497
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τμήμα του λιμένα Μυτιλήνης πήρε το όνομα του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 15:29
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τμήμα του λιμένα Μυτιλήνης πήρε το όνομα του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 15:29

Σε «προβλήτα Κυριάκου Παπαδόπουλου» μετονομάζεται μέρος του λιμανιού της Μυτιλήνης, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Αλέξανδρου Χαρίτση, και του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, που αναρτήθηκε τη Δευτέρα, στη «Διαύγεια».

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, η ονοματοδοσία γίνεται σε «ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα υποπλοίαρχο του λιμενικού, Κυριάκο Παπαδόπουλο, και αναγνώρισης στο πολύτιμο έργο που επιτέλεσε καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης των ετών 2015-2016».

Είχε προηγηθεί, από τις 23 Οκτωβρίου 2018, απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με την οποία προτείνεται η μετονομασία της προβλήτας από τον πράσινο φανό εισόδου εσωτερικής λιμενολεκάνης έως τον πράσινο φανό κύριας εισόδου λιμένα Μυτιλήνης.

Ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602, στη Λέσβο, υπολογίζεται ότι είχε διασώσει περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες, που έφτασαν στο νησί μέσω Τουρκίας.

Ο υποπλοίαρχος έχασε ξαφνικά τη ζωή του από ανακοπή καρδιάς, τον περασμένο Οκτώβριο.

Κουβέλης: «Ακολουθήστε το παράδειγμα του αείμνηστου συναδέλφου σας»

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα του αειμνήστου συναδέλφου τους,  προέτρυνε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, τους 52 νέους αξιωματικούς του λιμενικού σώματος, στους οποίους απονεμήθηκαν τη Δευτέρα, τα ξίφη σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο.

«Ακολουθείστε το παράδειγμα του αείμνηστου συναδέλφου σας Κυριάκου Παπαδόπουλου, που σήμερα το ξίφος του παραλαμβάνει η σύζυγός του, ο οποίος διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στο καθήκον, το θάρρος και την αλληλεγγύη του, κάνοντάς μας όλους υπερήφανους», τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «το ξίφος αποτελεί σύμβολο τιμής και αξίας, θάρρους και θυσίας και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που στο εξής θα κρατάτε στα χέρια σας αυτό το σπαθί».

«Το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να επενδύει και να στηρίζεται πάνω στις ικανότητές σας και στην προσήλωσή σας, στους στόχους, στην υψηλή αποστολή του και στο καθήκον απέναντι στην πατρίδα υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης».

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε τιμηθεί για τη δράση του από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Οσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε».

Πιστός στο καθήκον του, ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο κυβερνήτης.

Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο τον σημάδεψαν, ο Κυριάκος δεν μιλούσε. Σε μια συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πώς νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Στη σημερινή τελετή παρέστησαν, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διονύσης Τεμπονέρας, ο αρχηγός του Λ. Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχος Λ. Σ. Σταμάτιος Ράπτης, οι υπαρχηγοί Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. αντιναύαρχοι Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης και Αθανάσιος Ντούνης καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...