444
Στην περίπτωση του κορονοϊού, οι ξεναγοί ανήκουν στα επικίνδυνα επαγγέλματα, καθώς συγχρωτίζονται σε χώρους με κόσμο από πολλές, διαφορετικές χώρες | Intime

Το 48% της μετάδοσης του κορονοϊού έγινε στον χώρο εργασίας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 10:37
Στην περίπτωση του κορονοϊού, οι ξεναγοί ανήκουν στα επικίνδυνα επαγγέλματα, καθώς συγχρωτίζονται σε χώρους με κόσμο από πολλές, διαφορετικές χώρες
|Intime

Το 48% της μετάδοσης του κορονοϊού έγινε στον χώρο εργασίας

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2020, 10:37

Καθώς γίνονται σταδιακά βήματα επανόδου στην κανονικότητα σε αρκετές χώρες του κόσμου, μελέτη από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι η μετάδοση του κορονοϊού στον εργασιακό χώρο ήταν υπεύθυνη για το 48% των αρχικών εξάρσεων της επιδημίας σε έξι ασιατικές χώρες.

Οι ειδικοί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα του άρθρου που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του ελληνοαμερικάνου επιστήμονα Στέφανου Κέιλς.

Η έρευνα δείχνει ότι αρκετές επαγγελματικές ομάδες εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παρόλο που οι κίνδυνοι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι γνωστοί, τα έως σήμερα δεδομένα για άλλα επαγγέλματα, που έχουν συχνή επαφή με κοινό, είναι αρκετά περιορισμένα, όμως αθροιστικά είναι υψηλοί.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας Covid-19 από το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ταιβάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Παρατηρήθηκε ότι η μετάδοση στον εργασιακό χώρο στις υγειονομικές δομές έφτασε το 22%. Ωστόσο, αρκετές περιπτώσεις που φτάνουν συνολικά το 26% καταγράφηκαν και σε άλλους εργασιακούς χώρους επαγγελματιών όπως σε οδηγούς ταξί, ξεναγούς, καθαριστές, αστυνομικούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας με περιορισμένη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας στην αρχή της επιδημίας.

Από το συνολικό 26%, οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα μεταφορών αποτελούσαν το 18% των περιπτώσεων μετάδοσης στο χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα πωλήσεων18%, οι επιστάτες και οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό κατοικιών το 9% του συνόλου, ενώ οι επαγγελματίες που το αντικείμενο ενασχόλησής τους σχετίζεται με τη δημόσια ασφάλεια αποτελούσαν το 7% των περιπτώσεων μετάδοσης στον εργασιακό χώρο.

Η ιχνηλάτηση των επαφών σε αυτές τις εργασιακές ομάδες συχνά είναι πολύ πιο απαιτητική και χρονοβόρα συγκριτικά με τους επαγγελματίες υγείας, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι καθώς εξελίσσονταν οι επιδημικές εξάρσεις σε αυτές τις χώρες, διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, ανάλογα με το στάδιο της επιδημίας.

Κατά τις πρώτες 10 ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, οι επαγγελματίες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ήταν οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και πωλήσεις, οι οδηγοί, οι εργαζόμενοι σε κατασκευαστικές εταιρείες και οι ιερείς.

Καθώς όμως η επιδημία επεκτεινόταν πέρα των 10 ημερών, αυξήθηκε ο κίνδυνος λοίμωξης για τους επαγγελματίες υγείας, τους επιστάτες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και για τους αστυνομικούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι αυστηρές πολιτικές πρόληψης και επιτήρησης για αυτές τις επαγγελματικές ομάδες είναι απαραίτητες κατά την επάνοδο στην καθημερινότητα και την ανάσχεση της επιδημίας.

Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η πρόληψη της λοίμωξης σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες είναι εξίσου σημαντική και για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων στην οικογένεια, στους συναδέλφους και στους πελάτες που εξυπηρετούν.