905
Μια σκηνή από τη μοντέρνα θεατρική βερσιόν του μιούζικαλ διά χειρός Ιβο βαν Χόβε | Facebook/WestSideStory

Το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» των θεατρικών ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 07:55
Μια σκηνή από τη μοντέρνα θεατρική βερσιόν του μιούζικαλ διά χειρός Ιβο βαν Χόβε
|Facebook/WestSideStory

Το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» των θεατρικών ρεκόρ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 07:55

Ο Τόνι, η Μαρία και οι δύο αντιμαχόμενες συμμορίες, οι «Τζετς» και οι «Σαρκς», επιστρέφουν στο Μπρόντγουεϊ με αέρα… αβανγκάρντ, αφού η διάσημη ιστορία του «Γουέστ Σάιντ Στόρι» αναβιώνει από δύο σημαντικούς καλλιτέχνες του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Ο διάσημος βέλγος σκηνοθέτης Iβο βαν Χόβε και η συμπατριώτισσά του, χορογράφος Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάκερ έχουν ήδη έτοιμη τη νέα θεατρική εκδοχή του θρυλικού μιούζικαλ, το οποίο προγραμματίζεται να κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη στις 20 Φεβρουαρίου του 2019 και ήδη όλο το «Μεγάλο Μήλο» μιλάει για την εν λόγω παράσταση.

Το μοντέρνο ανέβασμα ενός, ούτως ή άλλως πολυαγαπημένου, μιούζικαλ έχει προκαλέσει… φρενίτιδα στους απανταχού θεατρόφιλους, καθώς ήδη έχει σπάσει ρεκόρ προσέλευσης, με προπωλημένα εισιτήρια αξίας 1,8 εκατ. δολαρίων!

Ολοι αναμένουν με αγωνία την περιλάλητη «πρωτοτυπία» των Βαν Χόβε και Ντε Κεερσμάκερ, καθώς για πρώτη φορά θα δούμε μια ολοκαίνουργια χορογραφία, η οποία δεν θα ακολουθεί την αρχική του πρώτου που το χορογράφησε, του σπουδαίου Τζερόμ Ρόμπινς.

«Μιλάμε για ένα ήδη κλασικό έργο και μια κλασική χορογραφία», είπε ο σκηνοθέτης στο Hollywood Reporter, «η πρόθεσή μας δεν είναι να κάνουμε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική χορογραφία, αλλά απλώς να τη φέρουμε λίγο πιο κοντά στο σήμερα, δεδομένου ότι έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια από το πρώτο του ανέβασμα στο σανίδι».

Η βελγίδα χορογράφος δήλωσε με τη σειρά της στο Hollywood Reporter: «Ο τρόπος με τον οποίο ο Μπερνστάιν συνδύασε στο West Side Story τη μουσική με το θέατρο, συγκεκριμένα τη χορευτική μουσική, πετυχαίνοντας ένα πολύ ισχυρό, συνεκτικό και εκλεπτυσμένο σκορ, δημιουργεί μια λαμπρή μέθοδο για να εξιστορήσει κανείς την ιστορία μέσω του χορού. Η πρόκληση θα είναι να καταφέρουμε μια νέα ανάγνωση».

Ο μοναδικός επιζών από τους συντελεστές της μεγάλης επιτυχίας του 1957, ο Στίβεν Σόντχαϊμ, ο οποίος υπογράφει τους στίχους του θρυλικού μιούζικαλ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη νέα εκδοχή που ετοιμάζεται: «Αυτό που κρατά ζωντανό το θέατρο ανά τους αιώνες είναι η προσπάθεια να ερμηνεύεις κάτι και όταν αυτή η ερμηνεία είναι τόσο αναζωογονητική όσο οι σκηνοθετικές ερμηνείες του Βαν Χόβε, αυτό μόνο χαρά μπορεί να σου δώσει».

Να θυμίσουμε ότι ο Βαν Χόβε δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς άνοιξε το περσινό Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής μία ενιαία παράσταση δύο εμβληματικών έργων του Ινγκμαρ Μπέργκμαν («Μετά την Πρόβα – Περσόνα»), ενώ το 2015 σκηνοθέτησε στη Νέα Υόρκη το «Lazarus», το μιούζικαλ που έγραψε 0 ίδιος ο Ντέιβιντ Μπάουι πριν πεθάνει.

Ο Τόνι στην αγκαλιά της Μαρίας στο μιούζικαλ του 1961
Τόνι και Μαρία… και στη μεγάλη οθόνη

Το «Γουέστ Σάιντ Στόρι» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1957 σε μουσική του Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1961, έγινε ταινία σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς.

Μετά την προβολή της, έγινε η δεύτερη πιο εμπορική της χρονιάς στις ΗΠΑ, έλαβε 11 υποψηφιότητες και απέσπασε 10 βραβεία Οσκαρ, μεταξύ των οποίων και Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Το μιούζικαλ αποτελούσε για χρόνια «απωθημένο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος ολοκλήρωσε πριν από μερικούς μήνες τα γυρίσματα του κινηματογραφικού του ριμέικ.

Τις νέες χορογραφίες σχεδίασε το παιδί-θαύμα του αμερικανικού μπαλέτου, Τζάστιν Πεκ, και το σενάριο έγραψε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Τόνι Κούσνερ.

Η πλοκή διατηρείται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1950, όπου η διαμάχη μεταξύ των λευκών Τζετς και των πορτορικανών Σαρκς πλαισιώνει τον έρωτα του Τόνι και της Μαρίας, τους οποίους υποδύονται ο Ανσελ Ελγκορτ και η πρωτοεμφανιζόμενη Ρέιτσελ Ζέγκλερ.

Η ταινία θα βγει στους κινηματογράφους στις 18 Δεκεμβρίου.

Ο Σπίλμπεργκ (στο κέντρο) με το βασικό καστ της ταινίας

Με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, ο ίδιος ο αμερικανός σκηνοθέτης έκανε μια ενθουσιώδη ανακοίνωση μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας:

«Είναι 12:01 π.μ., 28 Σεπτεμβρίου 2019 στα στούντιο Steiner του Brookyn Navy Yards της Νέας Υόρκης και μόλις ολοκλήρωσα τα γυρίσματα της δικής μας εκδοχής του West Side Story. Ηταν ένα ταξίδι χωρίς προηγούμενο: μία χαρούμενη, εντυπωσιακά συγκινητική, αδιάκοπα εκπληκτική συνάντηση με την ιστορία και τη μουσική ενός από τα σπουδαιότερα μιούζικαλ του κόσμου. Το εξαιρετικά ταλαντούχο, άκρως αφοσιωμένο, γενναιόδωρο και ακούραστο καστ και συνεργείο μου, έδωσαν στην ταινία μας όλα όσα έχουν και μπορώ ήδη να πω ότι η ταινία που θα κυκλοφορήσει στις 18 Δεκεμβρίου 2020 οφείλει τα πάντα σε αυτούς, το ίδιο και ο εξαιρετικά ευγνώμων σκηνοθέτης της.

»Κάθε μέρα των τελευταίων τεσσάρων ετών που ετοιμάζαμε, κάναμε κάστινγκ, φανταζόμασταν το West Side Story, εγώ και η ομάδα μου, το καστ, το συνεργείο περπατήσαμε στα χνάρια γιγάντων, του Λέοναρντ Μπερνστάιν, του Αρθουρ Λόρεντς, του Τζερόμ Ρόμπινς και του Στίβεν Σόντχαϊμ. Για το φως που έριξαν στον κόσμο, για τη διορατικότητα, την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Σόντχαϊμ και για την ανοιχτόκαρδη υποστήριξη των διαχειριστών του έργου των Μπερνστάιν, Λόρεντς και Ρόμπινς, τους χρωστώ περισσότερα από όσα μπορώ να εκφράσω.

»Γυρίσαμε το West Side Story σε όλη τη Νέα Υόρκη. Η πόλη μας δάνεισε την ομορφιά και την ενέργειά της και αξιοποιήσαμε βαθιά το μεγάλο, πολυπολιτισμικό, πολύπλευρο πνεύμα της. Επιπλέον, περάσαμε τρεις εξαιρετικές κινηματογραφικές εβδομάδες στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσι. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους ανθρώπους της Νέας Υόρκης και του Πάτερσον, όχι μόνο για την ανοχή τους στα τρέιλερ, τις σκηνές, τους γερανούς και τις χορογραφίες στη μέση του δρόμου αλλά και για το θερμό καλωσόρισμα που συναντήσαμε παντού, από πεζούς και αστυνομικούς μέχρι τους γείτονες και τα παιδιά. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το μιούζικαλ χωρίς εσάς.

Στίβεν Σπίλμπεργκ».

Μια χαρακτηριστική σκηνή από το ριμέικ του Σπίλμπεργκ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...