485
H Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ είναι το αρχαιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η εύθραυστη υγεία της μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες | Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να γίνει ακόμα πιο συντηρητικό από… πέσιμο

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 11:11
H Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ είναι το αρχαιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η εύθραυστη υγεία της μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες
|Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να γίνει ακόμα πιο συντηρητικό από… πέσιμο

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 11:11

Η πρώτη -και πιο βάσιμη- ανησυχία των προοδευτικών Αμερικανών όταν εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία ήταν το Ανώτατο Δικαστήριο. Η δυνατότητα του προέδρου να ορίζει τα ισόβια μέλη του σώματος όταν μια θέση χηρεύει, μπορούσε να μετατρέψει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε έναν υπερσυντηρητικό θεσμό με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των αμερικανών πολιτών –οι αποφάσεις του έχουν βαρύνουσα σημασία για την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και επηρεάζουν για πολλές δεκαετίες την κοινωνική πυξίδα των Ηνωμένων Πολιτειών

Ηδη ο Τραμπ κατάφερε να επιβάλει ως νέο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου τον αμφιλεγόμενο Μπρετ Κάβανο. Τώρα όμως, μπορεί να ανοίξει άλλη μια θέση… από ατύχημα και να ανατρέψει εντελώς την ισορροπία δυνάμεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, προς όφελος των συντηρητικών.

Ολα ξεκίνησαν όταν η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ έπεσε στο γραφείο της. Η 85χρονη Γκίνσμπεργκ, το αρχαιότερο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, νοσηλεύεται στην Ουάσιγκτον με κάταγμα σε τρία πλευρά, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Η δικαστής Γκίνσμπεργκ είναι μια εμβληματική μορφή για τους προοδευτικούς κύκλους της Αμερικής. Είναι γνωστή για τις ασυμβίβαστες θέσεις της για την προάσπιση δικαιωμάτων, για παράδειγμα του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και για τα μετριοπαθή, αλλά με βαθιά ερμηνεία του νόμου, επιχειρήματά της. Μετά το ατύχημά της, που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στο γραφείο της, αναβιώνουν πάλι οι φόβοι στην Αριστερά των ΗΠΑ για την υγεία της, που αναμένεται να έχει σοβαρή επίπτωση στον εν γένει πολιτικό προσανατολισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή θανάτου της Γκίνσμπεργκ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την ευκαιρία να ονομάσει και έναν τρίτο υποψήφιο του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν και επεξέτειναν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία, μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2021. Η Γερουσία είναι αρμόδια για να εγκρίνει τους υποψηφίους στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από έναν εξονυχιστικό έλεγχο των εκάστοτε επίδοξων μελών του Σώματος.

Η Γκίνσμπεργκ, η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016 επέκρινε δριμύτατα τον Τραμπ, δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνταξιοδοτηθεί και έχει επιλέξει ήδη τους βοηθούς της, τουλάχιστον μέχρι το 2020. Επί του παρόντος, από τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι πέντε θεωρούνται συντηρητικοί, ενώ προοδευτικοί θεωρούνται τέσσερις.

Η ισορροπία τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον Οκτώβριο με το διορισμό του Μπρετ Κάβανο, για του οποίου την εκλογή, η διαδικασία μετατράπηκε σε μείζονα πολιτική κρίση, καθώς ο υποψήφιος κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Κάβανο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις χθες, αντικαθιστά τον 82χρονο Άντονι Κένεντι, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του το περασμένο καλοκαίρι και ο οποίος λειτουργούσε ως πολιτικό εκκρεμές στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεδομένου ότι κατά καιρούς συντασσόταν με τους συντηρητικούς και άλλοτε με τους προοδευτικούς.

Η Γκίνσμπεργκ είχε διορισθεί το 1993 στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον τότε πρόεδρο, τον Δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ανώτατη δικαστικός πάσχει από προβλήματα υγείας. Το 2012 είχε ξανασπάσει δύο πλευρά, είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά το 2014, ενώ είχε υποβληθεί επίσης σε θεραπεία για καρκίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...