882
Από αριστερά: Η Ιβάνκα Τραμπ, στη μέση ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου και δεξιά η Γουέντι Ντενγκ | Jemal Countess/Getty Images

Το FBI είχε προειδοποιήσει τον γαμπρό του Τραμπ για την κινέζα πρώην σύζυγο του Μέρντοκ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 20:27
Από αριστερά: Η Ιβάνκα Τραμπ, στη μέση ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου και δεξιά η Γουέντι Ντενγκ
|Jemal Countess/Getty Images

Το FBI είχε προειδοποιήσει τον γαμπρό του Τραμπ για την κινέζα πρώην σύζυγο του Μέρντοκ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 20:27

Η υπόθεση με τον γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ, δεν φαίνεται ότι θα τελειώσει πολύ εύκολα. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει την έρευνά του για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά κι ενδεχόμενων δεσμών μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Το θέμα της έρευνας απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον έπειτα από τις αποκαλύψεις πως και ο γαμπρός του Nτόναλντ Τραμπ φέρεται να είχε επαφές με ρώσους αξιωματούχους, επιχειρηματίες και μια δικηγόρο.

Τώρα, σύμφωνα με τον Guardian -και όπως έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα Wall Street Journal, ο Τζάρεντ Κούσνερ, είχε προειδοποιηθεί -στην αρχή της περασμένης χρονιάς- από το FBI.

Με ποια αφορμή; για τη «σύνδεση» με την Κίνα την οποία οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας εκτιμούσαν ότι μπορεί να έχει η πρώην σύζυγος του Ρούπερτ Μέρντοκ, η Ουέντι Ντενγκ, με την οποία ο Κούσνερ διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας, ο Κούσνερ είχε λάβει προειδοποιήσεις ότι η Ντενγκ υπήρχε ενδεχόμενο να αποπειραθεί να χρησιμοποιήσει τη φιλική σχέση της με τον ίδιο και με τη σύζυγό του Ιβάνκα, κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να προωθήσει τα κινεζικά συμφέροντα στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η πρώην κυρία Μέρντοκ να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη σχέση της με το ζευγάρι για να προωθήσει ένα κατασκευαστικό έργο που σκόπευε να χρηματοδοτήσει το Πεκίνο στην Ουάσινγκτον: την ανέγερση ενός πύργου ύψους 25 μέτρων, μέσα σε έναν κινεζικό κήπο, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ (REUTERS/Carlos Barria)
Ο Τζάρεντ Κούσνερ (REUTERS/Carlos Barria)

Μία από τις πηγές της WSJ ανέφερε πως το FBI θεωρούσε ότι αυτός ο πύργος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπία.

Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι η προειδοποίηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συνηθισμένης ενημέρωσης του Τζάρεντ Κούσνερ από τις υπηρεσίες ασφαλείας, όταν ο γαμπρός του Τραμπ αναλάμβανε ρόλο ανώτερου συμβούλου του πεθερού του στην αμερικανική προεδρία – πριν από, περίπου, έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ένας εκπρόσωπος της Ντενγκ διαβεβαίωσε ότι η ίδια δεν είχε καμιά ενημέρωση για τις ανησυχίες του FBI, ούτε -πολύ περισσότερο- για έργα που σκόπευε να χρηματοδοτήσει η κινεζική κυβέρνηση.

Η Γουέντι Ντενγκ είχε παντρευτεί τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ -στον όμιλο του οποίου ανήκουν, μεταξύ άλλων, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News (που αντιμετωπίζει εξαιρετικά ευνοϊκά τον νυν πρόεδρο), αλλά και η WSJ- το 1999. Το ζευγάρι χώρισε το 2013.

Οι περισσότεροι θυμούνται τον τελευταίο (μέχρι τον επόμενο;) γάμο του Μέρντοκ, το 2016, με την Αμερικανίδα Τζέρι Χολ, πρώην μανεκέν, σε μέγαρο του Λονδίνου. Απόλυτα λογικό: η Τζέρι ήταν ήδη σταρ, ως πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ.

Ο προηγούμενος, όμως, γάμος του μεγιστάνα των media ήταν με την Ουέντι. Αρκετοί θυμούνται ότι είχε γίνει το πρόσωπο των ημερών, το 2011, λόγω της αστραπιαίας αντίδρασής της να προστατεύσει τον σύζυγό της Ρούπερτ, από την επίθεση του ακτιβιστή και κωμικού Τζόναθαν Μέι-Μπόουλς: η τότε 43χρονη Γουέντι Ντενγκ επενέβη και εμπόδισε τον επιτιθέμενο να περιλούσει με αφρό ξυρίσματος τον άντρα της, αναγκάζοντας τον βρετανικό Τύπο να τη χαρακτηρίσει όχι μόνο «Γυναίκα-τίγρη» και «Αγγελο του Τσάρλι», αλλά και «ήρεμη, αν και ορισμένες φορές σκιώδη, δύναμη πίσω από τον (τότε) 80χρονο επιχειρηματία».

Η Γουέντι γεννήθηκε με το όνομα Ντενγκ Ουένγκ Γκε το 1968 στην πόλη Σουζού της Κίνας, την οποία εγκατέλειψε στα 19 της χρόνια για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε προηγηθεί πρόσκληση του ζεύγους Τζέικ και Τζόις Τσέρι – οι Αμερικανοί την ευεργέτησαν πληρώνοντας τα δίδακτρα των σπουδών της στα Οικονομικά στο (φημισμένο) πανεπιστήμιο του Γέιλ. Η σχέση εξελίχθηκε σε ροζ σκάνδαλο: ο Τσέρι παράτησε τη γυναίκα του, έπειτα από 30 χρόνια γάμου, για χάρη της νεαρής πανέμορφης Κινέζας, η οποία τον παντρεύτηκε και κατάφερε έτσι να αποκτήσει την πολυπόθητη αμερικανική υπηκοότητα.

Η Κινέζα με τον μεγιστάνα Μέρντοκ (Stephen Lovekin/Getty Images)
Η Κινέζα με τον μεγιστάνα Μέρντοκ (Stephen Lovekin/Getty Images)

Το 1998 -κι αφού πρώτα χώρισε με τον πρώτο της σύζυγο, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν τον χρειαζόταν άλλο- αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και έπιασε δουλειά σε ένα από τα τηλεοπτικά δίκτυα της αυτοκρατορίας του Ρούπερτ Μέρντοκ, στο Star TV, στο Χονγκ Κονγκ. Ο τότε 67χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν ακόμη παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του Αννα, την ερωτεύτηκε. Πήρε διαζύγιο και το 1999 παντρεύτηκε την Κινέζα, σε έναν πολυτελή γάμο που τελέστηκε στο τότε καινούργιο του γιοτ, το «Μόρνινγκ Γκλόρι». Τι κι αν είχαν 37 χρόνια διαφορά; Η Ντενγκ έγινε κυρία Μέρντοκ.

Μετά το διαζύγιό τους, η Γουέντι συνέχισε να κάνει καριέρα ως «πρώην κυρία εκδότου», ενώ ποτέ δεν χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας – κάποιες άλλες «κακές γλώσσες» έλεγαν ότι είχε συνάψει σχέση και με τον Τόνι Μπλερ. Επίσης, έκανε παρέα με την Ιβάνκα Τραμπ, την οποία σύστησε στον νυν σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ. Το καλοκαίρι του 2016 η Γουέντι και η Ιβάνκα έκαναν μαζί διακοπές, στην Κροατία.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ντενγκ είναι φίλη του ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς, ενώ φήμες την ήθελαν και ερωμένη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και μπορεί οι προσωπικές φιλίες να μην είναι per se επιλήψιμες, αλλά θυμίζουμε ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη οι έρευνες για το σκάνδαλο «Russiagate», στο οποίο εξετάζεται η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο αυτή η πανέμορφη Κινέζα παίζει κάποιον ρόλο σε όλα αυτά.
Το FBI, πάντως, είχε προειδοποιήσει τον γαμπρό του αμερικανού προέδρου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...