534
Κοκτέιλ μολότοφ κατά αστυνομικών στις ταραχές που ξύπνησαν τον εφιάλτη ξανά στη Βόρεια Ιρλανδία | REUTERS/Jason Cairnduff

Το Μπέλφαστ ξανά στις φλόγες – Οι χειρότερες ταραχές από το 1998

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 08:55
Κοκτέιλ μολότοφ κατά αστυνομικών στις ταραχές που ξύπνησαν τον εφιάλτη ξανά στη Βόρεια Ιρλανδία
|REUTERS/Jason Cairnduff

Το Μπέλφαστ ξανά στις φλόγες – Οι χειρότερες ταραχές από το 1998

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 08:55

Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από το Λονδίνο, το Δουβλίνο και την Ουάσινγκτον, νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης στο Μπέλφαστ και στο Ντέρι, καθώς η Βόρεια Ιρλανδία βιώνει εδώ και μια εβδομάδα μια έκρηξη βίας που ξυπνά τους εφιάλτες των Ταραχών.

Είναι ένα απότοκο του Brexit; Για τον Guardian δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι ταραχές ξέσπασαν κυρίως σε περιοχές των Ενωτικών, δηλαδή όσων θέλουν τη Βόρεια Ιρλανδία μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά τώρα βιώνουν το πρόβλημα των τελωνειακών ελέγχων και άλλων διευθετήσεων που όρισε η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα πολιτικά παιχνίδια που έγιναν με το δημοψήφισμα του Brexit τώρα εκπυρσοκροτούν στο πιο εύφλεκτο βρετανικό έδαφος. Η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισε για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αλλά το DUP, το κόμμα των Ενωτικών, στήριξε πολιτικάντικα το Brexit. Τώρα οι Ενωτικοι αντιλαμβάνονται ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση αγαθών μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Βρετανίας, οι οποίοι συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τις Βρυξέλλες, απειλούν τη θέση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βέβαια, στο κάδρο των ταραχών μπήκαν και ο ρωμαιοκαθολικοί Ρεπουμπλικανοί που παραδοσιακά επιθυμούν την ένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία αλλά τις τελευταίες δεκαετίες –στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα της ΕΕ που προσέφερε ελεύθερη διακίνηση πολιτών, αγαθών και υπηρεσιών– είχαν αφήσει πίσω τους τέτοια όνειρα. Στο Μπέλφαστ, οι δυνάμεις καταστολής ήρθαν αντιμέτωπες με τους Ρεπουμπλικανούς που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ήταν όμως, όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, ουσιαστικά μια αντιδιαδήλωση των Ρεπουμπλικανών απέναντι σε μια διαδήλωση Ενωτικών. Με αυτούς υπάρχει το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση οι ταραχές μετρούν ήδη μια εβδομάδα. Αμέτρητα αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ιδίως στις συνοικίες των Ενωτικών, και περισσότεροι από 50 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στις μεγαλύτερες ταραχές που έχει βιώσει η Βόρεια Ιρλανδία από το 1998 και την ιστορική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο εφιάλτης και οι μνήμες των 3.500 νεκρών που σημειώθηκαν κατά τις τρεις δεκαετίες των «Ταραχών» (Troubles) μεταξύ των ρωμαιοκαθολικών Ρεπουμπλικανών που θέλουν την επανένωση με την Ιρλανδία και των προτεσταντών Ενωτικών, ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία, είναι ξανά εδώ.

Οι νέες ταραχές ξέσπασαν παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία νωρίτερα σήμερα των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που ένωσαν τη φωνή τους με αυτήν των ηγετών της Βόρειας Ιρλανδίας, Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών, για να καταδικάσουν αυτήν την «απαράδεκτη» βία, μέσα σε ένα κλίμα έντασης και πικρίας στον απόηχο του Brexit.

Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου, η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελείται από Ενωτικούς και Ρεπουμπλικάνους, εξέδωσε κοινή ανακοίνωση για να καταγγείλει την «εντελώς απαράδεκτη και αδικαιολόγητη βία, ανεξάρτητα από τις ανησυχίες», ζητώντας τον τερματισμό «των επιθέσεων κατά της αστυνομίας, των δημοσίων υπηρεσιών και των κοινοτήτων».

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον υπουργό του αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, είχε συνομιλία το απόγευμα με τον ιρλανδό ομόλογό του, Μιχόλ Μάρτιν.

«Υπογραμμίζοντας ότι η βία είναι απαράδεκτη, κάλεσαν σε ηρεμία», αναφέρει η ανακοίνωση του Δουβλίνου. «Μέσω του διαλόγου και της εργασίας για τα θεσμικά όργανα που έχουν συσταθεί με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευή (η οποία έθεσε τέλος στις Ταραχές το 1998) πρέπει να προχωρήσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...