346
Συνεχίζονται οι νομικές περιπέτειες για τον πολίτη Τραμπ | REUTERS/Carlos Barria

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτημα του Τραμπ να παραμείνουν απόρρητα τα φορολογικά του αρχεία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:12
Συνεχίζονται οι νομικές περιπέτειες για τον πολίτη Τραμπ
|REUTERS/Carlos Barria

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτημα του Τραμπ να παραμείνουν απόρρητα τα φορολογικά του αρχεία

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:12

Δυσκόλεψε η κατάσταση για τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που άνοιξε τον δρόμο προκειμένου οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης να αποκτήσουν πρόσβαση στις επιστροφές φόρων και σε άλλα φορολογικά αρχεία του, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας.

Οι δικαστές απέρριψαν, χωρίς να σχολιάσουν, το αίτημα του Τραμπ να αναβληθεί η εκτέλεση μιας προηγούμενης απόφασης δικαστηρίου, που ζητούσε από τους λογιστές του να παραδώσουν το υλικό σε ένα σώμα ενόρκων, το οποίο συγκλήθηκε από τον Δημοκρατικό εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς.

«Η δουλειά συνεχίζεται», ανέφερε ο Βανς μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο εισαγγελέας έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα, η οποία αφορά πιθανές πράξεις φοροδιαφυγής, απάτης στον ασφαλιστικό τομέα και αθέμιτες χρηματοοικονομικές πρακτικές.

Μετά τη νέα απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι θύμα «φασισμού» και «συνεχιζόμενης πολιτικής καταδίωξης» και ότι οι Δημοκρατικοί εισαγγελείς χρησιμοποιούν τον νόμο ως όπλο εναντίον του. «Δεν τελειώνει ποτέ! Αυτό συμβαίνει σε τριτοκοσμικές χώρες. Αυτό είναι φασισμός, όχι δικαιοσύνη», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τραμπ.

Ο Σάιρους Βανς διεξάγει ποινική έρευνα εναντίον του Τραμπ / EPA

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ήδη αποφανθεί τον περασμένο Ιούλιο, όταν και απέρριψε το επιχείρημα του Τραμπ ότι εξαιρείται από ποινικές έρευνες ως εν ενεργεία πρόεδρος.

Σε αντίθεση με άλλους αμερικανούς προέδρους, ο Τραμπ αρνήθηκε, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, να δημοσιοποιήσει τις επιστροφές φόρων του. Τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με την περιουσία του και τις δραστηριότητες της οικογενειακής εταιρείας ακινήτων, Trump Organization.

Ο Βανς είχε κλητεύσει τη λογιστική εταιρεία Mazars τον Αύγουστο του 2019, ζητώντας τις προσωπικές και επιχειρηματικές επιστροφές φόρων του Τραμπ από το 2011 έως το 2018.

Η έρευνα του εισαγγελέα, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, έχει επικεντρωθεί στην καταβολή χρημάτων με αντάλλαγμα τη σιωπή από τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ Μάικλ Κόεν, πριν από τις εκλογές του 2016, σε δύο γυναίκες: την πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς και το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, οι οποίες ισχυρίστηκαν πως είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...