676
Αυξηση της τιμής των τροφίμων λόγω του φυσικού αερίου προβλέπουν οι αρμόδιοι ευρωπαίοι υπουργοί | Shutterstock

Το ακριβότερο φυσικό αέριο θα φουσκώσει τις τιμές των τροφίμων

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 19:24
Αυξηση της τιμής των τροφίμων λόγω του φυσικού αερίου προβλέπουν οι αρμόδιοι ευρωπαίοι υπουργοί
|Shutterstock

Το ακριβότερο φυσικό αέριο θα φουσκώσει τις τιμές των τροφίμων

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 19:24

Δεν είναι μόνο ο λογαριασμός θέρμανσης που αναμένεται να πάρει την ανιούσα λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico, καθώς οι αρμόδιοι περί τα αγροτικά ζητήματα υπουργοί της ΕΕ προειδοποιούν ότι το φαγητό μας θα είναι ακριβότερο τους επόμενους μήνες.

Στο Συμβούλιο Υπουργών που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα και την Τρίτη, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου (το οποίο είναι η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή ορισμένων από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά λιπάσματα) εκτοξεύει στα ύψη τις αγροτικές δαπάνες για λιπάσματα και πως αυτή η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να… σερβιριστεί στα πιάτα των ευρωπαίων καταναλωτών.

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας: αυτός είναι ο κύριος λόγος για την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και φυσικά μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων στο μέλλον», δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊσεχόφσκι κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των 27 αρμόδιων υπουργών της ΕΕ.

Οι υπουργοί συζήτησαν ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε η πολωνική κυβέρνηση – το έχει στη διάθεσή του το Politico – το οποίο προέβλεπε ότι η κρίση των λιπασμάτων θα προκαλέσει «κοινωνική αναταραχή» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελέγξουν το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου. Η Βαρσοβία κατηγόρησε τη Ρωσία, παραδοσιακό εχθρό της, για την αύξηση της τιμής, ισχυριζόμενη ότι η Gazprom περιορίζει την προσφορά. Η ρωσική εταιρεία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι πληροί τις συμβατικές της υποχρεώσεις με χώρες της ΕΕ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η ένταση ήδη αυξάνεται κατακόρυφα στην Πολωνία. Την προηγούμενη Δευτέρα αγρότες μέλη του συνδικάτου Agrounia απέκλεισαν το εργοστάσιο της κρατικής εταιρείας λιπασμάτων Anwil, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιτρέπει την εξαγωγή λιπασμάτων ενώ οι τιμές για τους ίδιους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εργοστασίων λιπασμάτων και αμμωνίας είτε έκλεισαν είτε μείωσαν προσωρινά την παραγωγή τους, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης τιμής του φυσικού αερίου.

Οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να μην είναι άμεσες καθώς οι αγρότες χρησιμοποιούν κυρίως λιπάσματα την άνοιξη και όχι το φθινόπωρο.

«Χωρίς να αποκλείεται τίποτα στο άμεσο μέλλον, είναι βέβαιο ότι οι τιμές των τροφίμων θα ανέβουν το επόμενο έτος. Τότε θα φανούν οι επιπτώσεις στην πραγματική παραγωγή», δήλωσε ο Γιάκομπ Χάνσεν, εκπρόσωπος ευρωπαϊκού συνδικάτου παραγωγών λιπασμάτων.

Επισιτιστική κρίση;

Ο Ζιλιέν Ντενορμαντί, υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας – μια  ακόμη παραγωγός λιπασμάτων – δήλωσε πως υποστηρίζει την πολωνική άποψη και εξέφρασε την ανησυχία ότι οι υψηλότερες τιμές λιπασμάτων, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως!

«Πάνω και πέρα ​​από την επίδραση στις τιμές, ανησυχώ για τον αντίκτυπο στον όγκο της παραγωγής, στην ικανότητά μας να θρέψουμε τον πληθυσμό αυτού του πλανήτη», δήλωσε στο Politico.

Ο πολωνός υπουργός Γεωργίας Γκρέγκορζ Πούντα, από την πλευρά του προειδοποίησε ότι αν οι τιμές των λιπασμάτων συνεχίσουν να αυξάνονται, υπάρχει ορατός κίνδυνος να προκληθεί «κύμα ακρίβειας των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομική και κοινωνική κρίση».

Οι αγρότες σε πίεση

Οι υπουργοί αγροτικών προϊόντων της ΕΕ από τον Ιταλό Στέφανο Πατουανέλι έως τη Γερμανίδα Τζούλια Κλέκνερ είχαν στο παρελθόν αναφερθεί στις χαμηλές τιμές των τροφίμων, ιδίως όσον αφορά στα προϊόντα κρέατος. Γι’ αυτό το λόγο τα συνδικάτα των ευρωπαίων αγροτών κατηγορούν τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους βιομηχανικούς πελάτες τους ότι με την τιμολογιακή τακτική που ακολουθούν ελαττώνουν τα έσοδα των παραγωγών.

Στην παρούσα φάση, μάλιστα, παραμονεύει ο κίνδυνος οι αγρότες, παρότι επωμίζονται το κόστος, να μην δουν αύξηση των εσόδων τους, ακόμη και αν οι τιμές των τροφίμων αυξηθούν.

Εάν οι αγρότες νιώσουν το κόστος παραγωγής να τους πνίγει, τα τρακτέρ είναι πιθανό να βγουν ξανά στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος,  Γιάνους Βοϊσεχόφσκι, παρότι δεν έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες, τόνισε πως η Επιτροπή αναπτύσσει μια «εργαλειοθήκη» για να βοηθήσει τις χώρες να αποτρέψουν το πλήγμα των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ένα θετικό από την αύξηση των τιμών των χημικών λιπασμάτων θα μπορούσε να είναι η «στροφή» σε πιο οικολογικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η κοπριά. Αλλωστε, η Πράσινη Συμφωνία προβλέπει τη μείωση των χημικών λιπασμάτων… μεσομακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...