512
Ντι Μάιο και Τσαβούσογλου στην συνάντησή τους το απόγευμα της Παρασκευής | Reuters

Τα «γυρνάει» ο Τσαβούσογλου: Τείνει χείρα φιλίας σε Ρώμη και Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 21:09
Ντι Μάιο και Τσαβούσογλου στην συνάντησή τους το απόγευμα της Παρασκευής
|Reuters

Τα «γυρνάει» ο Τσαβούσογλου: Τείνει χείρα φιλίας σε Ρώμη και Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2020, 21:09

Είδε πως με τον τσαμπουκά (που ούτως ή άλλως είναι και τούρκικη λέξη) δεν βγάζει άκρη η Αγκυρα, οπότε αποφάσισε να το ρίξει στα γλυκόλογα και στις (ιταλιστί) γαλιφιές απευθυνόμενος στην Ιταλία.

Υπό τους… γλωσσολογικούς αυτούς όρους μπορεί να ερμηνευθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, την Παρασκευή στην Αγκυρα.

Αρχικά, ο Τσαβούσογλου έτεινε χείρα φιλίας προς τη Ρώμη, λέγοντας ότι πολλές φορές λειτουργεί ως διαμεσολαβήτρια στις εντάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή:

«Στον φίλο μου Λουίτζι ανέφερα πως στα ζητήματα αυτά, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, κυρίως με την Ελλάδα. Διαπιστώσαμε πως η Ιταλία επιθυμεί δημιουργικό ρόλο και εμείς το αποδεχόμαστε αυτό. Η Ιταλία είναι δίκαιη, αντικειμενική και κάνει διαμεσολάβηση πολλές φορές».

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου πήγε ένα βήμα παρά πέρα, χαιρετίζοντας την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ!

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Τη θεωρούμε σημαντική για την περιοχή μας. Άρα, με τον διάλογο και τη διπλωματία, τα ζητήματα επιλύονται. Αντί να αγνοούν τα δικαιώματά μας ή να μην μας υπολογίζουν, μπορούν να μοιραστούν. Θα θέλαμε, η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια νοοτροπία».

Ντι Μάιο: «Να σταματήσει η παραβίαση του εμπάργκο όπλων, να φύγουν οι μισθοφόροι»

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς της Άγκυρας στη Λιβύη, τονίζοντας πως η χώρα του δίνει μεγάλη σημασία στην επιχείρηση «Ειρήνη», και ζήτησε να μπει τέλος στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

«Υπογραμμίζω εκ νέου τη σημασία που η Ιταλία δίδει στην επιχείρηση “Ειρήνη”. Δεχθήκαμε με ικανοποίηση το ψήφισμα 2526 του ΟΗΕ, με την αναγκαία άδεια για την ανανέωση του εμπάργκο -που αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ- για άλλους 12 μήνες», τόνισε ο Ντι Μάιο.

«Εκτός από μια ναυτική μονάδα, διαθέσαμε και δυο αεροσκάφη, ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η αποστολή αυτή πρέπει να είναι ισορροπημένη και δεν πρέπει να ευνοήσει στη Λιβύη καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβάλει στη λήξη της σύρραξης αυτής», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ιταλία, όπως τόνισε, θεωρεί πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει με αποφασιστικότητα τη λύση της βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι του “παγώματος” της σύρραξης, το οποίο θα οδηγούσε σε διάσπαση και θα ήταν ο προθάλαμος νέων ένοπλων συγκρούσεων».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε με έμφαση, δε, ότι «στη Λιβύη η συνεχής χορήγηση όπλων και προς τις δυο πλευρές, με παραβίαση του εμπάργκο, όπως και η παρουσία μισθοφόρων στο πεδίο μάχης πρέπει να σταματήσουν». Σημειώνεται πως έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας για τον ρόλο της στη Λιβύη αλλά και για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε «να συνεχιστεί ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας, ακολουθώντας τα όσα ορίσθηκαν με τη διακήρυξη του Μαρτίου του 2016», διότι «αποτελεί τη βάση για την επανέναρξη εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε σχέση, τέλος, με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο τόνισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...