312
Ιρανοί και Γερμανοί κάνουν πορεία στο Βερολίνο ζητώντας κυρώσεις από τη Δύση κατά των Φρουρών της Επανάστασης | REUTERS / Christian Mang

Το Ιράν διαδήλωσε και στη Γερμανία για «Γυναίκες, Ζωή και Ελευθερία»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 16:57
Ιρανοί και Γερμανοί κάνουν πορεία στο Βερολίνο ζητώντας κυρώσεις από τη Δύση κατά των Φρουρών της Επανάστασης
| REUTERS / Christian Mang

Το Ιράν διαδήλωσε και στη Γερμανία για «Γυναίκες, Ζωή και Ελευθερία»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2022, 16:57

Το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη γερμανική πρωτεύουσα πιστεύεται ότι ήταν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής από την ιρανική διασπορά παγκοσμίως, αφού περισσότεροι από 80 χιλιάδες Ιρανοί από όλη την Ευρώπη φώναξαν το σύνθημα που ακούγεται σε όλες τις διαδηλώσεις στο Ιράν: «Γυναίκες, Ζωή και Ελευθερία»!

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για έκτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί, που έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθικής στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε… σωστά τη μαντίλα της. Η Αστυνομία έχει διαψεύσει τις πληροφορίες που έλεγαν ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι με ρόπαλο και αργότερα υπέστη καρδιακή προσβολή.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, όπου παρέλασαν χιλιάδες.

Διαδηλωτής κρατάει πλακάτ που γράφει «Οχι στο υποχρεωτικό χιτζάμπ» κατά τη διάρκεια της πορείας στο Βερολίνο το Σάββατο 22 Οκτωβρίου (REUTERS / Christian Mang)

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης του Βερολίνου ανέφεραν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών πλησίασε τις 100.000. Με τις διαμαρτυρίες τους αιτούνται περισσότερες κυρώσεις από τη Δύση κατά των ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Μεταξύ άλλων ζητούν να «πεταχτούν έξω» από τις χώρες της Δύσης οι ιρανοί διπλωμάτες.

«Κόβει την ανάσα, είναι εκπληκτικό», είπε ένας ιρανός διαδηλωτής στο BBC. «Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι στο έθνος μας ενώνονται ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις πριν και μετά την επανάσταση. Είμαι πραγματικά περήφανος».

Στο Ιράν, οι Αρχές έχουν διακόψει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολλές περιοχές, αλλά τα βίντεο με τις πορείες έχουν γίνει γνωστά μέσα από το Facebook και το Twitter.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA) εκτιμά ότι 244 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και καταστολής στη χώρα. Αναφέρει, επίσης, ότι περισσότεροι από 12.500 έχουν τεθεί υπό κράτηση, πολλοί από αυτούς νέοι και παιδιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...