371
Το ελληνικό ευρώ και οι περιπέτειές του | Χαλκιόπουλος Νίκος / INTIME NEWS

Το ημερολόγιο ενός ελληνικού ευρώ

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2017, 16:42
Το ελληνικό ευρώ και οι περιπέτειές του
|Χαλκιόπουλος Νίκος / INTIME NEWS

Το ημερολόγιο ενός ελληνικού ευρώ

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2017, 16:42

Πολυάριθμοι είναι οι τίτλοι βιβλίων που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν με σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το κάθε βιβλίο προσπαθεί να προσεγγίσει την πρωτόγνωρη κρίση από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αναλύσεις -λιγότερο ή περισσότερο έγκυρες- οικονομολόγων, διεθνολόγων, δημοσιογράφων και πολιτικών.

Ο γνωστός ελληνο-γερμανός πολιτικός Γιώργος Χατζημαρκάκης έγραψε ένα βιβλίο εντελώς διαφορετικό και εξαιρετικά πρωτότυπο. Στις 200 σελίδες του βιβλίου «Ημερολόγιο ενός ελληνικού ευρώ» καταγράφεται η εμπειρία ενός νομίσματος του ενός ευρώ που κόπηκε στο Εθνικό Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι το 2001 και αποφάσισε να καταγράψει όσο πιο παραστατικά μπορεί, το χρονικό ενός πρωτόγνωρου οικονομικού εγχειρήματος: του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Στις σελίδες του ημερολογίου, το ελληνικό μονόευρο βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των δραματικών  εξελίξεων. Διαφωνεί με ένα γερμανικό ευρώ, διαπληκτίζεται με τη δραχμή και αλλάζει πολλά χέρια: ολιγαρχών, πολιτικών, απλών ανθρώπων, αγανακτισμένων διαδηλωτών, μεταναστών, άστεγων, ερωτευμένων κοριτσιών… Μας διηγείται περιπέτειες γεμάτες απρόοπτα, εντάσεις και συμβιβασμούς, νίκες και ήττες, ελπίδες και απογοητεύσεις.

εξωφυλλο χατζημαρκακης

Με τρόπο άλλοτε σοβαρό και άλλοτε σατυρικό, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης οδηγεί τον αναγνώστη στα παρασκήνια της ευρωπαϊκής  σκηνής και του επιτρέπει να γνωρίσει εκ των έσω την πολιτική, την οικονομία, τα ΜΜΕ, τους πρωταγωνιστές και τις δραματικές στιγμές της ελληνο-ευρωπαϊκής κρίσης.

Η ζωντανή αφήγηση του «Ημερολογίου» διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον βοηθά να καταλάβει τις  βαθύτερες ρίζες της ελληνο-ευρωπαϊκής και ελληνο-γερμανικής κρίσης. Πώς νιώθουν οι Ευρωπαίοι και οι Γερμανοί όταν πληροφορούνται το 2009 τις ελληνικές κομπίνες με τα στατιστικά στοιχεία, όταν ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2011, όταν ένας εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών «διαπραγματεύεται» με τους εταίρους στο Γιούρογκρουπ το 2015;

Το βιβλίο «Ημερολόγιο ενός ελληνικού ευρώ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί μια δεκαετία εκπροσωπώντας το γερμανικό κόμμα  FDP και είναι ο ιδρυτής του ελληνικού πολιτικού κόμματος «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ως πολιτικός με καταγωγή από τη Γερμανία και την Ελλάδα, βίωσε τη δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης και από τις δύο πλευρές. Η συζήτηση για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κυριάρχησε στο έργο του τα τελευταία χρόνια, γεγονός που του επέτρεψε να γνωρίσει σε βάθος την αρχιτεκτονική της διάσωσης του ευρώ.

portrait Chatzimarkakis
Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...