597
Ο αντικατοπτρισμός του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να εικονογραφεί τον διχασμό στην κυβερνητική πλειοψηφία ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα | Nikos Libertas / SOOC

Το διχασμένο (πολιτικό) κορμί του ΣΥΡΙΖΑ  

Ο αντικατοπτρισμός του Αλέξη Τσίπρα μοιάζει να εικονογραφεί τον διχασμό στην κυβερνητική πλειοψηφία ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα
|Nikos Libertas / SOOC

Το διχασμένο (πολιτικό) κορμί του ΣΥΡΙΖΑ  

Οι παράμετροι της εξίσωσης είναι δεδομένες, όμως η κυβέρνηση μοιάζει να προσπαθεί να επανεφεύρει την Ευκλείδειο γεωμετρία για να βρει λύση.

Από την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ είχαν προηγηθεί μήνες δήθεν διαπραγματεύσεων και συζητήσεων, το Εurogroup έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την λήξη των εκκρεμοτήτων: συμφωνία στο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ και νομοθέτηση πρόσθετων αυτοματοποιημένων μέτρων 3,4 δισ. για την περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, εντός εβδομάδας.

Εκτοτε, αντί να επιταχύνονται οι διαδικασίες αναδεικνύονται όλες οι εκφάνσεις της κυβερνητικής δυσλειτουργίας, του διχασμού πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ,  των αντιφάσεων και της παραδοξότητας.

Για μία ακόμη φορά μια έκπληξη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, να επιβαρύνει το κλίμα και να ανακατέψει την τράπουλα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίζει το ιδιόμορφο παιχνίδι της. Λίγες ημέρες αφότου έκλεισε η εκκρεμότητα με τον ΟΛΠ και εν τέλει το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε την συμφωνία παραχώρησης στην Cosco, ο Αριστείδης Μπαλτάς , ως νέος Θοδωρής Δρίτσας, με μία απόφαση παγώνει τα επενδυτικά σχέδια για την περιοχή του γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο. Χαρακτηρίζοντας μία αχανή έκταση 10.000 στρεμμάτων ως «αρχαιολογικό χώρο», στην ουσία ματαιώνει κάθε σχέδιο συμφωνίας και επένδυσης. Σημειωτέον ότι προθέσεις και σχέδια υπάρχουν και ανεβάζουν το ύψος μιας δυνάμει επένδυσης στην περιοχή στο μισό δισ. ευρώ!

Οπως επιμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι τον γνωρίζουν, το να παραιτηθεί η Καμμένος από την κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάτι ή να έχει προετοιμάσει ένα επόμενο πολιτικό βήμα, πρέπει να θεωρείται ενδεχόμενο απίθανο

Παρά ταύτα, προτού κλείσει μήνας από το φιάσκο Φαμπρ και την παρ’ ολίγον μετατροπή του Φεστιβάλ Αθηνών σε Φεστιβάλ Βρυξελλών, ο υπουργός Πολιτισμού ανακαλύπτει την αγωνία του για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου και πάλι παρακολουθεί – αυτό κάνει πάντοτε γιατί αυτό είναι βολικό – και αναλόγως των εξελίξεων και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πράξει τα δέοντα.

Η μεγάλη… Ευκλείδειος αντίφαση

Η εξέλιξη αυτή ανέκυψε ενώ από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και αφότου έληξε το Eurogroup, οργιάζουν οι φήμες περί παραίτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Του υπουργού που ενσαρκώνει την μεγάλη εσωτερική αντίφαση της κυβέρνησης: από την μία «διαπραγματεύεται» ένα μνημόνιο, από την άλλη ως άτυπος επικεφαλής των «53» διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην εσωτερική συζήτηση περί αριστεροσύνης.

Η πραγματικότητα «πίσω από την κουρτίνα» είναι πως η φημολογία περί απομάκρυνσης Τσακαλώτου εκπορεύεται πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει και το κόστος εφαρμογής των όποιων μέτρων και προετοιμάζεται για την δική του ηρωική έξοδο, ο Νίκος Παππάς σπεύδει να κάψει το σενάριο και να ρίξει την ευθύνη για το σκληρό «4ο μνημόνιο» στον κ. Τσακαλώτο. Η μέθοδος είναι κλασική και δοκιμασμένη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα προλάβει να κάνει τι και υπό ποίες συνθήκες.

Η διαδικασία τις τελευταίες ώρες και τις αμέσως επόμενες φαίνεται ότι δύσκολα θα απεμπλακεί και ότι το Εurogroup της Μεγάλης Πέμπτης είναι ήδη μία απίθανη εξέλιξη. Συνεπώς, ένα είδος εμπλοκής υπάρχει ήδη και η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει την ίδια εποχή του 2015, λίγο προτού αρχίσει «να καθαρογράφεται η συμφωνία». Που δεν καθαρογράφτηκε ποτέ…

Σε αυτό το περιβάλλον, με περιοδικότητα διημέρου ανακινούνται άλλες φήμες περί παραίτησης του του Πάνου Καμμένου ή μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο (π.χ. Εξωτερικών) σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Οπως επιμένουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι τον γνωρίζουν, το να παραιτηθεί η Καμμένος από την κυβέρνηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει κάτι ή να έχει προετοιμάσει ένα επόμενο πολιτικό βήμα, πρέπει να θεωρείται ενδεχόμενο απίθανο. Τα περί μετακίνσης δε στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο κι αν ακούγονται αστεία, μπορεί απλώς να αποκαλύπτουν για μία ακόμη φορά το πόσο (μη) σοβαρά εξετάζονται και αντιμετωπίζονται κάποια πράγματα από αυτήν την κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι κινητικότητα υπάρχει και πως κάπως αυτή θα εκδηλωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...