821
Μπέμπε Γκρίλο και Γκι Φέρχοφσταντ. Τι κοινό έχουν; Τίποτα όπως αποδείχτηκε | Reuters

Γρήγορο τέλος στην παράδοξη «συμμαχία» Φέρχοφσταντ – Γκρίλο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 15:40
Μπέμπε Γκρίλο και Γκι Φέρχοφσταντ. Τι κοινό έχουν; Τίποτα όπως αποδείχτηκε | Reuters

Γρήγορο τέλος στην παράδοξη «συμμαχία» Φέρχοφσταντ – Γκρίλο

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2017, 15:40

Αυτό που άρχισε σαν σενάριο φαντασίας, αλλά λίγο έλειψε να γίνει πραγματικότητα που κάποιους ενθουσίασε και πολλούς ανησύχησε, ολοκληρώθηκε άδοξα.

Στην πραγματικότητα ήταν μια ήττα και για τους δύο πρωταγωνιστές, τον επικεφαλής της ευρωομάδας Φιλελευθέρων (ALDE) Γκι Φέρχοφσταντ και τον ιταλό ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρια, Μπέπε Γκρίλο. Ο μεν Φέρχοφσταντ εμφανίστηκε να συνομιλεί με έναν φανφαρόνο και να προσπαθεί μετά να δικαιολογήσει γιατί το έκανε. Ο δε Γκρίλο είδε τον εαυτό του να τρώει «πόρτα» από την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου

Μετά από τη συνάντηση των μελών της ALDE τη Δευτέρα, ο Φέρχοφσταντ σε γραπτές δηλώσεις του τόνισε την απουσία επαρκούς «κοινού εδάφους» και απέρριψε τη χείρα συνεργασίας που έτεινε ο Γκρίλο.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές σε βασικά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του, αν και υπογράμμισε ότι η ομάδα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Κίνημα Πέντε Αστέρων σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι το περιβάλλον, η διαφάνεια και η άμεση δημοκρατία.

Οπως αναφέρει το politico.eu μέσα στις τάξεις της ALDE οι απόψεις ήταν διιστάμενες για το αν η ομάδα πρέπει να αποδεχτεί μια συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Γύρω στους 30 από τους 69 ευρωβουλευτές της ομάδας λίγο πριν από την συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, ακυρώνοντας στην πράξη την προοπτική συμφωνίας.

Μετά τη συνεδρίαση ο Φέρχοφσταντ «δεν φαινόταν χαρούμενος», είπε ευρωβουλευτής που ήταν παρών.

Η απάντηση του Γκρίλο ήλθε μέσα από το μπλογκ όπου κατηγόρησε το «σύστημα» ότι «έκανε ό,τι μπορούσε για να μην αφήσει το Κίνημα να ενταχθεί στην τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Η θέση αυτή, συνέχισε ο Γκρίλο, «θα μας επέτρεπε μια πολύ περισσότερο αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματός μας». Εξήγησε ότι «όλες οι δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον μας. Ταρακουνήσαμε το σύστημα», ενώ ευχαρίστησε όσους τους υποστήριξαν σε αυτό το θέμα.

Την Τρίτη, ο Φέρχοφσταντ σε ανάρτησή του στο facebook έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, μια δήλωση που έμοιαζε και με απολογία.

Παραδέχτηκε ότι πολλοί απογοητεύτηκαν από τις συνομιλίες του με το Κίνημα Πέντε Αστέρια. Ωστόσο εξήγησε: «Νόμιζα και εξακολουθώ να νομίζω ότι ήταν σπουδαία είδηση ότι τα Πέντε Αστέρια ήθελαν να φύγουν από το ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ και εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενωθούν μαζί μας σε μια φιλοευρωπαϊκή πορεία», είπε για να συμπληρώσει:«Ναι, ήθελα να δω αν μπορούν να χωρέσουν στην ALDE. Τελικά όμως αισθανθήκαμε ότι οι διαφορές μεταξύ μας ήταν πολύ βαθιές και οι εγγυήσεις πολύ αδύναμες».

Ο βέλγος πολιτικός σημείωσε πως κατά τη δική του εκτίμηση το Brexit «άνοιξε τα μάτια» σε πολλούς ευρωσκεπτικιστές.

Dear friends, Yesterday, many of you expressed your disappointement that we talked to M5S, but I thought and still…

Geplaatst door Guy Verhofstadt op Dinsdag 10 januari 2017

Μια παράδοξη συμμαχία

Η αρχή είχε γίνει από την πλευρά του Γκρίλο.

Το Κίνημα -για την ακρίβεια ο ηγέτης του- αποφάσισε αιφνιδιαστικά την απόσχισή του από την ευρωομάδα που είχαν συγκροτήσει με το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Ο Γκρίλο εξήγησε ότι το UKIP πέτυχε τον πολιτικό του στόχο με την ψήφιση του Brexit, οπότε η συνέχιση της συνεργασίας μαζί του δεν είχε πλέον κανένα νόημα του. Αντ’αυτού, θα συνέχιζε με την ALDE.

Πάντως, πρόσθετε ο Γκρίλο εξακολουθούσε να τρέφει αισθήματα συμπάθειας και εκτίμησης για τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον πρώην ηγέτη του UKIP.

Η απόφαση του Γκρίλο τέθηκε άμεσα σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, όπως συνηθίζεται στο εσωτερικό του Κινήματος, κατά την οποία η πρόταση συνεργασίας εγκρίθηκε με 78,5%. Υπέρ της είχαν ταχθεί και στελέχη του Κινήματος, αλλά και κάποια μέλη της ALDE, αρχίζοντας να δημιουργούν ανησυχία σε άλλα μέλη της ομάδας για τη διαφαινόμενη συμμαχία.

O Φάρατζ αντέδρασε άμεσα και σε έντονο ύφος σε αυτή την εξέλιξη, λέγοντας ότι ο Γκρίλο και το κίνημά του ξεπουλήθηκαν επιλέγοντας να συστρατευθούν με «το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του ηγέτη της ακροδεξιάς και ευρωσκεπτικιστικής Λίγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είπε και αυτός ότι ο Γκρίλο ξεπουλήθηκε. Εσπευσε μάλιστα να επωφεληθεί λέγοντας ότι το κόμμα του «έχει ανοίξει τις πόρτες του σε όλους τους ψηφοφόρους των Πέντε Αστέρων, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να παλεύουν κατά αυτής της Ευρώπης και του ευρώ».

Ηττα για δύο

Η απορριπτική απάντηση του Φέρχοφσταντ ήλθε τελικά μόνο μετά την ανακοίνωση του επιβλητικού 78% υπέρ της συνεργασίας και της ανταρσίας στο ALDE. Μάλλον καθησύχασε πολλούς από τους ομοϊδέατες του, οι οποίοι έβλεπαν με ανησυχία την προοπτική συνεργασίας της ομάδας με το κίνημα του Γκρίλο. Πως είναι δυνατόν να συνεργαστούν σε ένα σφόδρα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα με ίσως την πιο φιλοευρωπαϊκή ομάδα, αναρωτιόνταν.

Πίσω από την παράδοξη αυτή συμμαχία που λίγο έλειψε να υλοποιηθεί, υπάρχει, μεταξύ άλλων, και η επιθυμία του Φέρχοφσταντ να εκλεγεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς. Αντίπαλοί του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα και ο Αντόνιο Ταγιάνι των Συντηρητικών – αμφότεροι Ιταλοί και αντιτιθέμενοι στον Γκρίλο στο εσωτερικό πεδίο. Ετσι μια συμμαχία με τον Γκρίλο θα του έδινε κάποιες πολύτιμες ψήφους, ωστόσο μετά το «όχι» η προοπτική της εκλογής απομακρύνεται αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το Politico.eu το ότι ο Φέρχοφσταντ επέλεξε να παίξει με την φωτιά αυτών των ευρωσκεπτικιστών. Αν κατάφερνε να τους εντάξει στην φιλοευρωπαϊκή οικογένεια θα πιστωνόταν την επιτυχία, τώρα όμως συνειδητοποίησε ότι πάντα υπάρχουν πιθανότητες να κάψει κανένας τα χέρια του με αυτά τα παιχνίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...