663
Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως στη Βουλή το 2020 | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ΙΕΠ ενέκρινε και υλικό από την Ελληνική Αγωγή του Αδωνι Γεωργιάδη για τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2022, 22:45
Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως στη Βουλή το 2020
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το ΙΕΠ ενέκρινε και υλικό από την Ελληνική Αγωγή του Αδωνι Γεωργιάδη για τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2022, 22:45

Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, εξαιτίας ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να πάει στα σχολεία της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα ήταν το περιβόητο πλέον υλικό για την προγεννητική αγωγή, τη γονεϊκότητα και τη σεξουαλικότητα, που ενώ προοριζόταν να πάει στα γυμνάσια στο πλαίσιο της σεξουαλικής αγωγής, τελικά αποσύρθηκε άρον άρον, με την υπουργό να αναγκάζεται να ζητήσει την παραίτηση μελών του ΙΕΠ. Τώρα είναι το υλικό της Ελληνικής Αγωγής, το οποίο εγκρίθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών σχολείων, με τη λεπτομέρεια ότι ο συγκεκριμένος φορέας, ως γνωστόν συνδέεται με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Αυτή η σύμπτωση, το υπουργείο της κυρίας Κεραμέως να εγκρίνει για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας υλικό από την επιχείρηση ενός συναδέλφου της στο υπουργικό συμβούλιο, δεν πέρασε απαρατήρητη από την αντιπολίτευση, με συνέπεια το ΙΕΠ να χρειαστεί να εκδώσει το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωση, στην οποία εξήγησε για το πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής:

Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο υποβλήθηκε στο ΙΕΠ στο πλαίσιο προαιρετικών δράσεων εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος, απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αφορά στην επαφή των παιδιών, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, με περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας, με ιστορίες των ηρώων της μυθολογίας, με τη γνωριμία τους με τη μουσική στην αρχαία Ελλάδα και με τα παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα, με τα έθιμα και τις γιορτές που διοργάνωναν οι αρχαίοι, καθώς και με τη σημασία που είχε για τους αρχαίους Έλληνες η φροντίδα της άσκησης του σώματος και οι αθλητικοί αγώνες, όπως «Ναυμαχία της Σαλαμίνος», «Ο Δίσκος της Φαιστού: Ένα κρυμμένο μυστικό», «Οδυσσεύς, ο πολυμήχανος ήρωας», «Θησεύς, ο βασιλεύς των Αθηνών», «Η Αργοναυτική εκστρατεία», «Μυθοταξιδεύουμε μετά μουσικής», «Παίζωμεν παιδιάν;», «Ανθεστήρια» και «Ειρεσιώνη», «Αγών-Αθλητισμός», «Το σώμα».

Όπως ρητά προβλέπεται στην σχετική έγκριση, η συμμετοχή είναι προαιρετική και δωρεάν, το υλικό δεν μπορεί να αφορά έμμεση ή άμεση διαφήμιση/προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων, επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό, ενώ δεν επιτρέπεται και οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της συγκεκριμένης έγκρισης.

Ωστόσο αυτές οι διευκρινίσεις δεν εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να υψώσει το θέμα.

Ο Νίκος Φίλης, βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας, σε δήλωσή του κατήγγειλε την κυρία Κεραμέως ότι «έχει ανοίξει τις πόρτες των σχολείων σε ένα ορυμαγδό, μια οχλαγωγία αντιεπιστημονικών, αντιπαιδαγωγικών και οπισθοδρομικών απόψεων, από πλήθος εταιρειών που κινούνται από την ακροδεξιά αρχαιολαγνεία ως την ανοιχτή προπαγάνδα κατά των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και των μαθητών. Με το αζημίωτο βέβαια, αφού με την έμμεση πλάτη του υπουργείου οι εταιρίες διαφημίζουν και το προϊόν τους, με διόλου ευκαταφρόνητες τιμές. Αν και με… πολύ καλές εκπτώσεις, όπως διαβάζω, αφού σε μια περίπτωση η τιμή από 2.500 ευρώ κατεβαίνει στα 1.200!».

Και συνέχισε σχετικά με την Ελληνική Αγωγή του κ. Γεωργιάδη, ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε:

«Η έσχατη των περιπτώσεων που αποκαλύπονται πλέον με ρυθμό χιονοστιβάδας, είναι η έγκριση των προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής, του καθηγητή, κατά δήλωσή του, Αδωνι Γεωργιάδη, που τυχαίνει υπουργός της κυβέρνησης. Mε έγκριση της πρώην Γ.Γ. του υπουργείου, η οποία όπως διαβάζω επικαλείται “εντολή υφυπουργού”. Λίγο… δύσκολα θα βρουν συνεπώς κάποιον απλό υπάλληλο του ΙΕΠ να επιπλήξουν για το συγκεκριμένο κατόρθωμα.

» Για αυτή την εικόνα παρακμής, πολιτική ηγεσία υπουργείου να στέλνει στα σχολεία την ιδιωτική επιχείρηση άλλου υπουργού, μόνο ντροπή. Που δεν απαλύνεται με καμιά προεκλογική αντικατάσταση της υπουργού, για να “εξευμενιστούν” οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι νέοι για την καταστροφική θητεία της». Ως εκ τούτου, είπε λαύρος ο κ. Φίλης, πρέπει να φύγει όλη η κυβέρνηση και όχι μόνο η κυρία Κεραμέως…

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως, σε ανάρτησή του τόνισε ότι «τα μαθήματα είναι προαιρετικά και δωρεάν και κανένα δημόσιο χρήμα δεν πηγαίνει σε μας». Παρέθεσε δε για του λόγου το αληθές, τη σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...