Το 2026 «βγαίνουν» οι κάμερες στους δρόμους
Η τοποθέτηση και η λειτουργία των καμερών θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρείας | ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΘΩΜΑΪΣ/INTIME News
Επικαιρότητα

Το 2026 «βγαίνουν» οι κάμερες στους δρόμους

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, σημείωσε σε συνέντευξή του, ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα υπάρξει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την απόκτησή τους
Protagon Team

Εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια των καμερών, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι οι κάμερες να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2026, ενώ μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος, με τον σχετικό διαγωνισμό, ύψους 5 εκατ. ευρώ, να έχει ήδη προκηρυχθεί και στις 13 Ιουνίου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών, όπως σημείωσε ο υπουργός.
Οι 2.000 κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία που θα υποδείξει η Τροχαία, αρχικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη και θα καταγράφουν την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, τη μη χρήση της ζώνης και την ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο παράλληλα με την οδήγηση.

Οπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου οι κάμερες θα μπορούν να κάνουν και αναγνώριση του προσώπου. Παράλληλα, θα προστεθούν 500 κάμερες μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ για τον έλεγχο των παραβιάσεων στις λεωφορειολωρίδες ενώ θα προστεθούν και 388 κάμερες από την Περιφέρεια της Αττικής που θα τοποθετηθούν σε 41 οδικούς άξονες σε 17 δήμους.

Μαζί με τις κάμερες που διαθέτει η Αττική Οδός, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα μπορεί να καταγράφει τις παραβιάσεις του ΚΟΚ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Η τοποθέτηση και η λειτουργία των καμερών θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρείας, ενώ εντός του υπουργείου Μεταφορών θα λειτουργεί ο φορέας για την βεβαίωση και την πληρωμή των κλήσεων.

Αναφορικά με το πληροφοριακό σύστημα, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε πως όταν ένας οδηγός θα παραβιάζει τον ΚΟΚ, το σύστημα UA θα καταγράφει την παράβαση με φωτογραφίες και βίντεο. Στη συνέχεια, ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του, όπως το έχει δηλώσει στο Μητρώο Επικοινωνίας.

Η κλήση θα αποθηκεύεται με όλα τα σχετικά στοιχεία στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα και, εφόσον επιβεβαιωθεί, εμφανίζεται στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr. Από εκεί μπορεί να την εξοφλήσει ο πολίτης ηλεκτρονικά ή να ασκήσει ένσταση. Ακόμη και η αφαίρεση διπλώματος, εφόσον δικαιολογείται, θα γίνεται ψηφιακά.

Exit mobile version