Tο ανακαινισμένο Lots Road έχει μετατραπεί σε ένα κτίριο κατοικιών με 260 υπερπολυτελή διαμερίσματα | Knight Frank
Επικαιρότητα

Το εργοστάσιο ηλεκτρισμού που έγινε κατοικίες για Κροίσους

Το ανακαινισμένο Lots Road του Λονδίνου, ένας από τους τρεις μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας, μετατρέπεται σε The Powerhouse, ένα μεταμοντέρνο κτίριο κατοικιών με 260 υπερπολυτελή διαμερίσματα. Το Industrial Chic είναι το πιο «δυνατό» χαρτί του real estate στο Λονδίνο.
Protagon Team

Οταν ολοκληρώθηκε, το 1905, ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Lots Road ήταν ο μεγαλύτερος που είχε κατασκευαστεί ποτέ, με καμινάδες ύψους 84 μέτρων, οι οποίες δέσποζαν πάνω από τον ποταμό Τάμεση.

Δεν ήταν μόνο το πρώτο και μεγαλύτερο κτίριο με χαλύβδινο σκελετό στις Βρετανικές Νήσους: ο συγκεκριμένος σταθμός παραγωγής ενέργειας ήταν επίσης το «κλειδί» του βιομηχανικού Λονδίνου, καθώς τροφοδοτούσε το μετρό της μεγαλούπολης για περισσότερο από έναν αιώνα (μέχρι να παροπλιστεί, το 2002) και παρήγε ηλεκτρική ενέργεια για τους πολίτες κατά τη διάρκεια του Blitz (η γερμανική εκστρατεία βομβαρδισμών κατά του Ηνωμένου Βασιλείου το 1940 και το 1941, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Το Lots Road είναι ένας από τους τρεις μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ανακαινιστεί με την πάροδο των ετών, με τους άλλους δύο να είναι το Battersea και το Bankside – όπου στεγάζεται η Tate Modern, με τις τέσσερις γκαλερί, που περιλαμβάνουν την εθνική συλλογή τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και έργα διεθνούς σύγχρονης τέχνης, όπως μαθαίνουμε από το Robb Report.

Η εντυπωσιακή είσοδος του The Powerhouse

Σήμερα, ο Lots Road μετατρέπεται σε The Powerhouse, ένα μεταμοντέρνο κτίριο κατοικιών με 260 υπερπολυτελή διαμερίσματα. Σε προνομιακή τοποθεσία κατά μήκος του Τσέλσι – μιας από τις πιο ιστορικές και περιζήτητες περιοχές της πρωτεύουσας–  και ντιζάιν με ιστορικά χαρακτηριστικά, το The Powerhouse θα μεταμορφώσει την περιοχή – και είναι στ’ αλήθεια η πιο μεγάλη και εντυπωσιακή μεταμόρφωση της περιοχής μέχρι σήμερα.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας σερ Τέρι Φάρελ και η Φιόνα Μπάρατ-Κάμπελ, από την εταιρεία διακόσμησης Fiona Barratt Interiors, είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση και τον επανασχεδιασμό του κτιρίου, καθώς και οι δύο είναι γνωστοί για τον τρόπο που παντρεύουν το παλιό με το μοντέρνο, ενσωματώνοντας ιστορικές λεπτομέρειες σε σύγχρονους χώρους.

To σαλόνι με μπαλκόνι

Ο Φάρελ και η ομάδα του αποκατέστησαν τους ιστορικούς τοίχους από κόκκινο τούβλο, ενώ η Μπάρατ-Κάμπελ επανασχεδίασε τους εσωτερικούς χώρους, ώστε τα σπίτια του 21ου αιώνα να φαίνονται ολοκαίνουργια, χωρίς όμως να χάνουν την πινελιά της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς που φέρουν.

Οι τιμές των διαμερισμάτων, με δύο έως τέσσερα υπνοδωμάτια, κυμαίνονται από 1,9 εκατ. έως 3,7 εκατ. ευρώ. Οι εσωτερικοί χώροι είναι κομψοί και ο φωτισμός είναι έτσι εγκατεστημένος ώστε να θυμίζει κάτι από την ιστορία του κτιρίου: την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η σχεδιάστρια εταιρεία τοποθέτησε πολύ ψηλά αειθαλή δέντρα εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι τουρμπίνες του κτιρίου, καθώς και γούρνες νερού, που παραπέμπουν στη δημιουργία ατμού.

Kρεβατοκάμαρα με θέα στον ποταμό Τάμεση

Το Powerhouse θα διαθέτει επίσης ανέσεις πέντε αστέρων, όπως γυμναστήριο, μπαρ με φυσικούς χυμούς, πισίνα 20 μέτρων, χαμάμ, σάουνα, τζακούζι και κλαμπ, μόνο για τους ενοίκους.

Το κτίριο θα διαχειρίζεται μεγάλη εταιρεία που προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες: από τη γενική διαχείριση ενός νοικοκυριού μέχρι θέματα προσωπικού lifestyle.

Το εστιατόριο – κλαμπ, μόνο για τους ενοίκους

Η προνομιακή τοποθεσία του The Powerhouse εντός του Chelsea Waterfront επιτρέπει επίσης στους κατοίκους της να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Μισελέν, πολυτελή καταστήματα, διαμορφωμένους κήπους, μονοπάτια και εγγύτητα στα καλύτερα αξιοθέατα του Λονδίνου. Οι πωλήσεις ξεκίνησαν επισήμως πριν από λίγες ημέρες.