392
Ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov

Το αίνιγμα της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία ξεδιαλύνουν Λαβρόφ και Τίλερσον

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2017, 15:00
Ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Το αίνιγμα της αμερικανικής πολιτικής στη Συρία ξεδιαλύνουν Λαβρόφ και Τίλερσον

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2017, 15:00

Συνάντηση διερευνητική των εκατέρωθεν προθέσεων αλλά με συνομιλίες για τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα, όπως αυτό της Συρίας, είχαν στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Είναι η πρώτη συνάντηση μέλους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσο αξιωματούχο, ενώ αναζητάται ευκαιρία για μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσα στη χρονιά.

Η παρατήρηση που έκανε ο ρώσος υπουργός υποδεχόμενος τον ομόλογό του συνοψίζει πολύ χαρακτηριστικά τον τρόπο με τον οποίο αρκετές χώρες παρακολουθούν την πολιτική της νέας αμερικανικής ηγεσίας ως προς τη Συρία.

Η Ρωσία, είπε, «έχει πολλά ερωτήματα για τις υπερβολικά αμφίσημες και αντιφατικές ιδέες που μας έρχονται από την Ουάσιγκτον» σχετικά με τη Συρία. Η απάντηση του Τίλερσον ήταν απλά συγκαταβατική: «ελπίζω σε μια ειλικρινή συνομιλία» για να οριστούν καλύτερα οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε εκ νέου τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία παράνομες, ενώ απέρριψε το μήνυμα που έστειλε την Μ.Τρίτη ο αμερικανός υπουργός, όταν κάλεσε τη Μόσχα να επιλέξει εάν θα συνταχθεί με το συριακό καθεστώς ή με τις ΗΠΑ. «Μην μας δίνετε μία ψευδή επιλογή ανάμεσα στο να είμαστε μαζί σας ή εναντίον σας», είπε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ρώσο υπουργό κινήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος είπε ότι «η ασυνέπεια είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό» περιγράφοντας την πολιτική των ΗΠΑ για τη Συρία.

Οι συνομιλίες αναμενόταν να καλύψουν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, τη Βόρεια Κορέα (ένα κοινό πονοκέφαλο, αν και για τη Ρωσία είναι πολύ μικρότερης έντασης), και το Ουκρανικό.

Με τρόπο του ο Λαβρόφ υπονόησε την ραγδαία αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα της Συρίας την περασμένη εβδομάδα. Αφορμή η επίθεση με χημικά αέρια στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία ήταν αφορμή για την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ ξημερώματα της Παρασκευής.

Η επίθεση, για την οποία η Ρωσία φέρεται να είχε προειδοποιηθεί έγκαιρα, έφερε σε σύγκρουση τις δύο χώρες. Η Μόσχα την καταδίκασε και παραμένει στο πλευρό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, όπως κάνει σταθερά κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία από το 2011.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική πολιτική για τη Συρία, ο πρόεδρος Τραμπ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να μπουν στον εμφύλιο της Συρίας ενώ ο υπουργός Αμυνας διευκρίνιζε ότι προτεραιότητα παραμένει η νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...