298
Η Σελήνη θα μπει ανάμεσα στον Ηλιο και τη Γη και θα δημιουργήσει αυτό το υπέροχο θέαμα. Δυστυχώς, όμως, δεν θα είναι ορατό από τη χώρα μας | Shutterstock

Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς θα λάμψει στον ουρανό

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 17:24
Η Σελήνη θα μπει ανάμεσα στον Ηλιο και τη Γη και θα δημιουργήσει αυτό το υπέροχο θέαμα. Δυστυχώς, όμως, δεν θα είναι ορατό από τη χώρα μας
|Shutterstock

Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς θα λάμψει στον ουρανό

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2021, 17:24

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη. Δεν πρόκειται για μια ολική έκλειψη όπου η Σελήνη θα καλύψει ολόκληρο τον Ήλιο, αλλά θα δημιουργηθεί ένα «δαχτυλίδι», που ονομάζεται Δαχτυλίδι της Φωτιάς. Το δαχτυλίδι αυτό θα είναι ορατό κατά μήκος ενός γεωγραφικού διαδρόμου που περνά από τις βόρειες περιοχές του Καναδά, τη Γροιλανδία και τη Ρωσία. Ισως κάποια σημεία του δαχτυλιδιού να είναι ορατά σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Σύμφωνα με τη NASA, η έκλειψη της 10ης Ιουνίου δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

H παρατήρηση ακόμη και αυτής της μερικής έκλειψης δεν πρέπει να γίνει με γυμνό μάτι αφού οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα μάτια. Το σημείο που η έκλειψη θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια είναι τα στενά Nares, ένας στενό κανάλι που χωρίζει το αρχιπέλαγος του Καναδά από την Γροιλανδία. Βέβαια στην περιοχή αυτή ζουν ελάχιστοι άνθρωποι και το φαινόμενο θα απολαύσουν μάλλον οι θαλάσσιοι ίπποι που θα στέκονται πάνω σε κάποιο κομμάτι πάγου. Οι κάτοικοι του Οσλο θα έχουν την δυνατότητα να δουν για περισσότερη ώρα το φαινόμενο (περίπου 13 λεπτά) ενώ εκείνοι του Τορόντο θα δουν το φαινόμενο για περίπου 5 λεπτά αλλά στο 80% της έκτασης του. Στο Λονδίνο θα το φαινόμενο θα είναι ορατό για 11 λεπτά αλλά μόλις στο 20% της έκτασης του.

«Μια έκλειψη μας δίνει την ευκαιρία να συνδεθούμε με τον Ηλιο. Συνήθως το μητρικό μας άστρο είναι τόσο λαμπερό που δεν του δίνουμε πολύ σημασία. Ομως κατά την διάρκεια μιας έκλειψης μπορούμε να δούμε την Σελήνη να γλιστρά μπροστά από τον Ηλιο θυμίζοντας μας αυτό τον ωρολογιακό μηχανισμό του ηλιακού μας συστήματος στο οποίο ζούμε» δήλωσε στο BBC η Λούσι Γκριν του Εργαστηρίου Διαστημικής Επιστήμης Mullard στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...