430
| REUTERS/Jonathan Ernst

Το Facebook «κατέβασε» παραπλανητικό βίντεο του Τραμπ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 12:58
|REUTERS/Jonathan Ernst

Το Facebook «κατέβασε» παραπλανητικό βίντεο του Τραμπ για τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2020, 12:58

Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά, ακόμη και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Facebook.

Το κοινωνικό δίκτυο επιβεβαίωσε ότι απέσυρε βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διότι «παραβίαζε τον κανονισμό χρήσης όσον αφορά την επικίνδυνη παραπληροφόρηση» για την πανδημία του κορονοϊού.

Είναι η πρώτη φορά που το Facebook αποσύρει υλικό το οποίο ανέβηκε από τον πρόεδρο Τραμπ (το Twitter ήταν το πρώτο που το έπραξε), μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, γιατί συχνά το δίκτυο επικρίνεται για την ανοχή που δείχνει στον εμπρηστικό λόγο του προέδρου των ΗΠΑ. Γενικά τα κοινωνικά δίκτυα δίσταζαν να εφαρμόσουν τους κανόνες τους κατά του Τραμπ, αν και η πανδημία του κορονοϊού και η πίεση της κοινής γνώμης άλλαξαν τη στάση τους.

Εν τω μεταξύ, και η διαχείριση του Twitter μπλόκαρε την Τετάρτη για λίγη ώρα την ομάδα που διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ετσι δεν μπορούσε να κάνει αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό της (@TeamTrump), ωσότου να διαγράψει μία που περιείχε το ίδιο βίντεο, με τα παιδιά και τον κορονοϊό.

Ο λόγος ήταν ο ίδιος με το Facebook: η ανάρτηση παραβίαζε τους κανόνες του Twitter για την παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19. Η ομάδα του Τραμπ φαίνεται ότι συμμορφώθηκε με την απαίτηση του Twitter, καθώς ο λογαριασμός της έγινε ξανά ενεργός και το βίντεο είχε εξαφανιστεί.

Το απόσπασμα συνέντευξης του Τραμπ στο Fox News δείχνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει ότι τα παιδιά έχουν «σχεδόν πλήρη» ανοσία στον κορονοϊό. Τον ίδιο ισχυρισμό προέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και χθες Τετάρτη, κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου για τον κορονοϊό.

Αν και γενικά τα παιδιά εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα, δεν έχουν ανοσία. Πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν αρρωστήσει βαριά, ενώ καταγράφονται και θάνατοι από τον κορονοϊό.

Η ομάδα του Τραμπ αντέδρασε, κατηγορώντας τις εταιρείες στις οποίες ανήκουν οι δύο ιστότοποι ότι εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ. «Οι εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κριτές της αλήθειας», σχολίασε η Κόρτνι Παρέλα, εκπρόσωπος της εκστρατείας.

Οι Ρεπουμπλικανοί συχνά επιτίθενται στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube (της Google) επειδή, όπως ισχυρίζονται, λογοκρίνουν συστηματικά και υποστηρίζουν την άλλη πλευρά, αυτή των Δημοκρατικών.

«Ο πρόεδρος ανέφερε απλώς ένα γεγονός: τα παιδιά είναι λιγότερο επιρρεπή από τους ενηλίκους στη μόλυνση από τον κορονοϊό», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο περί «ακόμη μιας απόδειξης ότι η Σίλικον Βάλεϊ (δηλ. οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας) είναι προκατειλημμένη εναντίον του προέδρου» και υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες δεν μπορούν να εφαρμόζονται μόνο εις βάρος του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένει αναρτημένη ανάρτηση του Ελον Μασκ, του αφεντικού της Tesla, στην οποία διατείνεται ότι τα παιδιά «έχουν στην πράξη ανοσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...