704
Καλλιτεχνική απεικόνιση του σήματος του Facebook πάνω σε κρυπτονομίσματα, όπως θα ήταν αν δεν ήταν... ψηφιακά | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Το Facebook γίνεται κάτι σαν τραπεζίτης, λανσάρει κρυπτονόμισμα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 19:53
Καλλιτεχνική απεικόνιση του σήματος του Facebook πάνω σε κρυπτονομίσματα, όπως θα ήταν αν δεν ήταν... ψηφιακά
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Το Facebook γίνεται κάτι σαν τραπεζίτης, λανσάρει κρυπτονόμισμα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2019, 19:53

Τα σχέδια για τη Libra, ένα νέο κρυπτονόμισμα από το Facebook, παρουσίασε την Τρίτη η εταιρεία που δεν θέλει να μείνει έξω από το παιχνίδι της νέας ψηφιακής οικονομίας.

Στο νέο του εγχείρημα, το Facebook συνεργάζεται με 28 εταιρείες που απαρτίζουν την μη κερδοσκοπική ομοσπονδία του Libra, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.

Η ομοσπονδία θα ελέγχει το νέο ψηφιακό νόμισμα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πρόκειται για ένα «σταθερό νόμισμα», με στόχο να κινείται κοντά σε μια συγκεκριμένη τιμή, π.χ. του δολαρίου ή του ευρώ, αντί να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις όπως το Βitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Το Facebook έχει ήδη συστήσει μια θυγατρική με την ονομασία Calibra, που θα προσφέρει ηλεκτρονικά πορτοφόλια για όσους θέλουν να αποταμιεύουν, να αποστέλλουν και να ξοδεύουν ποσά στο νέο νόμισμα. Η Calibra θα είναι συνδεδεμένη με το Messenger και το WhatsApp, με πιθανούς πελάτες ένα δισεκατομμύριο άτομα που τα χρησιμοποιούν.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ελπίζει ότι όχι μόνο θα καταστήσει δυνατές τις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά θα προσφέρει για πρώτη φορά πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε καταναλωτές που δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των τραπεζών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θέλουν να δώσουν την ευκαιρία σε 1,7 δισ. άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες και να αγοράσουν καταναλωτικά αγαθά.

Η έμπνευση για την ονομασία «Libra» προήλθε από τη ρωμαϊκή ζυγαριά, που θεωρείται σύμβολο της Δικαιοσύνης και τη γαλλική λέξη «liberte» για την ελευθερία, δήλωσε ο Ντέβιντ Μάρκους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της PayPal, που είναι επικεφαλής του προγράμματος για λογαριασμό του Facebook. «Ελευθερία, δικαιοσύνη και χρήματα, είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ», δήλωσε.

Η εταιρεία εκτιμά ότι μπορεί να έχει έσοδα και από τις υπηρεσίες μηνυμάτων της μέσω συναλλαγών και πληρωμών, κάτι που ήδη γίνεται σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η WeChat.

Πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι το νέο άνοιγμα του Facebook, που δεν φημίζεται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Ακτιβιστές, ρυθμιστικές αρχές, καταναλωτικές οργανώσεις και αμερικανοί νομοθέτες, το περιμένουν στη… γωνία.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια καθώς έχουν πέσει θύματα χάκερ, ενώ η αγορά πλήττεται από κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, εμπόριο ναρκωτικών και χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Η εταιρεία Facebook βρίσκεται σε επαφή με ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και αλλού, όπως δήλωσαν στελέχη επιχειρήσεων, χωρίς όμως να διευκρινίζουν ποιες είναι αυτές ή εάν η εταιρία έχει καταθέσει αίτηση για χρηματοπιστωτικές άδειες σε άλλες χώρες.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ονόματα όπως οι Mastercard, Visa, Spotify, PayPal, eBay, Uber και Vodafone, καθώς και εταιρίες επενδύσεων κεφαλαίων όπως η Andreessen Horowitz.

Από 24 μέλη στην ομοσπονδία σήμερα, στοχεύουν να φτάσουν τα 100 μέλη έως το λανσάρισμα του Libra, το πρώτο εξάμηνο του 2020. Κάθε μέλος λαμβάνει το δικαίωμα μιας ψήφου σε σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με το δίκτυο του κρυπτονομίσματος και οι εταιρίες πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 10 εκατ. δολάρια για να μπορούν να συμμετέχουν. Το Facebook δεν σχεδιάζει να διατηρήσει ηγετικό ρόλο μετά το 2019.

Η Calibra θα διενεργήσει ελέγχους συμμόρφωσης για τους πελάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Libra, μέσω πιστοποίησης και διαδικασιών κατά των κρουσμάτων εξαπάτησης που είναι συνηθισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών. Η θυγατρική θα μοιράζεται δεδομένα των χρηστών με το Facebook ή άλλα μέρη εάν έχει τη σχετική συναίνεση για αυτό, ή σε πολύ «συγκεκριμένες περιπτώσεις» όπου αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό θα μπορούσε να αφορά περιπτώσεις επιβολής του νόμου, δημόσιας ασφάλειας ή γενικότερης λειτουργικότητας του συστήματος.

Αντιδράσεις από Ευρωπαίους

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι «αποκλείεται» να γίνει το Libra ένα κανονικό νόμισμα.

Η Ομάδα των 7 (G7) -που περιλαμβάνει Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ- θέλει να συστήσει ένα φόρουμ για να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Libra, για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται επιστολή από τον Λεμέρ και τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει κεντρικές τράπεζες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, ο Μάρκους Φέρμπερ, γερμανός ευρωβουλευτής, προειδοποίησε ότι το Facebook θα μπορούσε να γίνει «σκιώδης τράπεζα» με αυτό το σχέδιο.

Περισσότερο θετικός εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, λέγοντας ότι παραμένει «ανοιχτόμυαλος» -αν και προειδοποίησε ότι το Libra θα βρεθεί αντιμέτωπο με τις ρυθμιστικές αρχές. «Οτιδήποτε λειτουργεί σε αυτόν τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα πρέπει να υπάγεται στα αυστηρότερα ρυθμιστικά πρότυπα», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...