369
Το «μανιτάρι» της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι | YouTube

Το ατομικό «μανιτάρι» της Χιροσίμα είναι στην πραγματικότητα του Ναγκασάκι

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 16:43
Το «μανιτάρι» της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι
|YouTube

Το ατομικό «μανιτάρι» της Χιροσίμα είναι στην πραγματικότητα του Ναγκασάκι

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 16:43

Η εικόνα του φονικού «μανιταριού» πάνω από την πόλη της Χιροσίμα μετά τον βομβαρδισμό της από τους Αμερικανούς με ατομική βόμβα την 6η Αυγούστου 1945 έβαλε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή.

Κάτω από το γιγάντιο ραδιενεργό σύννεφο σκόνης και καπνού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ήταν νεκροί – πολλοί εντελώς εξαϋλωμένοι, άλλοι φρικτά παραμορφωμένοι – και άλλοι τόσοι θα πέθαιναν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Τρεις ημέρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στο Ναγκασάκι.

Το βίντεο από την έκρηξη στη Χιροσίμα έχει μείνει από τότε ανεξίτηλο στη μνήμη όσων το έχουν δει. Τώρα μαθαίνουμε ότι στην πραγματικότητα προέρχεται από την επίθεση στο Ναγκασάκι.

Ερευνα της Deutsche Welle με αφορμή τα 75 χρόνια από τις επιθέσεις που συμπληρώθηκαν φέτος, επικεντρώθηκε στο οπτικό υλικό. Χρόνια τώρα, τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν το ίδιο βίντεο για να «ντύσουν» τα σχετικά ρεπορτάζ.

Στην πραγματικότητα, γράφει η Monde, λόγω της μυστικότητας που περιέβαλε την επιχείρηση, υπάρχει ελάχιστο υλικό από τις επιθέσεις την ώρα που συνέβησαν.

Πάνω σε άλλο αεροσκάφος που συνόδευε το «Enola Gay», το B-29 που έριξε τη βόμβα στη Χιροσίμα, βρισκόταν ο αμερικανός φυσικός Μπέρναρντ Βάλντμαν που είχε το καθήκον να κινηματογραφήσει την έκρηξη. Λόγω της υγρασίας δεν κατέστη δυνατόν να εμφανιστεί το φιλμ και χάθηκε.

Σώζεται όμως ένα άλλο φιλμάκι, από τον επιστήμονα Χάρολντ Αγκνιου που επέβαινε και αυτός στα αεροσκάφη της αποστολής. Επειδή είναι «κουνημένο» και με κακής ποιότητας εικόνα, παρέμεινε σχετικά άγνωστο.

Ο Αγκνιου ήταν και στην αποστολή στο Ναγκασάκι. Τα περισσότερο εντυπωσιακά -και πιο καθαρά- πλάνα του Ναγκασάκι τελικά κέρδισαν τη μάχη των εντυπώσεων και επικράτησαν.

Η σύγχυση -σκόπιμη ή όχι- προέρχεται και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε το βίντεο από το Ναγκασάκι για προπαγανδιστικούς λόγους. Εξάλλου η βόμβα στο Ναγκασάκι ήταν πιο ισχυρή από αυτή στη Χιροσίμα, οπότε και η αίσθηση τρόμου που θα άφηνε το όλο οπτικό υλικό στους θεατές πιο έντονη.

Η έρευνα του δημοσιογράφου Αμιέν Εσίφ εντόπισε ακόμη τρεις φωτογραφίες από το «μανιτάρι» πάνω από τη Χιροσίμα. Σε αυτές φαίνεται ότι το σύννεφο είναι μικρότερο και αποκομμένο από τον «κορμό».

Μια άλλη εικόνα που συνδέεται με τη Χιροσίμα επίσης τράβηξε την προσοχή του δημοσιογράφου. Εκεί το σύννεφο της έκρηξης φαίνεται πιο έντονο από αυτό της Χιροσίμα. Στην πραγματικότητα είναι από αμερικανική δοκιμή βόμβας υδρογόνου που έγινε το 1956 στην ατόλη Μπικίνι, στον Ειρηνικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...