310
Ο Τζακ Μα στο Φόρουμ του Νταβός | REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Το 2019 θα αποχωρήσει τελικά από την Alibaba ο Τζακ Μα

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 09:03
Ο Τζακ Μα στο Φόρουμ του Νταβός
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Το 2019 θα αποχωρήσει τελικά από την Alibaba ο Τζακ Μα

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 09:03

Η πληροφορία ήταν σωστή, αλλά όχι και ο χρόνος της αποχώρησης του Τζακ Μα από τη θέση του εκτελεστικού πρόεδρου του κινεζικού κολοσσού των ηλεκτρονικών αγορών Alibaba.

Αν και το Σάββατο οι New York Times είχαν γράψει ότι η αποχώρηση του Μα θα ήταν άμεση, από σήμερα Δευτέρα κιόλας, τελικά θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Ο 54χρονος χαρισματικός Μα -που όχι σπάνια ντύνεται σαν ροκ σταρ και αντιμετωπίζεται κάπως έτσι από τα μέσα ενημέρωσης και από το κοινό- θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έως το 2020.

Θα τον διαδεχθεί, όπως ανακοινώθηκε, ο σημερινός 46χρονος διευθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Ζανγκ, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σαγκάης, ο οποίος βρίσκεται στην εταιρεία εδώ και 11 χρόνια και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2015 (τίτλο που θα κρατήσει και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εκτελεστικού προέδρου).

Η μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους έως το φθινόπωρο του 2019 κρίθηκε αναγκαία για να γίνει ομαλά η διαδοχή από τον Μα στον Ζανγκ.

Ο Μα, πρώην δάσκαλος αγγλικών, χωρίς κανένα τεχνολογικό υπόβαθρο, είχε ιδρύσει μαζί με 17 άλλα άτομα το 1999 την Alibaba. Η μικρή εταιρεία, υπό την καθοδήγησή του εξελίχθηκε σε ένα διεθνή επιχειρηματικό κολοσσό, εισηγμένο από το 2014 στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, από όπου άντλησε 25 δισ. δολάρια (η μεγαλύτερης αξίας εισαγωγή εταιρείας διεθνώς).

Το 2017 ο όμιλος Alibaba Group είχε έσοδα περίπου 50 δισ. δολαρίων, απασχολεί πλέον πάνω από 66.000 άτομα και σήμερα η χρηματιστηριακή αξία του αγγίζει τα 420 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ίδιος ο Μα, ο οποίος κατέχει το 6,4% των μετοχών της Alibaba, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, με εκτιμώμενη περιουσία σχεδόν 37 δισ. δολαρίων.

Όπως δήλωσε, «ένα πράγμα μπορώ να υποσχεθώ σε όλους: η Alibaba ποτέ δεν ήταν μόνο ο Τζακ Μα, αλλά ο Τζακ Μα θα ανήκει πάντα στην Alibaba». Στο μέλλον το έργο του θα εστιασθεί σε φιλανθρωπίες στο χώρο της εκπαίδευσης, κατά το πρότυπο του Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...