377
Μάιος 2017, Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλ. Τσίπρας με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Εκτοτε ο κλάδος έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις... | Nikos Libertas / SOOC

To Bloomberg για το sell off: Απώλειες 97% για τις τράπεζες από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 16:06
Μάιος 2017, Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλ. Τσίπρας με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Εκτοτε ο κλάδος έχει δεχθεί μεγάλες πιέσεις...
|Nikos Libertas / SOOC

To Bloomberg για το sell off: Απώλειες 97% για τις τράπεζες από τότε που ανέλαβε ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2018, 16:06

Εν μέσω καταιγίδας πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ένα ακόμη τραπεζικό sell off να φέρνει (ενδοσυνεδριακά) τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο -30% και της Eurobank στο -19%, την ώρα που Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 12% και 9%, αντίστοιχα, το έγκυρο πρακτορείο Bloomberg αναδεικνύει σε δημοσίευμά του τις σωρευτικές απώλειες που έχουν υποστεί οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών επί διακυβέρνησης Τσίπρα.

Όπως υπογραμμίζεται, από το 2015 που ανέβηκε στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας, οι τράπεζες έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 97%, με το φάντασμα της κρατικοποίησης να πλανάται πλέον στον αέρα.

Αυτή  άλλωστε είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, η βασική αιτία της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών.

Στο… «στόχαστρο» των επιθετικών πωλήσεων βρέθηκε για μία ακόμη ημέρα η μετοχή της Πειραιώς παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθύνοντος συμβούλου  Χρήστου Μεγάλου, ότι η τράπεζα θα καταφέρει να αντλήσει κεφάλαια όταν ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας.

«Η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές (SSM) και παρακολουθεί τις αγορές, ώστε να εντοπίσει το ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για την έκδοση ενός μέσου άντλησης κεφαλαίων (non-dilutive capital instrument issuance), με βάση το πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Μεγάλου, διαβεβαιώνοντας πως ήδη εκπονείται σχέδιο ενίσχυσης των κεφαλαίων, όπως έχει ήδη παρουσιαστεί στις αγορές από τα μέσα του 2018.

Παρα ταύτα το «σφυροκόπημα» συνεχίστηκε και την Τετάρτη, με ανώτατες τραπεζικές πηγές να κάνουν λόγο για «αντίδραση πέρα από κάθε λογική».

Aναφορικά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές συστημικές τράπεζες απέναντι στην ΕΚΤ, πηγές που επικαλείται το Bloomberg, αναφέρουν τον στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων  (NPΕs) κατά περίπου 60% μέχρι το τέλος του 2021 και στο ίδιο πλαίσιο προβλέπουν μείωση της τάξης του 27% περίπου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Στο σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανέρχονταν στο τέλος του Ιουνίου στα 88,6 δισ. ευρώ, μέγεθος ίσο με περίπου το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Όσο για τους στόχους, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές το Bloomberg σημειώνει ότι οι τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το ύψος των επισφαλών δανείων σε ένα επίπεδο μεταξύ 5% και 21%, από 40%. Ειδικά για την Πειραιώς που έχει το υψηλότερο ποσοστό επισφαλών δανείων (στο 54,7%), ο στόχος είναι η μείωσή του στο 21% μέχρι το τέλος του 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...