498
Μέσα στη Μόρια, τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτοτε η κατάσταση έχει γίνει απείρως χειρότερη | Nick Paleologos / SOOC

Βίντεο του Al Jazeera αποκαλύπτει τη φρίκη της Μόριας – βιάζουν παιδιά πέντε ετών!

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 10:53
Μέσα στη Μόρια, τον περασμένο Νοέμβριο. Εκτοτε η κατάσταση έχει γίνει απείρως χειρότερη
|Nick Paleologos / SOOC

Βίντεο του Al Jazeera αποκαλύπτει τη φρίκη της Μόριας – βιάζουν παιδιά πέντε ετών!

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 10:53

Ενα ράπισμα για τη χώρα, την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και βεβαίως για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, είναι το βίντεο-ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera από τη Λέσβο για την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στον κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια.

Ασφαλώς ο όρος «φιλοξενία» χρησιμοποιείται πλέον καταχρηστικά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν φιλοξενούνται. Στοιβάζονται σε κοντέινερ περιμένοντας είτε να αρρωστήσουν, είτε να βιαστούν και ίσως να προτιμήσουν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Καλό λοιπόν θα ήταν κάποια στιγμή να μας πει η κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς Αριστερά αν αυτή η φρίκη που περιγράφεται, συνάδει με τα συνθήματα περί «ηθικού πλεονεκτήματος», τις φωνές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση για την Αμυγδαλέζα και τα μυθεύματα περί εξ ορισμού ευαισθησίας της  Αριστεράς.

Το βίντεο είναι ένα σοκ, περιγράφει μια κόλαση, στην οποία -για ευνόητους λόγους- η κυβέρνηση αποφεύγει να επιτρέψει την πρόσβαση σε ελληνικά ΜΜΕ. Λίγες ημέρες μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC, ένα νέο ντοκουμέντο έρχεται να εκθέσει εκ νέου τη χώρα μας σε ένα διεθνές ακροατήριο.

«Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτών άσυλο στη Μόρια;» αναφέρει το διάρκειας 3 λεπτών και 13 δευτερολέπτων του Αλ Jazeera.

Σχεδόν 9.000 άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο που κανονικά προβλεπόταν για 3.000.

«Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου», λέει το ρεπορτάζ που φιλοξενεί δηλώσεις της Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η οποία αποκαλύπτει: «Είχαμε νεαρούς ασθενείς ηλικίας ακόμη και πέντε ετών που τους βίασαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συντρίβει τους ανθρώπους».

Ενας αφρικανός μετανάστης περιγράφει τις δραματικές καταστάσεις που έζησε στο ταξίδι του προς τη Λέσβο και όσα ζει στον καταυλισμό. «Εμένα με βίασαν στην Τουρκία. Ολα αυτά που είδα και έζησα είναι σαν πήγα από τη μία κόλαση στην άλλη», αφηγείται.

Ενας άλλος πρόσφυγας, μιλώντας στα αραβικά, εξηγεί ότι ένα άτομο πρέπει να μοιραστεί την τουαλέτα με 72 άτομα και την ντουζιέρα με 84. «Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια τουαλέτα, πρέπει να περιμένεις μισή ώρα για να έρθει η σειρά σου», λέει.

Οι συνθήκες υγιεινής άθλιες: «Πασχίζεις για να πλύνεις τα ρούχα σου, να πλύνεις τα χέρια σου, να κρατήσεις υγιή τα παιδιά σου. Παιδιά αρρωσταίνουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης», σημειώνει η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Kαι υπογραμμίζει ότι οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο: «Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί στη Μόρια, έχουμε δει κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά ανδρών, γυναικών και παιδιών. Αρρωσταίνω να πάω στη Μόρια και να βάλω με τον νου μου ότι οι γονείς εκεί πρέπει να εκθέτουν κάθε μέρα τα παιδιά τους σε έναν τέτοιο κίνδυνο».

«Η πραγματική καταστροφή είναι ότι οι άνθρωποι εγκλωβίζονται μήνες ή χρόνια εκεί. Και δεν τους παίρνουν από εκεί απλώς επειδή η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και με τις περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, δεν επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία γιατί θεωρείται ότι δεν θα είναι ασφαλείς εκεί. Και έτσι έχουν κολλήσει στο νησί, που δεν έχει τη δυνατότητα να τους φροντίσει», καταλήγει το βίντεο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...