1810
Σαφή και ξεκάθαρα τα μηνύματα του Πρωθυπουργού στη γείτονα κατά τη συνάντηση του Μαξίμου με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

To «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Frontex: Απαράδεκτες οι πιέσεις Ερντογάν μέσω Μεταναστευτικού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 13:55
Σαφή και ξεκάθαρα τα μηνύματα του Πρωθυπουργού στη γείτονα κατά τη συνάντηση του Μαξίμου με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex
|ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

To «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Frontex: Απαράδεκτες οι πιέσεις Ερντογάν μέσω Μεταναστευτικού

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 13:55

Τις ευχαριστίες του στη Frontex για τη συνδρομή της στην τεράστια επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των συνόρων της χώρας στο ανατολικό Αιγαία, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατ’ επανάληψη εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από το καθεστώς Ερντογάν, χαρακτήρισε αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά «πιόνια», ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Είναι μια ευκαιρία», είπε απευθυνόμενος στον κ. Λετζέρι, «να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την εξαιρετική συνεργασία που διατηρούμε τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων μας, που αποτελεί δικαίωμα της χώρας μας και υποχρέωση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Γνωρίζουμε πως είμαστε μια ήπειρος που παρέχει διεθνή προστασία όπου αυτό είναι αναγκαίο και θέλουμε να προσφέρουμε νόμιμες οδούς για μετανάστευση, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας απέναντι στα κυκλώματα διακινητών».

Μείωση των ροών – Προστασία συνόρων αλλά και ανθρώπινων ζωών

«Τα τελευταία δύο χρόνια, με την ενεργό στήριξη της Frontex, καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά σχεδόν 80% το 2020 και κατά επιπλέον 72% από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, και κυρίως το ελληνικό Λιμενικό αλλά και τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Λιμενικό και τη FRONTEX για την προστασία που παρέχουν έναντι του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Η προστασία των συνόρων μας όχι μόνο αποτρέπει τις παράτυπες αφίξεις, αλλά προστατεύει και τις ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για μία ακόμη απευθύνθηκε στην Τουρκία λέγοντας:

«Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να απευθυνθώ για άλλη μια φορά στον γείτονά μας, την Τουρκία, και να την ενθαρρύνω να παραμείνει προσηλωμένη σε όσα προβλέπει η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και να εργαστεί πιο ενεργά για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων και για να μειώσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο».

Στη συνέχεια του διαλόγου του με τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «είναι αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά “πιόνια” ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί όποτε αυτό συμβαίνει. Συνέβη πέρυσι τον Μάρτιο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία. Συνέβη ξανά πριν από λίγες ημέρες στη βόρεια Αφρική. Άρα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχτούμε την άσκηση πίεσης από χώρες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους», ήταν το σαφές μήνυμά του προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

«Η δυνατότητα που μας δίνεται να κάνουμε αυτή τη συνάντηση σήμερα είναι πραγματικά μια μεγάλη ανταμοιβή για τον Οργανισμό μας. Είναι η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η FRONTEX, ως οργανισμός προστασίας χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και η αναγνώριση της δράσης εκατοντάδων γυναικών και ανδρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της FRONTEX και φιλοξενούνται από την Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λετζέρι.

«Η παράτυπη μετανάστευση είναι μέρος της αποστολής μας, να την παρακολουθούμε, να την εντοπίζουμε και να την αντιμετωπίζουμε, περιλαμβανομένων των επιστροφών. Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε όλα τα κράτη- μέλη και συγκεκριμένα την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Όταν θα είναι και πάλι εφικτές οι επανεισδοχές από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και να συνεργαστούμε με την Τουρκία και όλες τις τρίτες χώρες που εμπλέκονται στη διαδικασία της επιστροφής. Αυτό είναι μέρος της αποστολής μας και θα ήθελα να επαναλάβω πως εργαζόμαστε σε αυτό», θέλησε να διαβεβαιώσει ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX.

«Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην στήριξή μας προς την Ελλάδα και πολύ ευγνώμονες για την εξαιρετική συνεργασία», κατέληξε, «γιατί η Ελλάδα είναι το κύριο πεδίο δράσης του ευρωπαϊκού Μόνιμου Σώματος. Και είμαστε πολύ περήφανοι για την δράση του στη χώρα σας».

Και είναι κρίσιμο, σημείωσε με τη σειρά του ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, όταν συζητείται στην Ευρώπη το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να διασφαλιστεί ότι η FRONTEX θα διατηρήσει τον νευραλγικό ρόλο της στην προστασία των κοινών συνόρων μας».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταπολεμήσει τα δίκτυα διακινητών. Να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά επεισόδια μαζικής παράτυπης μετανάστευσης, όπως συνέβη στον Έβρο και συμβαίνει τώρα στην Ισπανία. Είναι σημαντικό όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την FRONTEX στην εκτέλεση της αποστολής της», σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα. Είναι μια ευκαιρία για μένα να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την εξαιρετική συνεργασία που διατηρούμε τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων μας, που αποτελεί δικαίωμα της χώρας μας και υποχρέωση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο. Γνωρίζουμε πως είμαστε μια ήπειρος που παρέχει διεθνή προστασία όπου αυτό είναι αναγκαίο και θέλουμε να προσφέρουμε νόμιμες οδούς για μετανάστευση αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας απέναντι στα κυκλώματα διακινητών.

Γνωρίζετε καλά πως τα τελευταία δύο χρόνια, με την ενεργό στήριξη της Frontex, καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά σχεδόν 80% το 2020 και κατά επιπλέον 72% από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, και κυρίως το ελληνικό Λιμενικό αλλά και τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Λιμενικό και τη FRONTEX για την προστασία που παρέχουν έναντι του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Η προστασία των συνόρων μας όχι μόνο αποτρέπει τις παράτυπες αφίξεις, αλλά προστατεύει και τις ανθρώπινες ζωές.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να απευθυνθώ για άλλη μια φορά στον γείτονά μας, την Τουρκία, και να την ενθαρρύνω να παραμείνει προσηλωμένη σε όσα προβλέπει η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας και να εργαστεί πιο ενεργά για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων και για να μειώσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Γνωρίζουμε πως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, αλλά γνωρίζουμε ακόμη πως έχουμε περίπου 1.500 άτομα στα νησιά, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα ενίσχυσης της συνεργασίας μας αν δέχονταν αυτούς τους ανθρώπους πίσω στην Τουρκία. Προσβλέπω πάντοτε σε εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας, θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου τις ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελεί η FRONTEX. Πάντα θα είμαστε υπέρμαχοι ενός ενισχυμένου ρόλου για τη FRONTEX, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στο πλαίσιο ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, του οποίου η Ελλάδα είναι θερμός υποστηρικτής. Ελπίζουμε πως σε κάποια σημείο η συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα ολοκληρωθεί για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Και πάλι καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε για την εξαιρετική συνεργασία.

Φαμπρίτσε Λετζέρι: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Υπουργό κ. Μηταράκη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, και τον Αρχηγό του ελληνικού Λιμενικού και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση για την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουμε με την Ελλάδα.

Η δυνατότητα που μας δίνεται να κάνουμε αυτή τη συνάντηση σήμερα είναι πραγματικά μια μεγάλη ανταμοιβή για τον Οργανισμό μας. Είναι η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η FRONTEX, ως οργανισμός προστασίας χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και η αναγνώριση της δράσης εκατοντάδων γυναικών και ανδρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της FRONTEX και φιλοξενούνται από την Ελλάδα.

Θα πρέπει να πω πως αυτό είναι ενθαρρυντικό για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μόνιμου Σώματος. Χθες όταν έφτασα στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, συνάντησα για πρώτη φορά μια ομάδα μελών του Μόνιμου Σώματος που δραστηριοποιούνται στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Αυτό αποτελεί απόδειξη πως είμαστε σε θέση, όλο και περισσότερο, να στηρίξουμε -όπως είπατε κι εσείς κ. πρωθυπουργέ- διαφόρων τύπων δραστηριότητες.

Η παράτυπη μετανάστευση είναι μέρος της αποστολής μας, να την παρακολουθούμε, να την εντοπίζουμε και να την αντιμετωπίζουμε, περιλαμβανομένων των επιστροφών. Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε όλα τα κράτη – μέλη και συγκεκριμένα την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Όταν θα είναι και πάλι εφικτές οι επανεισδοχές από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και να συνεργαστούμε με την Τουρκία και όλες τις τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην διαδικασία της επιστροφής. Αυτό είναι μέρος της αποστολής μας και θα ήθελα να επαναλάβω πως εργαζόμαστε σε αυτό.

Εργαζόμαστε ώστε να ενισχύσουμε τη συνεισφορά μας στη μάχη ενάντια στις εγκληματικές δράσεις. Κάθε είδους ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα. Συνεργαζόμαστε με όλα τα κράτη μέλη, και την Ελλάδα, για να ενισχύσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, δυνατότητες στη διαχείριση συνόρων. Συζητήσαμε για την δημιουργία του ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και ‘Αδειας Ταξιδιού) ενός μηχανισμού που είναι πολύ σημαντικός για να έχουμε και πάλι περισσότερους τουρίστες σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην στήριξή μας προς την Ελλάδα και πολύ ευγνώμονες για την εξαιρετική συνεργασία, γιατί η Ελλάδα είναι το κύριο πεδίο δράσης του ευρωπαϊκού Μόνιμου Σώματος. Και είμαστε πολύ περήφανοι για την δράση του στη χώρα σας.

Νότης Μηταράκης: Σας ευχαριστώ κ. πρωθυπουργέ, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την FRONTEX για τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια στην προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Είναι κρίσιμο, όταν συζητείται στην Ευρώπη το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να διασφαλιστεί ότι η FRONTEX θα διατηρήσει τον νευραλγικό ρόλο της στην προστασία των κοινών συνόρων μας.

Η Ευρώπη θα πρέπει να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταπολεμήσει τα δίκτυα διακινητών. Να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά επεισόδια μαζικής παράτυπης μετανάστευσης, όπως συνέβη στον Έβρο και συμβαίνει τώρα στην Ισπανία.

Είναι σημαντικό όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την FRONTEX στην εκτέλεση της αποστολής της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πω κάτι τελευταίο, σχετικά με αυτά που μόλις αναφέρατε.

Είναι αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά “πιόνια” ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί όποτε αυτό συμβαίνει. Συνέβη πέρυσι τον Μάρτιο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία. Συνέβη ξανά πριν από λίγες ημέρες στη βόρεια Αφρική.

Άρα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα δεχτούμε την άσκηση πίεσης από χώρες που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα όποια συμφέροντά τους.

Είναι ένα πολιτικό μήνυμα που πρέπει να σταλεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και φυσικά έχουμε τη δυνατότητα, στο ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της FRONTEX και στο εθνικό επίπεδο μέσω του Λιμενικού μας, της Αστυνομίας -με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων όποτε είναι απαραίτητο- να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται. Ότι κρατάμε ανοιχτές τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης αλλά ταυτόχρονα προστατεύουμε τα σύνορά μας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε και εάν χρειαστεί θα το πράξουμε ξανά. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για την επίσκεψή σας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News