627
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντήση του με στελέχη της κυβέρνησης στο Κρεμλίνο, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS

Το δικό της Διαδίκτυο θέλει να φτιάξει η Ρωσία για να ελέγχει πλήρως το περιεχόμενό του

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 16:14
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντήση του με στελέχη της κυβέρνησης στο Κρεμλίνο, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS

Το δικό της Διαδίκτυο θέλει να φτιάξει η Ρωσία για να ελέγχει πλήρως το περιεχόμενό του

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2019, 16:14

Πριν από λίγες ημέρες, το ρωσικό κοινοβούλιο υπερψήφισε έναν νόμο που θα επιτρέψει στη χώρα να δημιουργήσει ένα καινούργιο δικό της Ιντερνετ, το οποίο θα είναι εντελώς αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και η κυβέρνηση θα έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων των πολιτών της στο διαδίκτυο.

Τεχνικά, όπως λένε οι ειδικοί, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο. Αν όμως, η Ρωσία τα καταφέρει, θα σημαίνει το πιο ουσιαστικό βήμα προς την κατάτμηση του Ιντερνετ και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Time, τον Νοέμβριο, όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ στη Ρωσία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν νέα τεχνολογία διοχέτευσης και φιλτραρίσματος των δεδομένων, ενώ το κράτος θα μπορεί να ελέγχει όλο το περιεχόμενο του διαδικτύου και να λογοκρίνει ό,τι θέλει.

Επίσης, ο νέος νόμος προβλέπει ότι μέχρι το 2021, η χώρα θα δημιουργήσει το δικό της σύστημα ονοματοδοσίας διευθύνσεων στο διαδίκτυο (DNS), ενδεχομένως ως δικλείδα ασφαλείας για το υπάρχον σύστημα, το οποίο μεταφράζει τα ονόματα των διευθύνσεων σε νούμερα.

Αν η Ρωσία δημιουργήσει και λειτουργήσει το δικό της Ιντερνετ, θα αποκλείσει την κυκλοφορία των δεδομένων από το εξωτερικό στο εσωτερικό της χώρας, και το αντίθετο. Ετσι, το ρωσικό διαδίκτυο θα είναι πλήρως αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Μέχρι τώρα, καμία χώρα δεν έχει επιχειρήσει να χτίσει το δικό της Ιντερνετ. Ακόμα και η Κίνα, που θεωρείται η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη λογοκρισία του Ιντερνετ, έχει χτίσει το δικό της «τείχος προστασίας» πάνω στο ήδη υπάρχον DNS, το οποίο φιλτράρει την κυκλοφορία των δεδομένων αλλά είναι μέρος του παγκόσμιου συστήματος ονοματοδοσίας διευθύνσεων.

Η διαφορά Κίνας-Ρωσίας είναι ότι οι Κινέζοι είναι συνηθισμένοι σε ένα λογοκριμένο από το κράτος Ιντερνετ γιατί είναι το μόνο που γνωρίζουν από τη δεκαετία του ’90. Οι Ρώσοι όμως, έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ χωρίς σχεδόν κανέναν κρατικό περιορισμό έως τώρα, και αν το Κρεμλίνο επιχειρήσει να τους αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα, δεν αποκλείεται να αντιδράσουν με τρόπο που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.

Οι ρώσοι νομοθέτες τονίζουν ότι το νέο σύστημα θα κάνει το ρωσικό Ιντερνετ πιο ανθεκτικό στις επιθέσεις χάκερ από το εξωτερικό, όμως, ο κυριότερος στόχος τους είναι να αυξήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης στον κυβερνοχώρο.

Το εθνικό DNS αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως την ορίζει η κυβέρνηση βέβαια. Για παράδειγμα, «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» θα θεωρηθούν μαζικές διαδηλώσεις κατά της αυθαιρεσίας της κυβέρνησης, όπως συνέβη το 2011-2012, οι οποίες και οδήγησαν στους πρώτους νόμους λογοκρισίας online.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αυτή η ερώτηση, γράφει το Time, αξίζει «όσο και ένα τρισ. δολάρια». Μπορεί ο Πούτιν να θέλει να φτιάξει το δικό του Ιντερνετ, όμως κανείς δεν ξέρει αν η δημιουργία του είναι τεχνικά δυνατή και οικονομικά συμφέρουσα.

Το 2015, η Ρωσία επιχείρησε, ως τεστ, να αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο Ιντερνετ, όμως δεδομένα από το εξωτερικό κατάφεραν να τρυπώσουν στη χώρα. Και για να το καταφέρει με επιτυχία, θα πρέπει να επενδύσουν δισ. ρούβλια, τόσο εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όσο και το κράτος. Υπάρχει και ο κίνδυνος απώλειας τεράστιων ποσών αν το τεστ του νέου διαδικτύου κρασάρει το σύστημα.

Πάντως, πολλές χώρες με αυταρχικά καθεστώτα θα παρακολουθούν με αγωνία την πορεία του εγχειρήματος. Αν η Μόσχα τα καταφέρει, πολλές κυβερνήσεις θα το προσπαθήσουν.

Από τη μία, η ρωσική κυβέρνηση έχει λάβει πολλά μέτρα τις τελευταίες δεκαετίες για να προωθήσει την χρήση του Ιντερνετ στη χώρα. Ετσι, το 78% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Από την άλλη, θέλει να ελέγχει όσο γίνεται περισσότερο και να λογοκρίνει, την κυκλοφορία των δεδομένων.

Τα λόγια της ρωσίδας βουλευτού Ελενα Μιζούλινα, που υπερασπίστηκε τη νέα νομοθεσία για τη λογοκρισία του Ιντερνετ, είναι ενδεικτικά του τρόπου σκέψης της κυβέρνησης: «Τι είναι τα δικαιώματα; Είναι η μεγαλύτερη απώλεια της ελευθερίας. Μπορώ να σας πω ότι όσο πιο πολλά δικαιώματα έχεις, τόσο λιγότερο ελεύθερος είσαι. Οταν υπάρχουν απαγορεύσεις, τότε ο άνθρωπος είναι ελεύθερος γιατί σου λέει ότι “αυτό είναι αδύνατο, αλλά σε όλα τα άλλα, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...