889
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι | Reuters

Το «δώρο» των 14 εκατ. ευρώ από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου σε μοντέλο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 21:51
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι
|Reuters

Το «δώρο» των 14 εκατ. ευρώ από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου σε μοντέλο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2019, 21:51

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση που αποκάλυψαν οι New York Times ότι ο από το 2016 πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι, πρόσφερε περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ στην 26χρονη Κάντις βαν ντερ Μέρβε, ένα μοντέλο από τη Νότια Αφρική, που ισχυρίζεται ότι διατηρούσαν ερωτική σχέση από όταν γνωρίστηκαν σε ένα πολυτελές θέρετρο στις Σεϊχέλες.

Ο 49χρονος, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, Χαρίρι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται έγγραφα δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, ξεκίνησε να στέλνει χρήματα στο μοντέλο το 2013, όταν ακόμα δεν είχε αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού και αυτές οι μεταφορές ποσών δεν φαίνεται να παραβιάζουν κάποιον νόμο ούτε του Λιβάνου, ούτε της Νοτίου Αφρικής.

Όμως η αποκάλυψη για την αποστολή πολυτελών δώρων σε ένα, κατά 23 χρόνια νεότερό του, μοντέλο, ήρθε σε μία δύσκολη περίοδο για τον λιβανέζο πρωθυπουργό.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, οι επιχειρήσεις του Χαρίρι περνούν δύσκολη φάση με πολλούς από τους εργαζομένους να είναι απλήρωτοι.

Η οικογενειακή επιχείρηση με τίτλο «Saudi Oger», σταμάτησε, μάλιστα, να λειτουργεί το 2017 και οι εταιρείες του στο χώρο των ΜΜΕ δυσκολεύονται να καταβάλουν μισθούς στους εργαζόμενους.

Όχι πως η γενικότερη οικονομική κατάσταση στον Λίβανο είναι καλύτερη, καθώς συνεχώς πραγματοποιούνται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με τον Χαρίρι να λέει ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα προχωρήσει σε κήρυξη «οικονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης» με εφαρμογή μέτρων λιτότητας.

Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, τα παχυλά χρηματικά εμβάσματα προς την Βαν ντερ Μέρβε συνέβησαν μεταξύ των δύο θητειών του Χαρίρι ως πρωθυπουργού.

Το 2013 – οπότε και έγινε η πρώτη μεταφορά χρημάτων προς το μοντέλο – ο Χαρίρι ήταν 43 ετών και διηύθυνε την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών.

Όσο για την Βαν ντερ Μέρβε, που τότε ήταν 20 ετών και εμφανιζόταν σε διαφημίσεις για ενεργειακά ποτά και σε ημερολόγια με μαγιό, το δηλωμένο της ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνούσε τα 5.400 δολάρια (4.500 ευρώ).

Ξαφνικά, τον Μάιο του 2013, τα περιουσιακά στοιχεία της νεαρής κοπέλας «εκτοξεύθηκαν», μετά τη μεταφορά ύψους 15.299.965 δολαρίων (14 εκατ. ευρώ) από μία λιβανέζικη τράπεζα!

Η Κάντις Βαν ντερ Μέρβε

Η Βαν ντερ Μέρβε από την πλευρά της επέμενε πως τα χρήματα ήταν δώρο και άρα δεν έπρεπε να φορολογηθούν επικαλούμενη νόμο της Νότιας Αφρικής.

Σε δικαστήρια που ακολούθησαν υποστήριξε πως τα χρήματα δόθηκαν σε εκείνη χωρίς όρους και αναγνώρισε ως «ευεργέτη» των Χαρίρι.

«Σε αγαπώ Σάαντ μου», έγραψε η Βαν ντερ Μέρβε σε e-mail προς τον Χαρίρι, στο οποίο έστειλε και τις λεπτομέρειες του τραπεζικού της λογαριασμού, ώστε εκείνος να μπορέσει να μεταφέρει τα χρήματα, λέγοντάς του ότι θα τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει οικόπεδο.

Σε μία ένορκη δήλωση που περιλαμβάνεται στα έγγραφα του δικαστηρίου, η Βαν ντερ Μέρβε είπε ότι είχε προσληφθεί στα 19 της χρόνια για να ταξιδέψει σε ένα απομονωμένο θέρετρο στις Σεϊχέλες, με το όνομα «The Plantation Club», στο οποίο σύχναζαν κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυριούχων για τους οποίους «τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα».

Σε αυτή την «παιδική χαρά των πάρα πολύ πλούσιων», είπε «είναι ο κανόνας να συμβαίνουν πλούσια πάρτι και εκδηλώσεις» και τα μοντέλα βρίσκονταν εκεί για να «δώσουν μία αίσθηση γοητείας και αποκλειστικότητας».

Τα διαβατήρια των μοντέλων κρατήθηκαν μόλις έφτασαν και απαγορευόταν να βγάλουν φωτογραφίες.

Η Βαν ντερ Μέρβε, πέρασε στο θέρετρο τέσσερις ημέρες το 2012, όπως είπε η ίδια, και συνδέθηκε με ανθρώπους που γνώρισε λόγω του «υγιούς τρόπου ζωής της» και άλλων ικανοτήτων της.

«Μου είπαν επίσης ότι έχω μία πολύ εμπνευσμένη προσωπικότητα», είπε. Ακολούθησαν και άλλα ταξίδια. Στα δύο πρώτα της, πέταγε στην οικονομική θέση, ενώ αργότερα αναβαθμίστηκε στην πρώτη ή ακόμα και στη business θέση.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τον Μάρτιο του 2013, είπε σε φίλους της ότι το «αμάξι των ονείρων της» ήταν το Audi R8. Μόλις επέστρεψε στο σπίτι της, είχε ένα ατύχημα το οποίο κατέστρεψε το αμάξι της και ράγισε την οθόνη του κινητού της.

Λίγο μετά από αυτό το σκηνικό, ένας έμπορος αυτοκινήτων την πήρε τηλέφωνο και της είπε να πάει να παραλάβει το καινούργιο Audi R8 Spyder, το οποίο είχε πληρωθεί και είχε καταχωρηθεί στο όνομά της. Έλαβε επίσης δύο καινούργια κινητά, εκ των οποίων το ένα είχε διεθνή σύνδεση και ένα ακόμα αυτοκίνητο το Land Rover Evoque.

Τα δύο αμάξια άξιζαν περισσότερα από 250.000 δολάρια, ένα ποσό που προστέθηκε στον φορολογικό της λογαριασμό. Οι δικηγόροι της ισχυρίστηκαν το 2015 ότι ήταν δώρα από έναν «κύριο εκ Μέσης Ανατολής ορμώμενο», ο οποίος της έστειλε τα χρήματα.

Όταν οι κυβερνητικοί ανακριτές ρώτησαν για τη μεταφορά των 15 εκατ. δολαρίων, ένας τραπεζικός υπάλληλος είπε πως «ο αποστολέας είναι υπό τον κωδικό “εραστής/ερωμένη” και βρίσκονται αυτή τη στιγμή μαζί στις Σεϊχέλες».

Η Βαν ντερ Μέρβε, αγόρασε οικόπεδα αξίας πάνω από 10 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και ενός σπιτιού στο Φρεσνέι, την καλύτερη γειτονιά του Κέιπ Τάουν με εξωτερική πισίνα και με θέα στον ωκεανό. Επιπλέον δάνεισε 2,7 εκατ. δολάρια σε ένα μεσιτικό γραφείο στο οποίο δραστηριοποιούνταν και ο πατέρας της και έκανε και άλλες συναλλαγές, αφήνοντας στον λογαριασμό της 537,000 δολάρια (περίπου μισό εκατ. ευρώ), όπως είπε η ίδια.

Ο Χαρίρι απάντησε στους New York Times ότι «παρόμοιες αρνητικές ειδήσεις δεν θα διακόψουν τη δουλειά μου».

«Ό,τι και αν πουν, γράψουν ή κάνουν, εγώ θα συνεχίσω να δουλεύω. Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μία δύσκολη οικονομική περίοδο και για αυτό πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις. Κάθε φορά που καταφέρνουμε κάτι, κάποιος το κριτικάρει» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Λιβάνου στην οποία, ωστόσο, επικρατεί «σιγή ασυρμάτου» για τα δώρα προς το νεαρό μοντέλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...