτος του Λιβάνου να καταλήξει σε μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, που είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την ευημερία του λιβανέζικου έθνους».

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια «αναγνωριστική αποστολή» η οποία «ολοκληρώθηκε», όπως ανέφερε χωρίς άλλες διευκρινίσεις και χωρίς καμία αναφορά στην αναχαίτισή τους από το Ισραήλ.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που, επισήμως, παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2020 διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον, για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Μάιο του 2021, λόγω των διαφωνιών των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά κυρίως τη ζώνη όπου βρίσκεται το κοίτασμα του Καρίς. Το Ισραήλ επιμένει ότι το Καρίς βρίσκεται στην ισραηλινή οικονομική ζώνη, σε απόσταση «πολλών χιλιομέτρων από τη ζώνη για την οποία γίνονται οι διαπραγματεύσεις», ενώ ο Λίβανος λέει ότι η περιοχή είναι διαφιλονικούμενη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News