514
Οι πύλες των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν τη Δευτέρα. Αλλά όχι όλων... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Το 80% των ξενοδοχείων δεν άνοιξαν την 1η Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 15:20
Οι πύλες των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας άνοιξαν τη Δευτέρα. Αλλά όχι όλων...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Το 80% των ξενοδοχείων δεν άνοιξαν την 1η Ιουνίου

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 15:20

Η κυβέρνηση είχε ορίσει μεν την 1η Ιουνίου ως ημέρα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας (με τη 15η Ιουνίου για τα εποχικά καταλύματα), ως ένα από τα βασικά βήματα για το άνοιγμα του τουρισμού μετά το lockdown του κορονοϊού αλλά ελάχιστα άνοιξαν.

Αυτό το φαινόμενο περιέγραψε τη Δευτέρα σε δύο τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, στον Alpha και στην ΕΡΤ, o Γρηγόρης Τάσιος, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και αν έχει κάποια σημασία, υποψήφιος βουλευτής Χαλκιδικής με τη ΝΔ πέρυσι.

«Το 80% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δεν θα ανοίξουν σήμερα. Δεν υπάρχει τίποτα, οι πτήσεις δεν έχουν τη συχνότητα που θα φέρουν τον κόσμο. Μέχρι τις 15-20 Ιουνίου θα μπουν στη διαδικασία να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τα εποχικά από αρχές Ιουλίου. Οι κρατήσεις είναι λίγες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όποια κινητικότητα υπάρχει πάει για τον Ιούλιο», είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή ο κ. Τάσιος.

Ο ίδιος προσέθεσε:

«Αν θα έχουμε τουρισμό θα εξαρτηθεί από τις πρώτες αφίξεις και αν θα παραμείνουμε ασφαλείς. Όλα είναι ένα στοίχημα και μια καθημερινότητα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα ως φορείς τι θα γίνει στη διαχείριση ενός κρούσματος από τουρίστα. Οι πρώτες αφίξεις θα έρθουν στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά μετά τις 15 Ιουνίου, οδικώς. Χρειάζεται δουλειά στις τουριστικές περιοχές. Δεν υπάρχει σχεδιασμός και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει. Χρειάζονται γιατροί συγκεκριμένης ειδικότητας που μπορούν να πάρουν την ευθύνη για ύποπτο κρούσμα. Χρειάζονται τεστ. Όταν θα έχουμε πληρότητα τουριστών όλα θα πρέπει να έχουν τη διαχείριση και σε σχέση την κεντρική διοίκηση».

Οσον αφορά στον τουρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο και παρά τις διευκρινίσεις των ελληνικών αρχών ότι θα επιτρέπεται από 15 Ιουνίου η είσοδος χωρίς καραντίνα ταξιδιωτών που θα προέρχονται από «ασφαλή» αεροδρόμια (εδώ), ο κ. Τάσιος παρατήρησε: «Η μόνη χώρα που φαίνεται να έχει κινητικότητα για να στείλει τουρίστες είναι η Γερμανία. Από εκεί και πέρα είναι οι οδικοί τουρίστες των Βαλκανίων και ακόμα είμαστε σε αναμονή για τους υπόλοιπους. Για τους Άγγλους μιλάμε για μετά τον Αύγουστο».

Μιλώντας λίγο αργότερα στην ΕΡΤ, ο κ. Τάσιος επανέλαβε το στατιστικό, ότι δεν άνοιξαν οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία την 1η Ιουνίου, και απέδωσε αυτό το φαινόμενο σε μια σειρά από παράγοντες μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι η σχετική ΚΥΑ για τα πρωτόκολλα λειτουργίας, βγήκε μόλις μία ημέρα νωρίτερα, την Κυριακή (εδώ).

Ο κ. Τάσιος, που είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, είχε διαμαρτυρηθεί από το Σάββατο ότι μολονότι είχε οριστεί η 1η Ιουνίου ως ημερομηνία επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, δεν είχαν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και δεν γνώριζαν το καθεστώς με το οποίο θα άνοιγαν.

«Δύο ημέρες πριν την εξαγγελθείσα ημερομηνία επαναλειτουργίας των ελληνικών ξενοδοχείων τα υγειονομικά πρωτόκολλα αγνοούνται, στα εργασιακά οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες» είχε αναφέρει, για να προσθέσει: «Την 1η Ιουνίου μόνο τα παράνομα καταλύματα και τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια θα είναι σε θέση να υποδεχθούν πελάτες. Άλλωστε αυτά, όπως φαίνεται, μάλλον θεωρούνται περισσότερο ασφαλή ακόμα και μέσα στην πανδημία, γι’ αυτό και αφήνονται να λειτουργούν χωρίς υγειονομικούς όρους και το κυριότερο: δεν έχουν μπουφέ…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...